Terwijl in sommige landen de beslissing al een tijdje is gevallen, lijkt het in de Eredivisie wachten tot de laatste speeldag voor de kampioen bekend is. Ajax mag dankzij hun doelsaldo dan wel op pole-position liggen, de strijd is nog lang niet gestreden. PSV heeft met een uitwedstrijd tegen AZ een erg lastig duel voor de boeg, maar er is niemand in Eindhoven die niet meer in de titel gelooft. En gelijk hebben ze, want met nog twee wedstrijden te gaan is alles nog mogelijk.

AZ – PSV
Eredivisie
12 mei 2019
14.30 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk hier alle wedopties!

Europees ticket

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en ook bij AZ verlangen ze naar het einde van dit seizoen. De mannen uit Alkmaar begonnen 2019 sterk, met een hele reeks aan overwinningen in januari en februari. In maart slaagden ze er zelfs in Ajax zonder punten huiswaarts te sturen, maar de voorbije weken is de ploeg opnieuw op zoek naar de beste versie van zichzelf. In de laatste vijf wedstrijden slaagde de formatie van trainer John van den Brom er slechts één keer in om de drie punten over de streep te trekken. Twee maal bleef AZ steken op een gelijkspel, en zowel in De Kuip als thuis tegen ADO Den Haag bleven ze met lege handen achter. De ploeg uit Alkmaar staat momenteel stevig op de vierde plaats, die dankzij de bekerwinst van Ajax zondag recht geeft op de tweede voorronde van de Europa League. Een zekerheid is die vierde plaats echter nog niet, maar AZ heeft aan één punt uit de resterende twee duels genoeg om hun Europese ticket te verzekeren. De eerste achtervolger is FC Utrecht, dat zondag met een uitwedstrijd tegen die andere titelkandidaat Ajax op papier de moeilijkste wedstrijd moet afwerken. Het lijkt dus erg onwaarschijnlijk dat Utrecht zes punten uit twee wedstrijden zal halen, en dus kan er in Alkmaar eventueel zelfs bij een verloren wedstrijd toch een klein feestje gehouden worden om hun Europese ticket te vieren.

Head to Head AZ - PSV

PSV mist smaakmaker

Wat wel in de kaarten van AZ speelt, is dat PSV de wedstrijd zondag zal moeten aanvangen zonder sterkhouder Hirving ‘Chucky’ Lozano. De Mexicaans international viel in het slot van de uitwedstrijd tegen Willem II uit, en moest zelf met de brancard van het veld geholpen worden. Ondanks dat de blessure minder erg zou zijn dan aanvankelijk gedacht werd, zal Lozano niet fit genoeg zijn om te spelen in het AFAS Stadion. Dat de afwezigheid van de aanvaller coach Mark van Bommel zorgen baart, is niet vreemd. Chucky was dit jaar met zeventien doelpunten en acht assists al van grote waarden voor PSV, en is met zijn voortdurende dreiging voor elke verdediging een plaag. Dit seizoen speelde PSV slechts twee wedstrijden zonder hun sterkhouder, en zowel tegen Heracles Almelo als tegen NAC Breda werd makkelijk gewonnen, maar met AZ wacht er toch een tegenstander van een heel ander kaliber. Het is afwachten hoe Van Bommel de afwezigheid van Lozano zal opvangen.

Malen Berwijn - Toto

Donyell Malen en Steven Bergwijn hadden met beide twee goals een groot aandeel in PSV’s 0-3 overwinning op Willem II.

Onze voorspelling

AZ snakt naar het einde van het seizoen, en met een zo goed als zekere vierde plaats staat er voor de mannen uit Noord-Holland nog maar weinig op het spel. PSV heeft nog steeds zicht op de titel, maar zal er dan wel alles aan moeten doen om ook deze lastige wedstrijd tot een goed einde te brengen. Wij verwachten dat PSV met veel aanvalsdrift aan het duel zal beginnen, en het eerste doelpunt niet lang zal uitblijven. De laatste twee wedstrijden kwamen de Eindhovenaren snel op voorsprong, en volgens ons zal dat ook deze wedstrijd niet anders zijn.  Alles bij elkaar opgeteld voorspellen wij een relatief makkelijke overwinning voor PSV, in een wedstrijd met weinig spanning.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.