Tussen de Europa League wedstrijden tegen LASK Linz door neemt AZ het in de Eredivisie op tegen PEC Zwolle. Van de laatste vijf competitiewedstrijden verloren de Alkmaarders er drie en de achterstand op koploper Ajax is opgelopen tot zes punten. Volgende week staat de topper tussen beide ploegen op het programma. Wil AZ de titeldroom levend houden, moet er zondag in ieder geval worden gewonnen van PEC.

AZ – PEC Zwolle
Eredivisie
Zondag 23 februari
14.30 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk alle wedopties!

AZ is het de laatste weken kwijt. Niet alleen draait het stroef in de Eredivisie, ook was er de uitschakeling in de TOTO KNVB Beker door eerstedivisionist NAC Breda. Donderdag speelde de ploeg van trainer Arne Slot in eigen huis met hangen en wurgen gelijk tegen LASK. Volgende week moet AZ in Oostenrijk vol aan de bak om uitschakeling in de Europa League te voorkomen. In de competitie kunnen de Alkmaarders zich geen puntenverlies meer veroorloven. Na de nederlaag tegen FC Twente is de achterstand op koploper Ajax opgelopen tot zes punten. Dat AZ nog kans maakt op de titel komt omdat ook de Amsterdammers uit vorm zijn. Volgende week krijgen Slot en zijn mannen een uitgelezen kans de achterstand te verkleinen. Dan staat in de Johan Cruijff Arena de topper tussen Ajax en AZ op het programma.

Teun Koopmeiners - TOTO

Teun Koopmeiners benutte vlak voor tijd een strafschop tegen LASK en zorgde daarmee voor de gelijkmaker

Eerste nederlaag van 2020

Met PEC Zwolle komt zondag de nummer 16 van de Eredivisie naar het AFAS Stadion. Daarmee bevindt de ploeg van trainer John Stegeman zich in de gevarenzone. De huidige klassering betekent aan het einde van het seizoen nacompetitievoetbal. Wel is het gat met nummer 17 ADO Den Haag met vijf punten ruim, waardoor acute degradatienood nog ver weg is. De achterstand op nummer 14 Fortuna Sittard is daarbij slechts twee punten. Vorige week was PEC Zwolle dicht bij een stunt tegen Feyenoord. In een spectaculair duel verloor het uiteindelijk met 3-4. Opmerkelijk genoeg was dat pas de eerste nederlaag van de Overijsselse ploeg in 2020. Het speelde tot vorige week drie keer gelijk en won van FC Groningen.

PEC Zwolle - TOTO

Tegen Feyenoord mocht PEC Zwolle drie keer juichen, maar genoeg voor de overwinning was het niet

Onze voorspelling

De resultaten van PEC zijn dus beter dan de ranglijst doet vermoeden. Daarmee is het een gevaarlijke tegenstander voor het kwakkelende AZ, dat op 31 januari voor het laatst een wedstrijd wist te winnen. Drie keer won PEC in Alkmaar. Daarvoor moeten we wel terug naar de jaren ’80. De laatste jaren heeft AZ het in eigen huis niet altijd makkelijk tegen de Zwolse formatie. Vorig jaar eindigde het duel in 2-2 en ook in het seizoen 2016/2017 werd het gelijk. Gezien het povere spel van AZ valt een nieuwe PEC-stunt niet uit te sluiten, maar wij gaan voor een overwinning voor de thuisploeg.

Statistieken

Meer feitjes weten over AZ – PEC Zwolle? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?