Het wordt woensdag een spannende avond voor Ajax. Want de ploeg staat op de drempel van de knock-out fase van de Champions League. Het zou voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 als Ajax dat weet te bereiken. Maar daarvoor moet het de uitwedstrijd tegen Benfica wel zien te winnen. De Portugezen verloren hun laatste twee thuiswedstrijden, dus Ajax lijkt ze op geen beter moment te kunnen treffen.

Benfica – Ajax
7 november 2018
21.00 uur, Estádio Da Luz, Lissabon

Overwintert Ajax in de Champions League?

 

2-0 winnen en toch niet tevreden zijn. Het zegt veel over het huidige Ajax, waarvoor alleen drie punten niet genoeg is. Zaterdag tegen Willem II stonden de Amsterdammers na ruim twintig minuten al met 2-0 voor. Daarna leek er gemakzucht in het team te sluipen en verzuimde Ajax om naar een hogere score uit te lopen. Aangezien PSV met slechts 1-0 van Vitesse won, had de formatie van coach Erik ten Hag qua doelsaldo uitstekende zaken kunnen doen. Feit is wel dat Ajax voor de 22e keer ongeslagen bleef in 23 officiële wedstrijden in jaargang 2018/2019. Ondanks de magere overwinning op de Tilburgers is dat toch een statistiek om trots op te zijn.

Erik ten Hag Ajax - Toto

Ajax-trainer Erik ten Hag kan tegen Benfica waarschijnlijk zijn sterkste elf spelers opstellen.

In Europa is Ajax nog ongeslagen (voorrondes én groepsfase). Met name het gelijkspel bij Bayern München was knap. Gezien het spelbeeld en de kansenverhouding had Ajax daar eigenlijk moeten winnen. Maar door de zeges op AEK Athene en Benfica gaat de viervoudig winnaar van de Europa Cup I/Champions League wel aan de leiding in poule E met zeven punten. Bayern München heeft hetzelfde aantal. Benfica staat op drie punten, AEK is nog puntloos. Dit betekent dat Ajax zich bij een zege plaatst voor de achtste finale. En dat twee wedstrijden voor het einde van de groepsfase.

Benfica uit vorm

Zou het realistisch zijn als Ajax wint in Lissabon? Wie de vorm van beide clubs vergelijkt, moet die vraag met ‘ja’ beantwoorden. Natuurlijk vanwege het feit dat Ajax nog niet heeft verloren in Europa. Maar ook kijkend naar de laatste wedstrijden van Benfica. Nadat het team van trainer Rui Vitória twee weken geleden in extremis bij Ajax verloor, ging het ook in de competitie onderuit. Zelfs twee keer achter elkaar. Benfica verloor uit bij Belenenses (2-0) en daarna thuis tegen Moreirense (1-3). Allebei bepaald geen hoogvliegers in de Portugal. Het vertrouwen zal bij Benfica dus gedaald zijn tot tegen het nulpunt. Ten Hag kan bovendien zijn sterkste elf opstellen. Dus ook Kasper Dolberg, die tegen Willem II nog ziek naar de kant moest. De Deense spits toont de laatste weken zijn vorm met vier goals in de afgelopen vijf competitiewedstrijden. Scoren in de Champions League is hem alleen nog niet gelukt.

Noussair Mazraoui - Toto

In de Johan Cruijff Arena maakte Noussair Mazraoui in blessuretijd de winnende treffer voor Ajax.

Ook de geschiedenis tussen beide clubs spreekt in het voordeel van Ajax. In de zes voorgaande Europese ontmoetingen verloren de Amsterdammers slechts één keer van Benfica. Alles overwegend voorspellen wij dus een overwinning voor Ajax. En als jij daar jouw geld op inzet, krijgt je maar liefst drie keer je inleg terug!

Onze wedtips

Ajax wint > 3.00

Ajax scoort eerste doelpunt van tweede helft > 2.33

0-1 wordt de uitslag van de tweede helft > 4.70

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.