Het is voor het eerst in de geschiedenis van een WK voetbal dat twee landen elkaar zowel in de groepsfase, als in de wedstrijd om de derde en vierde plek treffen. Lees hier de voorbeschouwing op de troostfinale.

België – Engeland
14/07/2018
16.00 uur, Saint Petersburg StadiumSint-Petersburg

Brons voor België of Engeland?

 

Heel Engeland en in het bijzonder de Engelse voetbalfans hadden zich al rijk gerekend. De Three Lions zouden voor het eerst sinds 1966 weer de finale van het WK voetbal bereiken. Daarvoor moest alleen nog even worden afgerekend met Kroatië. Het leek ook er daadwerkelijk op dat de Engelsen dat voor elkaar zouden krijgen. De eerste helft van de halve finale was namelijk uitstekend. De Kroaten kwamen totaal niet in hun spel. Door het hoge druk zetten ontstond er veel ruimte op het vijfmans middenveld van Engeland, waardoor de ploeg van bondscoach Gareth Southgate heel eenvoudig aanval na aanval kon opzetten. De tweede helft zette Kroatië dat recht en was het land met maar 4,2 miljoen inwoners de bovenliggende partij. Dat resulteerde uiteindelijk in een ‘Zlatanneske’ goal van Ivan Perisic. De speler van Inter Milan kwam met een hoog been voor Kyle Walker en tikte zo de 1-1 binnen. Vanaf dat moment was Engeland het helemaal kwijt; ze miste met name een leider op het middenveld die de boel bij elkaar hield. Het was het afwachten op de genadeklap van Kroatië. Die kwam in de tweede helft van de verlenging door een goal van Mario Mandžukić. Engeland heeft al met al wel een teamrecord gevestigd door op één WK twaalf keer te scoren. Van die twaalf doelpunten kwamen er negen uit een standaardsituatie, het meeste van alle teams op dit WK.

Knappe prestatie

Tegenstander België speelde een meer dan prima toernooi. De Belgen scoorden het meest en lieten aantrekkelijk voetbal zien. De overwinning op Brazilië in de kwartfinale werd door de hele voetbalwereld als indrukwekkend en historisch beschouwd. Het vertrouwen in een finaleplek was na die wedstrijd dan ook enorm groot. Maar Frankrijk is een tegenstander van formaat, met een enorm sterke selectie. In de breedte ook sterker dan België. De Belgen speelden tegen Frankrijk de eerste helft, net zoals tegen de Brazilianen, erg sterk. Les Blues kwamen er niet aan te pas en ze hadden het geluk dat het met 0-0 de rust haalde. Het had ook zomaar 2-0 voor België kunnen staan. Ondanks het niet halen van de finaleplek is dit eigenlijk pas het tweede mondiale eindtoernooi met deze sterke Belgische lichting. Daarom is toch knap wat ze dit WK hebben neergezet en België zal er dan ook op gebrand zijn om derde te worden. Als België de wedstrijd om de derde plaats wint, op een andere wijze dan via een strafschoppenserie, dan wordt het het vierde land dat op één WK zes overwinningen boekt zonder daarbij het toernooi te winnen, na Polen (derde plaats in 1974), Italië (derde plaats in 1990) en Nederland (verliezend finalist in 2010).

Onderling resultaat

Engeland en België speelden zeven keer eerder tegen elkaar. Daarvan won België twee keer, Engeland drie keer en twee keer werd het gelijk.

Onze wedtips

Meer dan 2.5 goals > 1.58

Marcus Rashford scoort > 3.00

België wint met handicap 0-1 > 3.48

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.