AZ kan zaterdag voor in ieder geval een paar uur alleen koploper worden van de Eredivisie. Daarvoor moet het wel zien af te rekenen met ADO Den Haag. Dat zou normaal gesproken een ‘makkie’ moeten zijn voor de Alkmaarders. ADO vecht echter voor de laatste kans op lijfsbehoud. En vorig seizoen wisten de groen-gelen zelfs drie punten mee te nemen uit het AFAS Stadion. We beschouwen voor op dit duel met drie interessante wedtips!

AZ – ADO Den Haag
Eredivisie
7 maart 2020
18.30 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk alle wedopties!

Kentering

Net als Ajax liet AZ vorige maand een matige indruk achter. Van de creatieve aanvalsmachine was even niks meer over na nederlagen tegen NAC Breda (TOTO KNVB Beker), FC Twente (Eredivisie) en de uitschakeling door LASK Linz in de Europa League. Afgelopen zondag vond de ommekeer plaats. AZ had geen betere wedstrijd uit kunnen kiezen om die ommekeer te bewerkstelligen. In de topper tegen Ajax troefden de mannen van trainer Arne Slot de landskampioen op vrijwel alle fronten af. De 0-2 zege was zelfs nog aan de magere kant; Ajax-keeper André Onana voorkwam een grotere uitslag. Eindelijk lieten spelers als Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi hun klasse zien die ze zo vaak etaleerden voor de winterstop. Door de overwinning nestelde AZ zich met 53 punten aan kop van de Eredivisie, samen met Ajax. Gezien de crisis waar de Amsterdammers zich in bevinden, is het niet ondenkbaar dat aanvoerder Teun Koopmeiners in mei de schaal omhoog mag tillen.

Na de 0-2 overwinning bij Ajax is AZ weer helemaal terug in de titelrace.

Mindere tegenstanders

Als AZ weer zo speelt als tegen Ajax, lijkt elke tegenstander een maatje te klein. Het is waken voor euforie, want nog geen maand geleden zag de wereld er heel anders uit en kon een de derde landstitel in de clubhistorie wel vergeten worden. Eerst maar eens een goede serie neerzetten. Een oude voetbalwijsheid luidt: ‘je wordt kampioen tegen de kleintjes’. En van die op papier mindere tegenstanders krijgt AZ er nog een aantal, zoals VVV-Venlo, Fortuna Sittard, FC Emmen en ADO Den Haag.

Degradatie dreigt

Tegen laatstgenoemde club treedt AZ zaterdag aan. ADO kent een van de slechtste seizoenen ooit in de Eredivisie. Na 25 wedstrijden heeft de Residentieclub nog maar 19 punten verzameld. Op de ranglijst houdt het alleen RKC Waalwijk onder zich. Door de dramatische resultaten koos succescoach Fons Groenendijk er begin december voor om te vertrekken uit het Cars Jeans Stadion. Onder diens verrassende opvolger Alan Pardew gaat het niet veel beter. Ondanks een karrenvracht aan nieuwe spelers won ADO na de winterstop alleen van RKC. Er wordt hier en daar wel een puntje behaald, maar als de concurrentie wel wint, schiet dat ook weinig op. Extra zuur voor ADO is dat dit seizoen voor het eerst ook de nummer zeventien rechtstreeks degradeert. Het gat naar Fortuna, de nummer zestien (nacompetitie) bedraagt zes punten. Willen de Hagenaars nog uit deze benarde positie komen, dan moeten er ook tegen clubs als AZ overwinningen worden geboekt. Vorig seizoen slaagde ADO daar zowaar in na een spectaculaire slotfase. Maar zo’n stunt zit er volgens ons niet in dit weekend. De thuisploeg gaat een simpele zege boeken.

Onze wedtips

Boadu scoort eerste goal en wint > 4.70

AZ wint en beide teams scoren > 2.48

Tijdstip eerste doelpunt tussen minuut 11 en 20 > 3.60

Statistieken

Meer weten over de geschiedenis tussen AZ en ADO Den Haag? Of benieuwd naar andere feitjes? Klik dan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van de voorbeschouwing?