Na de topper vorige week in de Eredivisie, is deze week de Bundesliga aan de beurt. Op zaterdag gaat de leider van de competitie, Borussia Dortmund, op bezoek bij de nummer twee, Bayern München. Het belooft een wedstrijd op het scherpst van de snede te worden, want het verschil tussen beide ploegen bedraagt slechts twee punten. De winnaar van dit duel wordt dus, met nog zeven speeldagen te gaan, automatisch de koploper.

Bayern München – Borussia Dortmund
Bundesliga
6 april 2019
18.30 uur, Allianz Arena, München

Waar zet jij op in?

Als je aan een voetbalkenner voor het seizoen vraagt wie er kampioen zal worden in Duitsland, zullen negen van de tien antwoorden hetzelfde zijn: Bayern München. Logisch ook, want al sinds 2012/2013 zijn de mannen uit Zuid-Duitsland oppermachtig in de Bundesliga en wonnen ze maar liefst zes jaar op rij de landstitel. In het seizoen 2013/2014 slaagden ze er onder leiding van Pep Guardiola zelfs in om zeven wedstrijden voor het einde van de competitie de kampioensschaal binnen te halen, een ongekende prestatie in Duitsland. Dit jaar loopt het echter niet van een leien dakje, want acht speeldagen voor het einde van de competitie staat Der Rekordmeister op twee punten van leider Borussia Dortmund.

Sterke start voor Dortmund

Dat er opnieuw onverhoopte spanning is in de Bundesliga, is voor een groot deel te danken aan de sterke seizoensstart van Borussia Dortmund. Na zes duels slaagden Die Borussen er in de koppositie over te nemen van titelfavoriet Bayern. Dankzij een uitstekende reeks waarin ze met 43 punten uit 15 wedstrijden een bijna perfect rapport behaalden, lukte het de troepen van coach Lucien Favre om hun grootste concurrent op negen punten achterstand te zetten. Mede door het indrukwekkende spel, waarin seizoensrevelatie Jadon Sancho een hoofdrol vertolkte, leek het er lang op dat niemand Die Schwarzgelben nog van de titel kon houden. Maar in februari raakte Dortmund in een neerwaartse spiraal door een reeks van vijf wedstrijden, waarin er slechts één keer werd gewonnen. Daardoor kon Bayern na 19 speeldagen achtervolgen opnieuw over hen wippen. Beide ploegen hadden hetzelfde aantal punten, maar dankzij een 6-0 overwinning op VfL Wolfsburg, nam Bayern op basis van een beter doelsaldo de leiding.

Lucien Favre - Toto

Trainer Lucien Favre is bezig aan zijn eerste seizoen bij Dortmund.

Deuk in het vertrouwen

Terwijl het vormpeil van Dortmund sinds februari erg wisselvallig is, gaat het voor Bayern in een stijgende lijn. Na de jaarwisseling werd dankzij zeven overwinningen uit negen wedstrijden de kloof met de koploper volledig gedicht, en de mannen van Niko Kovač tonen opnieuw glimpen van het onoverwinnelijke elftal dat Bayern ooit was. Dat ondervonden ook VfL Wolfsburg en FSV Mainz 05. Zij werden in de laatste twee wedstrijden in de Allianz Arena met een 6-0 score aan de kant geschoven. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Der Rekordmeister, want in de achtste finale van de Champions League werd het inspiratieloos uitgeschakeld door Liverpool, en in de generale repetitie voor zaterdag raakten ze niet voorbij SC Freiburg, twaalfde in de Bundesliga. Dit leverde hen niet enkel een achterstand van twee punten op hun titelconcurrent op, maar ook een stevige deuk in het vertrouwen. Dat werd duidelijk op woensdag, toen Bayern zich met veel moeite plaatste voor de halve finale van de DFB-Pokal. In een knotsgek duel schakelde het tweedeklasser FC Heidenheim met een 5-4 overwinning uit, al speelde Bayern wel het grootste deel van de wedstrijd met tien na een rode kaart voor Niklas Süle. Het blijft dus onduidelijk of de Stern des Südens klaar zijn voor deze topper.

Bayern Dortmund H2H

Onze voorspelling

Omdat verliezen voor zowel Bayern als Dortmund grote gevolgen kan hebben, vrezen we dat de angst om te verliezen groter zal zijn dan de drang om te winnen. We verwachten dus een gesloten wedstrijd met weinig kansen, waarvan het resultaat erg zal afhangen van de efficiëntie van de aanvallers. Hoewel Bayern met Robert Lewandowski in dat een opzicht een groot voordeel lijkt te hebben, denken wij dat beide ploegen elkaar in evenwicht houden. Een gelijkspel dus.

Onze wedtips

Minder dan 2,5 goals > 2.60

Gelijkspel > 4.45

1-1 eindstand > 8.50

Statistieken

Meer feitjes weten over Bayern München – Borussia Dortmund? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.