Anderhalve week na de WK-finale barst voor drie Nederlandse clubs het nieuwe seizoen alweer los in de voorrondes van de Europese toernooien. Voor Ajax staat er woensdag meteen een wedstrijd op het programma die van grote invloed is op de rest van het jaar. Want de Amsterdammers zijn erop gebrand om voor het eerst sinds het seizoen 2014/2015 de groepsfase van de Champions League te bereiken. Maar daarvoor moet het een lange weg afleggen, die begint in de tweede voorronde tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. Kan Ajax, met enkele miljoenenaankopen, er direct staan in een uitverkocht huis?

Ajax – Sturm Graz
25/07/2018
20.30 uur, Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

Overwinning voor Ajax of Sturm Graz?

 

Het WK was nog maar enkele dagen bezig, toen Ajax-trainer Erik ten Hag op 18 juni zijn manschappen alweer mocht begroeten op het trainingsveld. Dat in de wetenschap dat ruim een maand later direct gepresteerd zou moeten worden in de voorronde van de Champions League. Op die 18e juni was de selectie nog verre van compleet. WK-gangers als Lasse Schöne en Hakim Ziyech waren er nog niet bij. Ook Matthijs de Ligt en Donny van de Beek sloten later aan wegens eerdere interlandverplichtingen. De aankopen Perr Schuurs en Zakaria Labyad waren al wel op het veld te bewonderen. Gedurende de voorbereiding sloten er mondjesmaat steeds meer spelers aan, die terugkwamen van het WK (o.a. Kasper Dolberg en Nicolas Tagliafico), terugkeerden van blessures (Frenkie de Jong en Van de Beek) of nieuw bij de club waren (Daley Blind en Dusan Tadic). Groot nadeel daarvan was dat Ten Hag geen enkele keer kon oefenen met zijn beoogde basisformatie. Wie er woensdag aan de aftrap staan in de Johan Cruijff ArenA is dus nog een vraagteken. Een verre van ideale situatie voor Ajax in aanloop naar zo’n belangrijk duel.

Oefencampagne

De oefenwedstrijden die Ajax speelde, geven dan ook een vertekenend beeld. Afgezien van het eerste duel met Tweede Divisionist VVSB (0-7 winst) en het derde duel met de Duitse amateurs van SV Lippstadt 08 (0-9) wonnen de Amsterdammers geen enkele keer. Tegen profclubs FC Nordsjaelland, Steaua Boekarest en Wolverhampton Wanderers stond er een gelijkspel op het scorebord. Van Anderlecht en Walsall werd verloren. Ondanks dat Ten Hag in die wedstrijden nooit zijn favoriete elf mannen kon opstellen, moet het toch geen fijn gevoel geven dat alleen van amateurs gewonnen kon worden.

Ongelukkige voorrondes

Waar Ajax echt staat, zal tegen Sturm Graz duidelijk worden. Normaal gesproken moeten de Amsterdammers, ongeacht de spelers die op het veld staan, in staat worden geacht om de nummer twee van Oostenrijk te verslaan. Zeker over twee wedstrijden. Maar Ajax is de afgelopen jaren bepaald niet gelukkig in voorrondes van Europese toernooien tegen op papier mindere opponenten. Dat begon eigenlijk al in 2006, toen FC Kopenhagen in de derde voorronde van de Champions League te sterk bleek. Maar denk ook aan Slavia Praag (2007), Rapid Wien (2015) en Rosenborg (2017). Van onderschatting mag dus geen sprake zijn bij Ajax. Daarnaast is het zo dat Sturm Graz de eerste wedstrijd van het seizoen om het ‘echie’ al gehad heeft. In de eerste ronde van het bekertoernooi werd met 0-2 gewonnen van vierdeklasser Siegendorf. En zaterdag begint Sturm Graz al aan de competitie. Je kunt dus stellen dat de Oostenrijkers woensdag beter voorbereid aan de aftrap zullen verschijnen. De selectie van Sturm Graz herbergt echter weinig grote/bekende namen, afgezien van Jakob Jantscher, die één seizoen voor NEC uitkwam. Alles in ogenschouw nemend, voorspellen wij een minieme zege voor Ajax.

Onze wedtips

Ajax wint met handicap 0-1 > 2.03

Halftime/Fulltime X/Ajax > 3.90

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.