Niet een wedstrijd tussen Ajax en PSV is de topper van dit seizoen, maar AZ – Ajax is dat wél. Na de nederlaag van de Amsterdammers tegen Willem is AZ de koploper tot op drie punten genaderd. Bij een zege kan de ploeg van trainer Arne Slot dus op gelijke hoogte komen, en ligt de Eredivisie (onverwacht) weer helemaal open. Of kan Ajax zich na de Champions League-uitschakeling weer oprichten? In deze voorbeschouwing lees je van Koningen TOTO Sjaak en Donnie voorspellen voor deze kraker!

AZ – Ajax
Eredivisie
15 december 2019
16.45 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk alle wedopties!

Een aantal weken geleden was alles en iedereen het er wel over eens; Ajax zou freewheelend de 35e landstitel gaan binnenhalen. PSV haakte na een slechte reeks immers af in de titelrace. Feyenoord had dat al in een veel eerder stadium gedaan. Maar bijna geruisloos diende er zich een andere concurrent aan: AZ. Met zes overwinningen op rij hebben de Alkmaarders zich stevig op plek twee in de Eredivisie genesteld. Aangezien Ajax vorige week verloor van Willem II heeft AZ nu zelfs de koppositie in zicht. Bij winst in het eigen AFAS Stadion, dat na het instorten van het dak voor het eerst weer in gebruik wordt genomen, komt AZ zelfs op een gelijk aantal punten. En daarmee zou de competitie weer helemaal open liggen.

AFAS Stadion - Toto

AZ speelt tegen Ajax voor het eerst weer in eigen stadion, nadat het dak in augustus was ingestort.

Europese nederlaag

Als er een moment is om Ajax te verslaan, lijkt het nu te zijn. Na het verlies tegen Willem II kwam daar dinsdag nog een forse tik bij tegen Valencia. De formatie van Erik ten Hag was bij winst of een gelijkspel zeker van overwintering in de Champions League. Het liep even anders in de Johan Cruijff Arena. De Spanjaarden zegevierden met 0-1, en zorgden er daarmee voor dat Ajax verder moet in de Europa League. AZ was al even zeker van de volgende ronde in de Europa League. Het duel met Manchester United ging donderdag alleen nog om groepswinst. De Alkmaarders reisden naar Old Trafford af met het idee om voor een stuntje te zorgen. Maar ze kwamen van een koude kermis thuis. Binnen tien minuten kreeg AZ vier treffers om de oren. Het vertrouwen zal dus ook daar een kleine knauw hebben opgelopen.

Blessures

De mindere prestaties van Ajax kunnen niet los worden gezien van de blessures. Vooral de absentie van Quincy Promes vormt een fikse aderlating. De aanvaller zal er tegen AZ nog niet bij zijn. Datzelfde geldt voor David Neres en Zakaria Labyad. Voorin wordt het dus weer puzzelen voor Ten Hag. Zeker als Hakim Ziyech ook niet meedoet. Hij is, net als Nico Tagliafico, nog een klein twijfelgeval voor zondag. AZ kan weer beschikken over topscorer Myron Boadu, die tegen Manchester United geschorst was. In dat duel maakte Ron Vlaar zijn rentree na een kuitblessure. Daarmee is de ziekenboeg zo goed als leeg. Alleen Pantelis Hatzidiakos is voorlopig nog niet beschikbaar.

Myron Boadu - Toto

AZ’s topscorer Myron Boadu moest tegen Manchester United toekijken vanwege een schorsing.

Voorspellingen Sjaak en Donnie

We vroegen onze Koningen TOTO Sjaak en Donnie naar hun voorspelling voor AZ – Ajax. ‘Uiteraard’ denkt Sjaak dat ‘zijn’ Ajax drie punten meeneemt uit Alkmaar. Hij verwacht dat het 2-3 wordt. “Ajax zal het moeilijk krijgen tegen AZ, maar het is een team waartegen je goed kan voetballen.” Donnie is een andere mening toegedaan. Hij voorspelt 1-1. “AZ maakt het de topploegen aardig lastig dit seizoen. Ze wonnen ruim van PSV. Ik zie ze als een gevaarlijke outsider voor de titel. Een gelijkspel lijkt mij een goede voorspelling.”

Wedtips

Sjaak: uitslag 2-3 > 17.00

Donnie: gelijkspel > 3.70

Statistieken

Meer feitjes weten over AZ – Ajax? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?