Kan Barcelona na vijf jaar weer eens de Champions League winnen? Het is een vraag die Lionel Messi en co. waarschijnlijk dagelijks krijgen. Voor zo’n grote club is vijf jaar Europese droogte veel. Gezien de matige vorm van de afgelopen maanden, lijkt het er dit seizoen ook niet in te zitten. Na de 1-1 uit bij Napoli heeft Barcelona wel goede papieren om in ieder geval de kwartfinale te bereiken.

Barcelona – Napoli
Achtste finale Champions League
8 augustus 2020
21.00 uur, Camp Nou, Barcelona

Bekijk alle wedopties!

Toen La Liga werd hervat, genoot Barcelona nog een voorsprong van twee punten op nummer twee Real Madrid. Bij de eindafrekening had de ploeg van trainer Quique Setién vijf punten achterstand op De Koninklijke. Waar ging het mis? Barcelona verloor in het restant van de competitie weliswaar slechts één keer, maar daar stonden wel drie gelijke spelen tegenover. Waaronder tegen laagvlieger Celta de Vigo. Real won vrijwel alles, en zo liep Barça titelprolongatie mis. De 82 punten was het laagste aantal voor de 26-voudig Spaans kampioen sinds 2008, toen Barcelona als derde eindigde met 67 punten.

Quique Setién - TOTO

Het lukte Quique Setién niet om Barcelona naar de landstitel te loodsen.

Tussenfase

Er doen tal van oorzaken de ronde over het matige presteren van Barcelona. Setién zou te weinig overwicht hebben, te veel spelers zijn te oud, het ontbreekt de selectie – buiten Messi – aan échte topkwaliteit. Feit is de mannen als Gerard Piqué (33), Sergio Busquets (32), Luis Suárez (33) en Messi (33), die al jaren het geraamte van het elftal vormen, allemaal ruim de dertig zijn gepasseerd. Daarbij komt dat topaankoop Antoine Griezmann nooit zijn Atlético-vorm heeft gevonden. De jonge jongens die er wél aankomen, zoals Riqui Puig (20) en Ansu Fati (17), zijn erg goed, maar lijken nog niet rijp om Barcelona al bij de hand te nemen. Het voelt alsof Barcelona in een ‘tussenfase’ zit.

Cupfighter

Ondanks alles staat Barcelona wel op de drempel van de kwartfinale van de Champions League. De 1-1 van de heenwedstrijd bij Napoli is een goede uitgangspositie. Weinigen verwachten dat de Italianen voor een stunt gaan zorgen in Camp Nou. Napoli beleefde een matig seizoen in de Serie A. De formatie van Gennaro Gattuso werd zevende, de slechtste eindklassering in elf jaar. In andere toernooien laat Napoli zich van een betere kant zien. De achtste finale van de Champions League werd bereikt door onder meer een overwinning en gelijkspel tegen titelhouder Liverpool. Daarnaast legde Gli Azzurri beslag op de Coppa Italia door Juventus te verslaan. Napoli ontpopt zich dit seizoen dus tot ‘cupfighter’.

Napoli - TOTO

Napoli won de finale van de Coppa Italia na penalty’s van Juventus.

Voorspelling TOTO

Barcelona kwam op 19 juli voor het laatst in actie, Napoli op 1 augustus. De thuisploeg heeft dus aanmerkelijk langer gehad om toe te leven naar dit duel. Met zo’n voorbereidingstijd moet Barca wel optimaal geprepareerd zijn. En dat gaat ongetwijfeld gebeuren met Frenkie de Jong, aangezien Busquets en Artuo Vidal ontbreken wegens een schorsing. Napoli heeft echter weinig te verliezen. Het heeft deze jaargang al aangetoond prima te presteren in knock-outwedstrijden. Als Dries Mertens zijn Europese vorm heeft vastgehouden (zes goals dit seizoen) kan Napoli wellicht voor een stunt zorgen. Maar wij verwachten dat Barcelona nipt aan het langste eind trekt.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?