Daar waar veel grote voetbalcompetities afstevenden op een zinderend slot gooide het coronavirus COVID-19 halverwege maart roet in het eten. Niemand wist óf en wanneer er dit seizoen nog gevoetbald kon worden. Om daarvoor in ieder geval ruimte te creëren werd het EK al een jaar opgeschoven. Hoewel in Nederland en Frankrijk een streep ging door hervatting, is daar in andere landen nog steeds geen sprake van. Sterker nog, komend weekend gaat in de Duitse Bundesliga de bal weer rollen. En dat gebeurt direct met een kraker van de eerste orde: de Kohlenpott-derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04.

Borussia Dortmund – Schalke 04
Bundesliga
16 mei 2020
15.30 uur, Signal Iduna Park, Dortmund

Bekijk alle wedopties!

De herstart van de Bundesliga had nog al wat voeten in de aarde. Om alles in goede banen te leiden, werd er een document van maar liefst 41 A4’tjes opgesteld aan huisregels voor de clubs in de eerste en tweede Bundesliga. Het grootste verschil met een ‘normale’ voetbalwedstrijd is uiteraard dat er geen publiek welkom is in de stadions. Ook juichen gaat er anders uitzien, want omhelzingen na doelpunten zijn uit den boze. En na afloop een lekkere douche nemen in de kleedkamer? Dat mag de komende weken niet. De wedstrijdvoorbereiding is ook totaal anders voor spelers en trainers. De selecties gaan een week voor aanvang in quarantaine in een hotel, waar iedereen verplicht is een mondkapje te dragen. Wat niet anders is, zijn de trainingen. Dat mag sinds vorige week ‘gewoon’ elf tegen elf.

Dortmund - Schalke - TOTO

Geen toeschouwers bij de Kohlenpott-derby, het zal even wennen zijn.

Spanning in de top

We zijn het inmiddels bijna vergeten, maar de Bundesliga van dit seizoen is een van de spannendste in jaren. Dat Bayern München aan kop gaat, doet bij weinigen wenkbrauwen fronsen. Het gat met de achtervolgers is wel anders dan gewend. Borussia Dortmund staat op 51 punten, vier minder dan Bayern. Daarachter achten nog drie clubs zich kansrijk voor de landstitel; nummer drie RB Leipzig (50 punten), nummer vier Borussia Mönchengladbach (49) en nummer vijf Bayer Leverkusen (47). Natuurlijk heeft de Rekordmeister de beste papieren voor het achtste kampioenschap op rij, maar met nog negen speelrondes te gaan is er nog van alles mogelijk.

Blessures Dortmund

De laatste club die Bayern voorbleef in de Bundesliga (2012), Borussia Dortmund, heeft nu weer de beste papieren om de Zuid-Duitsers van de troon te stoten. Slechts vier punten zit er tussen beiden. Met later deze maand nog een onderlinge confrontatie op het programma mag de ploeg van trainer Lucien Favre zich dus een serieuze titelkandidaat noemen. Om Bayern in het vizier te houden is een zege in de altijd beladen Kohlenpott-derby tegen Schalke 04 wel een vereiste. Het verschil op de ranglijst is maar liefst veertien punten in het voordeel van Dortmund. Toch kan BVB zich absoluut nog niet rijk rekenen. Ondanks ruim twee maanden rust moet Favre enkele belangrijke spelers missen, zoals Marco Reus, Axel Witsel en Emre Can. En, zoals voor alle clubs geldt, is het überhaupt gissen of de juiste vorm er is. Vorm die Dortmund vóór de verplichte pauze wel degelijk had door zeven van de laatste acht Bundesliga-duels te winnen. Mede dankzij de scoringsdrift van de sensatie van het seizoen Erling Haaland.

Erling Haaland - TOTO

Voordat de Bundesliga werd stilgelegd, was Dortmund-aanvaller Erling Haaland de grote revelatie met negen goals in acht duels.

Dubbel crisis

Bij Schalke waren er grotere zorgen dan de wedstrijd tegen de aartsrivaal. Vanwege de coronacrisis stond het voortbestaan van de club namelijk op de tocht. Door uitkering van de tv-gelden is faillissement voorlopig afgewend. Maar andere zorgen blijven. Over de kwaliteit van de selectie, wat natuurlijk nauw samenhangt met de plek op de ranglijst. Schalke staat slechts zesde, maar met selectie met nauwelijks grote namen is dat eigenlijk al knap. Er zitten een hoop clubs Die Königsblauen op de hielen in de strijd om Europees voetbal. Twee keer verliezen en Schalke zien we terug in het rechter rijtje. Een overwinning in de Kohlenpott-derby komt nu misschien wel beter uit dan ooit.

Voorspelling TOTO

Borussia Dortmund en Schalke 04 hielden elkaar in het Bundesliga-verleden redelijk in evenwicht. BVB won 33 wedstrijden, tegenover 32 overwinningen voor de club uit Gelsenkirchen. Dertig keer stond er een gelijkspel op het scorebord. En wij denken dat daar zaterdag een 31e keer bijkomt.

TOTO wedtips

Een gelijkspel > 4.10

Haaland scoort eerste doelpunt > 3.85

Gelijkspel en beide teams scoren > 4.90

Statistieken

Meer feitjes weten over Borussia Dortmund – Schalke 04? Klik dan HIER!

Waar wordt de Bundesliga uitgezonden?

FOX Sports heeft in Nederland de exclusieve rechten voor de Bundesliga. Daarvoor is normaal gesproken een FOX Sports International- of FOX Sports Compleet-abonnement voor nodig. Omdat er de komende maanden in Nederland niet wordt gevoetbald, wordt het restant van de Bundesliga grotendeels op FOX Sports 1 (onderdeel van het Eredivisie-abonnement) uitgezonden. Bij sommige aanbieders zit die zender zelfs in het basispakket, waardoor je gratis naar de Bundesliga kunt kijken, dus ook naar Borussia Dortmund – Schalke 04.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?