België en Portugal bereiden zich voor het WK. Zij wel. Voor België is het de eerste serieuze oefenwedstrijd in aanloop naar het WK. Lees hier de voorbeschouwing.

België – Portugal
02/06/2018
20.45, Stade Roi Badouin

Winst voor België of Portugal

Europa en in het bijzonder Nederland en België zelf natuurlijk kijken uit naar het WK. Hoe gaat België presteren op het mondiale eindtoernooi in Rusland? De Belgen hebben een gouden generatie en dat moet er toch een keertje gaan uitkomen. Soms moeten er dan ook harde keuzes worden gemaakt in het teambelang. Trainer Roberto Martinez slachtofferde daarvoor publiekslieveling Radja Nainggolan. Basisspeler en één van de vormgevers van AS Roma. Dat kwam Martinez op hevige kritiek te staan van iedereen die het Belgische nationale elftal lief heeft. Voor veel mensen een onbegrijpelijke keuze. Een gewaagde keuze van de Spanjaard, de samenstelling van het team zal nu nog meer onder vergrootglas komen te liggen. De Rode Duivels treffen na Portugal nog Egypte en Costa Rica voordat zij op 18 juni hun opwachting maken op het WK tegen Panama in de eerste groepswedstrijd. De Belgen kwalificeerden zich eerder al op overtuigende wijze voor het WK door ongeslagen bovenaan in de groep te eindigen.

Tegenstander in Brussel op zaterdagavond is Europees kampioen Portugal. De Portugezen hebben er al één oefenwedstrijd op zitten. Tegen Tunesië werd verrassend met 2-2 gelijkgespeeld. Portugal kwam nog wel met 2-0 voor maar de nummer 14 van de FIFA ranking kwam knap terug. De ploeg van Fernando Santos moest het in deze wedstrijd nog stellen zonder Cristiano Ronaldo. De all-time topscorer van de ploeg was nog aan het nagenieten van zijn derde opeenvolgende Champions League winst. Helaas voor Portugal en de Belgische voetballiefhebbers zal Ronaldo er naar alle waarschijnlijkheid ook nog niet bij zijn in de wedstrijd tegen België. Het is een bekend fenomeen dat een Europees Kampioen vaak slecht presteert op het daarop volgende WK. Zoals Nederland in ’88 Europees Kampioen werd maar op het WK van 1990 als beste nummer drie doorging naar de achtste finale maar daar wel direct werd uitgeschakeld. Voor bondscoach Santos is het zaak om in aanloop naar de eerste belangrijke groepswedstrijd tegen Spanje de selectie fris en gemotiveerd aan de aftrap te laten verschijnen.

Van de laatste vijf ontmoetingen tussen België en Portugal wisten de Belgen slechts één pot te winnen, Portugal won drie keer en één keer werd het gelijk.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.