Wil Barcelona nog enigszins uitzicht houden op de landstitel dan moet het de resterende vier wedstrijden winnen. En het is hopen dat koploper Real Madrid punten laat liggen. Woensdagavond staat voor Barcelona de stadsderby tegen hekkensluiter Espanyol op het programma. Normaal gesproken is na dat duel het gat met Real in ieder geval voor één dag teruggebracht tot één punt. Of kan Espanyol iets magisch laten zien in de strijd tegen degradatie?

Barcelona – Espanyol
La Liga
8 juli 2020
22.00 uur, Camp Nou, Barcelona

Bekijk alle wedopties!

Van een échte derby, met fans die reikhalzend naar de wedstrijd uitkijken en teams die weinig voor elkaar onderdoen, is eigenlijk al tientallen jaren geen sprake meer. Tot begin jaren ’90 wist Espanyol nog wel geregeld een wedstrijd te winnen van Barcelona. Maar vanaf dat decennium ontpopte Barça zich onder leiding van trainer Johan Cruijff tot een (Europese) grootmacht. De keren dat Espanyol in de derby sindsdien nog eens zegevierde, zijn letterlijk op één hand te tellen; in de competitie gebeurde dat slechts vier keer. In de Copa del Rey waren Los Pericos in het seizoen ’17/’18 voor het laatst succesvol tegen Barcelona. De 1-0 overwinning in de thuiswedstrijd bleek toen niet voldoende om de halve finale te bereiken.

H2H Barcelona - Espanyol

Espanyol wint slechts zelden bij Barcelona.

Degradatienood

Bij Espanyol doen ze op dit moment een moord voor een zege. De club staat namelijk op het punt om voor het eerst in 27 jaar te degraderen. De hekkensluiter heeft een wonder nodig, want het gat naar de veilige zeventiende plaats bedraagt met nog vier wedstrijden te gaan maar liefst elf punten. Zelfs de meest positief ingestelde Espanyol-supporter moet toegeven dat degradatie niet meer afwendbaar is.

WEDTIP
Barcelona op voorsprong na 20 minuten > 2.50

Supertrio weer in vorm?

Barcelona heeft de punten ook hard nodig. Sinds de herstart van de La Liga swingt de ploeg nauwelijks meer, wat terug te zien is in de resultaten. Er werd weliswaar nog niet verloren, maar wel drie keer gelijkgespeeld. Omdat Real Madrid na de coronapauze nog geen punt verspeelde, gaat de Koninklijke nu fier aan de leiding met vier punten meer dan Barcelona. Positief is dat de formatie van trainer Quique Setién in de laatste wedstrijd tegen Villarreal wél een keer liet zien waartoe het in staat is. De aanvallers Lionel Messi, Luis Suárez en Antoine Griezmann wisten elkaar moeiteloos te vinden. Dat is weleens anders geweest. Het biedt ongetwijfeld wat hoop voor het restant van het seizoen.

WEDTIP
Griezmann scoort en wint > 2.90

TOTO voorspelling

In het seizoen ’08/’09 won Espanyol voor het laatst bij Barcelona. Sindsdien waren er alleen maar overwinningen voor de thuisploeg. Espanyol wist in die tien duels slechts twee keer te scoren. We mogen dus gerust stellen dat Barcelona de huizenhoge favoriet is om de Derbi Catalán winnend af te sluiten.

WEDTIP
Barcelona wint met 4-0 > 7.40

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?