Donderdag staat de belangrijke wedstrijd voor Ajax in de Europa League gepland. In dit tweeluik wordt beslist of Ajax mag deelnemen aan de groepsfase of dat Ajax, net als PSV, Europees is uitgespeeld. Het laatste zou een tragedie zijn als finalist van de Europa League van vorig seizoen. In de Johan Cruijff Arena neemt Ajax het op tegen de Noren van Rosenborg. Een ploeg die net als Ajax in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld. De Noren verloren van het Schotse Celtic.

Onze voorspelling: Ajax wint

Wat voor wedstrijd kunnen we verwachten? Ajax wist dit seizoen in 3 officiële wedstrijden nog niet te winnen. Tweemaal gelijk tegen OGC Nice en afgelopen weekend de domper in Almelo: een 2-1 verlies. Zal Marcel Keizer wat zekerheden inbouwen?  De spelopvatting van de tegenstander zal in ieder geval niet anders zijn dan in de voorgaande wedstrijden. Zoals bijna altijd zal Ajax het spel mogen maken. De Noren zullen zich ingraven en loeren op de counter met de gelouterde Deense spits Niklas Bendtner, die zich overigens afgelopen weekend weer even liet gelden met een fenomenaal doelpunt. Ajax zal, met veel pressie, snel afstand willen nemen van Rosenborg en een ‘buffer’ willen creëren voor de return om te voorkomen dat men weer een moeilijke Europese uitwedstrijd speelt net als vorig jaar.

Rosenborg staat fier bovenaan in de Noorse competitie en wist afgelopen weekend de topper tegen Molde FK te winnen. Een ploeg die Ajax 2 seizoenen geleden trof in de groepsfase van de Europa League en mede verantwoordelijk was voor het feit dat Ajax destijds niet overwinterde in Europa. Rosenborg en Ajax troffen elkaar eerder in Europees verband. Destijds op een ander podium: in de groepsfase van de Champions League. In 2002 eindigden beide wedstrijden in een gelijkspel: 1-1 in Amsterdam en 0-0   in Trondheim.

Bij standaardsituaties is Rosenborg dus gevaarlijk met de lange Bendtner. Het is extra opletten voor Ajax nu twijfelachtig is of Davinson Sanchez nog voor Ajax speelt in deze wedstrijd. Zowel OGC Nice en Heracles Almelo hebben de zwakke punten van Ajax feilloos blootgelegd. Ajax kreeg in deze 3 wedstrijden 5 doelpunten tegen en keer op keer bleek de ploeg kwetsbaar in de omschakeling van balbezit naar balbezit van de tegenstander.

Ajax gaat veel aan de bal zijn en creëert thuis altijd kansen, maar heeft moeite de kansen te verzilveren. Rosenborg is halverwege de competitie, dus ingespeeld, en gaat gebruik maken van de ruimtes die Ajax weggeeft. Het wordt bij corners en vrije trappen gevaarlijk! Wij denk dat Ajax de wedstrijd gaat winnen.

Ajax wint – Je krijgt 1,30 keer je inleg terug.
Scoren beide teams? Goal – Je krijgt 2,10 keer je inleg terug.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.