Hoewel AZ zich in de eerste seizoenshelft nadrukkelijk heeft aangediend als titelkandidaat, sloten de Alkmaarders 2019 in mineur af. Na de 3-0 nederlaag bij Sparta is de achterstand op koploper Ajax weer drie punten. Het is niet ondenkbaar dat die achterstand nóg verder oploopt. Want met Willem II krijgt AZ een tegenstander op bezoek, die het menig grote club al meer dan lastig heeft gemaakt.

AZ – Willem II
Eredivisie
18 januari 2020
20.45 uur, AFAS Stadion, Alkmaar

Bekijk alle wedopties!

Zoals vele Eredivisieclubs belegde AZ deze maand een trainingskamp in Spanje. Daar moest de basis worden gelegd voor misschien wel een historisch seizoen. Weinigen hadden kunnen bedenken dat er ooit nog een andere club buiten de traditionele top-3 een serieuze gooi zou kunnen doen naar de landstitel. Toch is dat dit seizoen zeker niet onrealistisch. AZ speelt onder aanvoering van toptalenten Calvin Stengs en Myron Boadu misschien wel het beste voetbal van Nederland. Zij mochten niet voor niets hun debuut al maken voor het Nederlands Elftal. Na de domper tegen Sparta vlak voor Kerst vijzelde AZ het zelfvertrouwen weer wat op door tijdens het trainingskamp met 5-1 te winnen van KV Mechelen, de Belgische bekerwinnaar. Met de vorm lijkt het dus wel weer goed te zitten.

Ramon Leeuwin is de defensie van AZ komen versterken.

Verrassende versterking

Om de kans op de derde landstitel in de clubhistorie levend te houden, moest AZ zich roeren op de transfermarkt. Met name in de verdediging kende trainer Arne Slot de nodige problemen voor de winterstop, vanwege het wegvallen van Pantelis Hatzidiakos. Door de zware knieblessure van de Griek werd middenvelder Jordy Clasie noodgedwongen achterin geposteerd. AZ verraste door Ramon Leeuwin als vervanger van Hatzidiakos aan te trekken. De voormalig speler van onder meer ADO Den Haag en FC Utrecht kwam sinds 2018 uit in de Deense competitie bij Odense. De selectie van de nummer twee van de Eredivisie is voor de rest fit. Alleen doelman Marco Bizot is er tegen Willem II niet bij wegens een schorsing.

Uitstekende spitsen

Willem II is dé verrassing van de eerste seizoenshelft. Helemaal uit de lucht vallen, kwam dat niet. Afgelopen seizoen misten de Tilburgers op een haar na de play-offs om Europees voetbal en werd de bekerfinale bereikt, die overigens ruim verloren ging tegen Ajax. De stijgende lijn werd na de zomer vastgehouden. De ploeg van Adrie Koster is vooral de laatste maanden bijna niet te verslaan. Van de tien wedstrijden voor de winterstop verloor Willem II er slechts één. En er waren mooie overwinningen op PSV en Ajax. AZ werd op een gelijkspel gehouden. Bovendien lijkt de technische leiding van Willem II een neusje te hebben voor goede spitsen. Na het vertrek van Fran Sol bleek Alexander Isak een waardig vervanger. De Zweed verliet Tilburg al weer in de zomer. De nieuwe aanvalsleider Vangelis Pavlidis is ook geen slechte; hij trof al negen keer doel. Mede door zijn goals staat Willem II op een keurige vierde plek, op één punt achterstand van nummer drie PSV.

Vangelis Pavlidis - Toto

Vangelis Pavlidis is Willem II’s clubtopscorer met negen goals.

Voorspelling TOTO

AZ heeft het in de recente geschiedenis niet makkelijk met Willem II. De Alkmaarders wisten de laatste vier confrontaties met de Tricolores niet winnend af te sluiten. Steker nog, in die reeks won de Brabantse formatie zelfs drie keer. Voor de laatste AZ-zege in eigen huis moeten we terug naar 4 november 2017. Het zou ons niet verbazen als Willem II weer voor een stunt kan zorgen in het AFAS Stadion. En dat is een leuke quotering, zoals je hieronder kunt zien!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?