Zonder titelhouder Mathieu van der Poel koerst het wielerpeloton zondag door de Limburgse heuvels tijdens de 55e editie van de Amstel Gold Race. Wie de kanshebbers zijn om Van der Poel op te volgen, lees je in deze voorbeschouwing!

Quoteringen

  1. Wout van Aert > 4.90
  2. Primoz Roglic > 6.20
  3. Julian Alaphilippe > 6.40
  4. Tom Pidcock > 8.85
  5. Marc Hirschi > 14.75
Zet in op jouw favoriet voor de Amstel Gold Race!

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat Van der Poel die sensationele overwinning boekte in de Amstel Gold Race. En dat is het stiekem ook wel. Op 21 april 2019 reed de Nederlands kampioen vanuit geslagen positie in de slotkilometers iedereen voorbij en boekte zo de – in ieder geval tot dan toe – mooiste overwinning uit zijn carrière. Van der Poel bleef door de coronacrisis een jaartje langer titelhouder, maar na zondag is hij die status kwijt. Met het oog op de Olympische Spelen geeft het multitalent de voorkeur aan een rustperiode voor hij aan het mountainbike seizoen start.

Het parcours

Vanwege corona is de route van de Amstel Gold Race aanzienlijk gewijzigd ten opzichte van twee jaar geleden. Omdat er geen publiek welkom is, greep de organisatie terug naar een makkelijk af te schermen parcours. Het belangrijkste verschil is dat de wedstrijd ruim veertig kilometer korter is dan normaal, wat grofweg neer komt op een uur minder koers voor de renners. Hoewel er nog altijd het nodige klimwerk op het programma staat, 38 klimmetjes in totaal waaronder negen keer de Cauberg, lijkt een échte slijtageslag zoals in 2019 niet opnieuw te gaan gebeuren. Op 10 kilometer van de streep is de Bemelerberg de laatste beklimming en na een afdaling volgt vervolgens een finish op het vlakke.

Andere twee van de Grote Drie wel aan de start

Geen Van der Poel dus om zijn titel te verdedigen, maar de andere twee van de Grote Drie staan zondag wel aan het vertrek. Wout van Aert is de grote favoriet. Het parcours is op zijn lijf geschreven: de Belg kan de klimmetjes prima verteren en is bijzonder rap aan de meet. Dat geldt ook voor Julian Alaphilippe, al ligt de kracht van de wereldkampioen meer in de oplopende sprints. De Fransman is daarbij niet bepaald in de beste vorm van zijn leven. Waar Van Aert in de laatste vijf koersen die hij reed minimaal 11e werd is een dergelijke klassering voor Alaphilippe alweer van begin maart geleden.

Andere rappe mannen

Wat ons betreft zijn er dan ook grotere concurrenten voor Van Aert dan Alaphilippe. Tom Pidcock is er zo een. De Brit gaf de kopman van Team Lotto Jumbo afgelopen woensdag een gevoelige tik door hem in de sprint te kloppen in de Brabantse Pijl. Achter Pidcock en Van Aert werd Matteo Trentin woensdag derde. De Italiaan deelt zondag op papier het kopmanschap bij UAE-Team Emirates met Marc Hirschi, maar in de finale zal de ploeg vanwege zijn goede sprint naar verwachting toch de kaart Trentin trekken. Wie ook prima de Limburgse heuvels aan kan én een bewezen goede sprint heeft, is Michael MatthewsBling werd al eens derde bij de Amstel Gold Race (2015) en met een 5e plaats in Gent-Wevelgem en een 6e plaats in Milaan-San Remo liet de Australiër ook dit seizoen al goede dingen zien. De vraag is wel of Matthews voldoende hersteld is van zijn val in de Brabantse Pijl.

Heuvelspecialisten willen sprint voorkomen

We hebben de rappe mannen genoemd, maar op de heuvels gaan de sterkere klimmers natuurlijk proberen de meer klassieke renners pijn te doen. Maximilian Schachmann is zo’n heuvelspecialist. De Duitser van BORA-hansgrohe prolongeerde dit jaar zijn winst in Parijs-Nice werd in 2019 al vijfde in de Amstel Gold Race. Twee andere sterke klimmers zijn de oude rotten Jakob Fuglsang en Alejandro Valverde. De Deen werd in de vorige editie derde en de Spanjaard werd in zijn lange carrière al twee keer tweede in Limburg. En dan hebben we natuurlijk ook nog Primoz Roglic. Team Jumbo-Visma heeft met Van Aert de topfavoriet in huis en met de Roglic de beste wielrenner van het moment. Wordt het een tactisch steekspel, heeft de Nederlandse formatie twee fenomenale ijzers in het vuur.

Outsiders & dark horses

Hebben we dan iedereen genoemd waar je op moet letten zondag? Uiteraard niet! Naast Van Aert en Roglic heeft Team Jumbo-Visma ook Jonas Vingegaard aan het vertrek. De talentvolle Deen werd vorige week in het kielzog van Roglic tweede in het algemeen klassement van de Ronde van het Baskenland. Wie daar ook goede dingen liet zien, was David Gaudu. De Fransman won een etappe en werd derde in het eindklassement. En ook Sergio Higuita moet in een koers als deze geacht worden tot diep in de finale mee te kunnen. Verder mogen we de Belgen Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Tim Wellens en Greg van Avermaet verwachten in de finale, net als Alex Aranburu, Søren Kragh Andersen, Alexey Lutsenko, Michael Valgren, Michael Woods, Matej Mohoric en onze landgenoot Bauke Mollema. Als laatste noemen we nog een aantal échte dark horses. Wij zijn erg benieuwd naar de prestaties van Mauri VansevenantAndreas Kron en Markus Hoelgaard!

Onze voorspelling

Hoewel we dus geen slijtageslag verwachten, gaat het te ver om te stellen dat het geen zware koers wordt. Met 221 kilometer en 38 klimmetjes krijgen de renners genoeg te verduren. Het meest voor de hand liggende scenario is een sprint van een klein groepje, maar als de ploegen van de heuvelspecialisten de handen ineen slaan, zouden ze de sprinters zomaar kunnen aftroeven. En ook dan heeft Team Jumbo-Visma de grootste kanshebber in huis. Wij gaan voor een zege van Primoz Roglic.

Waar kun je de Amstel Gold Race zien op tv?

De Amstel Gold Race wordt door de NOS in zijn geheel uitgezonden. De uitzending begint om 11.00 uur. Op NOS.nl is de omroep al vanaf 08.30 uur in de lucht.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots / Ankie Hogewind