Na de winst van AZ op sc Heerenveen en het verlies van Ajax bij FC Groningen zijn de Alkmaarders weer helemaal terug in de titelrace. Het gat naar de landskampioen bedraagt nu weer drie punten. En het is zeker niet ondenkbaar dat AZ en Ajax komend weekend weer op gelijke hoogte komen, gezien de tegenstanders van beide ploegen. Voordat de koploper zondag de topper tegen PSV speelt, wacht AZ op vrijdag een (op papier) eenvoudige opgave tegen hekkensluiter RKC.

AZ – RKC Waalwijk
Eredivisie
31 januari 2020
20.00 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk alle wedopties!

AZ begint vrijdag aan een reeks van drie thuiswedstrijden binnen twee weken. Na RKC ontvangt de nummer twee van de Eredivisie op 9 februari Feyenoord en drie dagen later NAC Breda in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. Het kunnen allemaal cruciale duels zijn voor het verloop van de rest van het seizoen. Vooral de laatste twee wedstrijden. Toch mag RKC absoluut niet onderschat worden. De promovendus laat vrijwel altijd verzorgd voetbal zien. Alleen resulteert dat veel te weinig in punten. Daarvan heeft RKC er pas elf. Tegen directe concurrenten ADO Den Haag en VVV-Venlo ging het de afgelopen weken ook mis. ADO won door twee spelhervattingen. VVV boog in het laatste kwartier een 1-0 achterstand om in een 1-2 zege. Het zit de formatie van trainer Fred Grim niet bepaald mee. Er lijkt inmiddels een klein wonder moeten gebeuren wil RKC (rechtstreekse) degradatie ontlopen.

WEDTIP
AZ wint met 2-1 > 9.10

Fabian Sporkslede - TOTO

De teleurstelling bij RKC was groot na wéér een nederlaag, tegen VVV-Venlo.

Nieuwelingen

Bij clubs in nood zie je vaak dat er in de winterstop allerlei spelers worden gehuurd, in de hoop dat degradatie wordt afgewend. Dat is bij RKC niet anders. Tijjani Reijnders, Stefan Volkov, Emil Hansson en Richard van der Venne (koop) kwamen de Waalwijkse gelederen versterken. Hansson, die vorig seizoen ook al voor RKC uitkwam, bewees direct zijn waarde door te scoren tegen VVV. Het is zeer de vraag of RKC met deze nieuwe spelers voor een huzarenstukje kan zorgen, en in de Eredivisie te blijven.

Haarscheurtjes

De stemming bij AZ is dit seizoen een stuk beter. Ondanks dat de ploeg van Arne Slot vrijwel de gehele eerste seizoenshelft niet in eigen stadion kon spelen vanwege het ingestorte dak, draait AZ als een tierelier. Al vanaf de eerste speeldag doen de Noord-Hollanders mee in de top van de ranglijst. Nu we ruim halverwege de competitie zijn, is een eerste landstitel sinds 2009 zelfs niet ondenkbaar. Toch leken er wat haarscheurtjes te ontstaan in de Alkmaarse machine na twee nederlagen op rij tegen Sparta en Willem II. Ook kreeg AZ de afgelopen drie wedstrijden zeven goals tegen. Dat is bijna de helft van het aantal tegendoelpunten vóór die reeks. Dat moet Slot enigszins zorgen baren. Doordat concurrent Ajax de laatste tijd ook punten laat liggen, is er voor AZ nog geen vuiltje aan de lucht. Maar veel misstappen kan de club zich niet meer veroorloven.

WEDTIP
RKC scoort oneven aantal doelpunten > 2.46

Head to head AZ - RKC

Voorspelling TOTO

Zo’n dergelijke misstap zien wij AZ niet begaan tegen RKC. De Brabanders zullen het de thuisploeg zeker niet makkelijk maken. Want RKC speelt altijd lekker op de aanval en laat nu juist de verdediging van AZ niet al te sterk ogen. De kwaliteit die AZ met name voorin heeft, gaat vrijdag de doorslag geven. Het wordt een kleine overwinning.

WEDTIP
AZ wint met één goal verschil > 4.25

Statistieken

Meer feitjes weten over AZ – RKC Waalwijk? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?