Er waren tijden dat de wedstrijd tussen Arsenal en Manchester United de absolute topper was in Engeland. Maar daarvoor moeten we helemaal terug naar de eeuwwisseling. Tussen 1996 en 2004 werd telkens of Arsenal of United landskampioen. Inmiddels maken clubs als Manchester City, Liverpool en Totttenham Hotspur de dienst uit. Toch is dit duel op Nieuwjaarsdag er wel een om naar uit te kijken. Een voorbeschouwing op Arsenal – Manchester United.

Arsenal – Manchester United
Premier League
1 januari 2020
21.00 uur, Emirates Stadium, Londen

Bekijk alle wedopties!

Wie een blikt werpt op de ranglijst van de Premier League zal schrikken bij het rechter rijtje. Op een twaalfde plek niet een club als Wolverhampton Wanderers of Sheffield United, maar Arsenal. De 13-voudig Engels kampioen maakt een dramatisch seizoen door. Van de twintig wedstrijden wisten The Gunners er slechts vijf te winnen. Als Arsenal ook als twaalfde eindigt, zou dat een evenaring zijn van de slechtste eindklassering ooit in de Premier League. De belabberde prestaties kostte trainer Unai Emery eind november de kop. Sinds het ontslag van de Spanjaard is het niet veel beter gegaan met Arsenal. Er werd alleen uit bij West Ham United gewonnen. Met hangen er wurgen bereikte de formatie van de nieuwe manager Mikel Arteta nog wel de knock-outfase van de Europa League. Het was een spaarzaam ‘hoogtepunt’.

Mikel Arteta - Toto

Mikel Arteta moet Arsenal uit het slop zien te halen.

Injectie

Geheel als een verrassing mogen de huidige matige resultaten van Arsenal ook weer niet genoemd worden. Al jaren lukt het de club niet om serieus mee te doen om de landstitel. De laatste keer dat The Gunners zich tot kampioen kroonden, was in 2004 onder icoon Arsène Wenger. Sindsdien legde Arsenal nog wel een paar keer beslag op de FA Cup en bereikte het vorig seizoen de finale van de Europa League. Maar de fans hunkeren weer naar succes in de competitie. Succes dat er met de huidige selectie niet inzit. Kijkend naar de totale marktwaarde van de spelers bezet Arsenal een zesde positie in de Premier League. Mannen als David Luiz en Mesut Özil hebben hun beste tijd gehad. Enig lichtpuntje is spits Pierre-Emerick Aubameyang, die al dertien keer doel trof. Dat is echter niet genoeg wil Arsenal weer een club worden om rekening mee te houden. De selectie heeft een flinke injectie nodig.

Weg omhoog

Over ‘gevallen’ kampioenen gesproken; ook Manchester United heeft sinds het vertrek van een clubicoon (Alex Ferguson) weinig grootse prestaties neergezet. De laatste landstitel dateert van 2013. Niet toevallig het laatste jaar van Ferguson. Kortstondige opleving was winst van de Europa League in 2017. Aan Ole Gunnar Solskjær de zware taak United weer nieuwe gloriedagen te bezorgen. Maar net als voor Arsenal leek dit seizoen ook op een ramp uit te draaien. The Red Devils stonden na negen speelrondes slechts veertiende. Sindsdien is de weg omhoog weer gevonden. United verloor slechts twee van de laatste twaalf competitiewedstrijden. Bovenin serieus meedoen, zit er alleen niet meer in. De huidige nummer vijf heeft een achterstand van elf punten op nummer twee Leicester City. Champions League-voetbal halen, dat is het grote doel voor Solskjær en co.

Marcus Rashford - Toto

Mede dankzij een goal van Marcus Rashford won Manchester United afgelopen weekend met 0-2 bij Burnley.

Onze voorspelling

Arsenal krijgt klap na klap te verduren. Zoals eerder deze week tegen Chelsea, toen een overwinning in de slotfase werd weggegeven. Het vertrouwen bij Manchester United is de laatste weken juist groeiende. Daarom zien wij de 20-voudig landskampioen als favoriet voor dit duel.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?