In de derde kwalificatieronde van de Champions League speelt Ajax vanavond tegen Olympique Gymnaste Club Nice. Over twee wedstrijden wordt bepaald wie zich kwalificeert voor de laatste voorronde van het hoofdtoernooi van de Champions League. De eerste wedstrijd wordt in de Allianz Riviera in Frankrijk gespeeld en over een week is de return in Amsterdam.

Voorbeschouwing:  OGC Nice – Ajax

Onze voorspelling: gelijkspel

Nice is tot op heden een relatief onbekende tegenstander voor Ajax. De teams speelden nog nooit een officiële wedstrijd tegen elkaar. Afgelopen seizoen speelden de Fransen hun sterkste seizoen sinds het in 2002 promoveerde naar de Ligue 1. Dat deed het team onder leiding van coach Lucien Favre en kan niet als toeval gezien worden. De oefenmeester presteerde namelijk zeer goed bij zijn vorige clubs. De Zwitser promoveerde in  eigen land met Echallens en Yverdon Sport, won de beker met Servette en Zürich en werd tweemaal kampioen met Zürich. In Duitsland werd hij vervolgens vier keer verkozen tot Trainer van het Jaar. Door boven verwachting te presteren met Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach.

Met Mario Balotelli, Christophe Jallet en Dante kent de huidige selectie ook een aantal ervaren en goede spelers. Daar tegenover staat wel het vertrek van spel- en smaakmaker Younès Belhanda. Nice staat onder Favre bekend om zijn verdedigende speelstijl en geduldig af te wachten tot de tegenstander de bal verliest om dan in de counter toe te slaan. Een bekende tactiek voor Ajax, zeker in de Eredivisie. Desalniettemin is Nice een moeilijk te kloppen ploeg.

Ajax reist naar Nice af met een jonge selectie met jeugdspelers als Deyovaisio Zeefuik, Carel Eiting, Frenkie de Jong en Damil Dankerlui. Coach van de Amsterdammers Marcel Keizer heeft al aangegeven op dezelfde weg door te willen gaan als Peter Bosz. De tactiek en speelstijl zijn dus bekend voor de selectie. Maar er zijn wel wat spelers vertrokken uit Amsterdam, waaronder captain en aanjager op het middenveld Davy Klaassen. Verder liep de huur van Chelsea aanvaller Bertrand Traoré af. Als vervanging voor beide basisspelers zet Ajax vooralsnog in op de eigen jeugd. Donny van de Beek lijkt Klaassen te gaan vervangen en voorin lijkt Justin Kluivert het vertrouwen te krijgen. Daarnaast vertrokken jeugdexponenten Kenny Tete en Jaïro Riedewald. Maar de transferperiode duurt nog een dikke maand en het is duidelijk dat Ajax nog bezig is om de selectie te versterken, met in ieder geval nog een vleugelaanvaller. De Amsterdammers kunnen teren op een ijzersterk Europees seizoen, waar de hele selectie profijt van heeft gehad. Door het onwaarschijnlijk grote verdriet rondom Abdelhak Nouri heeft de selectie helaas ook een tik gehad.

In een eerste Europese wedstrijd zullen beide teams weinig risico nemen. Ajax heeft afgelopen seizoen geleerd hoe het in Europese wedstrijden moet presteren, maar Nice heeft weer het thuisvoordeel. Door de verdedigende speelstijl van de Fransen en de sterke maar bovenal ongewijzigde basis verdediging van Ajax, zullen deze wedstrijd doelpunten schaars zijn.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?
Haalt Ajax het hoofdtoernooi van de Champions League?
  • Nee 60%, 18 stemmen
    18 stemmen 60%
    18 stemmen - 60% van alle stemmen
  • Ja 40%, 12 stemmen
    12 stemmen 40%
    12 stemmen - 40% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 30
26 July 2017 - 7 August 2017
Stemmen is gesloten