Nadat Feyenoord in 2002 de UEFA Cup won, leek het Nederlandse clubvoetbal in een vrije val geraakt. In 2005 was er nog even een opleving door PSV dat de halve finale van de Champions League bereikte. Toen was het ruim tien jaar kommer en kwel. Tot Ajax zich twee jaar geleden opeens plaatste voor de finale in de Europa League (2-0 nederlaag tegen Manchester United). Dat bleek geen incident. De Amsterdammers kunnen woensdag namelijk een ticket veroveren voor de eindstrijd van de Champions League. Na de 0-1 zege van vorige week bij Tottenham Hotspur volstaat een gelijkspel al voor Ajax. Wordt er woensdag historie geschreven?

Ajax – Tottenham Hotspur
Halve finale Champions League
8 mei 2019
21.00 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Bekijk hier alle wedopties!

Het was vorige week dinsdag een veelzeggend beeld nadat het eindsignaal had geklonken in het gloednieuwe Tottenham Hotspur Stadium. Ajax had zich zojuist met een 0-1 overwinning een uitstekende uitgangspositie verschaft om de finale te halen. Een prestatie van wereldformaat, maar in plaats van juichend over het veld te dansen trokken de Ajacieden een strak, bijna teleurgesteld gezicht. Het spel kon vooral in de tweede helft niet bestempeld worden als sprankelend en de marge voor de return was nog verre van voldoende. Waar een Nederlandse halve finaleplek in de Champions League een half jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden, lijkt het nu al teleurstellend mocht Ajax de finale mislopen. Het kan snel gaan in het voetbal…

Hoopgevend

Feit blijft dat een uitwedstrijd winnen in een Europese tweekamp natuurlijk een goede stap is richting de volgende ronde. In de geschiedenis van de Champions League gebeurde het slechts één keer dat een club een thuisnederlaag uit de heenwedstrijd goedmaakte in de halve finale. Toevallig was dat Ajax in 1996 tegen Panathinaikos. Overigens kwam het nog nooit voor dat de Amsterdammers na een 0-1 uitzege alsnog strandde. Het zijn voor Erik ten Hag en zijn mannen hoopgevende cijfers.

Ajax TOTO KNVB Beker

Ajacieden vieren feest na winst van de TOTO KNVB Beker ten koste van Willem II.

Tegenslagen

Tottenham Hotspur staat dus een lastig karwei te wachten. Dat de Spurs überhaupt in de halve finale staan, is al een klein wonder, nadat het in de kwartfinale door het oog van de naald kroop tegen Manchester City. Na een spectaculaire return ging Tottenham uiteindelijk door op basis van gescoorde uitdoelpunten. Nadien had trainer Mauricio Pochettino alleen maar te maken met tegenslagen. Harry Kane viel al in de eerste wedstrijd tegen City geblesseerd uit, de andere spits Heung-min Son was vorige week tegen Ajax geschorst, en daar kwam ook nog eens de hoofdblessure voor Jan Vertonghen bij. Hij kan in de Johan Cruijff Arena wel meedoen, weliswaar met een masker. Zijn kompaan achterin, oud-Ajacied Davinson Sánchez, is niet van de partij. Tel daarbij op nog eens de drie nederlagen op rij die Tottenham leed in de Premier League. Afgelopen weekend werd het dieptepunt bereikt toen de Spurs in blessuretijd verloren van Bournemouth, nadat het eerder dat duel al twee rode kaarten had ontvangen. Enig lichtpuntje voor Pochettino is dat Son woensdag weer kan meedoen. De Zuid-Koreaan moet Tottenham aan de broodnodige goals helpen.

Heung-min Son - Toto

Na een schorsing is Heung-min Son weer beschikbaar bij Tottenham.

Onze voorspelling

Gezien de vele tegenslagen waarmee Tottenham te kampen heeft, denken wij niet dat ze het voor elkaar kunnen krijgen de finale te halen. Daarentegen zal het vertrouwen bij Ajax groot zijn. Afgelopen zondag de TOTO KNVB Beker gepakt, een fitte selectie en een ongetwijfeld kolkende Johan Cruijff Arena. Alle ingrediënten zijn aanwezig om voor het eerst sinds 1996 de finale van de Champions League te bereiken. Wij voorspellen een kleine zege voor Ajax.

Onze wedtips

David Neres scoort en wint > 5.00

Donny van de Beek maakt een doelpunt > 3.55

Ajax wint en beide teams scoren > 3.55

Statistieken

Meer feitjes weten over Ajax – Tottenham Hotspur? Check ze HIER!

Programma CL

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.