Je mag Barcelona – Liverpool gerust een finalewaardig affiche noemen. Allebei wonnen ze vijf keer de Europa Cup 1/Champions League en allebei gingen ze ook drie keer onderuit in de eindstrijd. Liverpool stond vorig jaar nog in de finale, waarin het verloor van Real Madrid. Voor kersvers Spaans kampioen Barcelona is dat alweer vier jaar geleden. Lionel Messi en co. hunkeren dus naar nieuw Europees succes. Maar is het sterke Liverpool over de knie te leggen?

Barcelona – Liverpool
Halve finale Champions League
1 mei 2019
21.00 uur, Camp Nou, Barcelona

Waar zet jij op in?

Het wekt al lang geen verbazing meer, maar het blijft bijzonder knap wat Messi week in, week uit laat zien. Ook afgelopen zaterdag toonde het Argentijnse fenomeen weer eens aan hoe belangrijk hij is. Barcelona moest thuis winnen van Levante om de 26e landstitel veilig te stellen. Met het oog op de confrontatie met Liverpool begon Messi op de bank. In de eerste helft lukte het Barca, ondanks talloze kansen, niet om het net te doen bollen. Voor trainer Ernesto Valverde sein om Messi na de pauze alsnog in te brengen. En ‘uiteraard’ met succes. Door zijn doelpunt won Barcelona met 1-0, en was het met drie speelrondes te gaan zeker van het kampioenschap.

FC Barcelona - Toto

Afgelopen zaterdag legde Barcelona beslag op de 26e landstitel in de clubgeschiedenis.

Nul nederlagen

Voor Messi was het alweer de tiende landstitel sinds hij zijn debuut maakte bij Barcelona. Natuurlijk een meer dan knappe prestatie, maar het nationale succes begint bijna te wennen. De Champions League weer eens winnen; dat was voor dit seizoen het grote doel. De afgelopen drie seizoenen kwam Barcelona niet voorbij de kwartfinale. Dit jaar gaat het dus al beter met de halve finale-plek. En dat is meer dan verdiend. Barca is van de vier overgebleven clubs namelijk de enige die nog geen enkele wedstrijd verloor in de Champions League. Natuurlijk had Messi daar een belangrijke bijdrage aan met tien goals (topscorer deze Champions League). Niet alleen voorin draait het goed. Ook achterin heeft de ploeg de zaakjes goed op orde, getuige de zeven tegentreffers. Dat is het minste van alle halve finalisten. Slechts twee van die tegengoals vielen in de knock-out fase, waarin Barcelona achtereenvolgens afrekende met Olympique Lyon en Manchester United.

Kopsterke Van Dijk

Barca fietste dus redelijk eenvoudig door het toernooi heen. Dat kan van Liverpool niet gezegd worden. De verliezend finalist van 2018 lag er bijna zelfs in de poulefase uit, maar dankzij een nipte 1-0 overwinning op Napoli in de laatste groepswedstrijd werd de achtste finale toch bereikt. Pas toen kwam Liverpool echt op stoom. Bayern München en FC Porto werden redelijk eenvoudig opzij gezet. Veelzeggend is dat The Reds in die vier duels liefst negen keer scoorde. Naast de man in topvorm, Sadio Mané, die drie doelpunten voor zijn rekening nam, valt op dat kersvers speler van het jaar in Engeland, Virgil van Dijk, ook twee maal het net vond. Hij kopte beide keren raak uit een corner. Daar zal Barcelona dus op beducht moeten zijn. Sowieso gaat de Catalaanse defensie de handen vol hebben aan misschien wel het beste aanvalstrio van Europa. Want naast Mané verkeren ook Mo Salah en Roberto Firmino in goede vorm. Dat Liverpool minimaal één keer scoort in Camp Nou lijkt onvermijdelijk.

Virgil van Dijk - Toto

Virgil van Dijk juicht het uit na zijn rake kopbal tegen FC Porto.

Onze voorspelling

Gezien de ijzersterke thuisreeks die Barcelona heeft staan (al achttien thuiswedstrijden op rij niet verloren in alle competities) zien wij hen als favoriet. Messi gaat ongetwijfeld weer het doel vinden. Een grote zege wordt het niet voor Barca, want Liverpool komt ook minimaal één keer tot scoren. Onze voorspelling is 2-1.

Onze wedtips

Barcelona wint met 2-1 > 7.75

Messi scoort en wint > 2.30

Van Dijk scoort kopgoal > 13.00

Statistieken

Meer feitjes weten over Barcelona – Liverpool? Check ze HIER!

Programma CL

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.