In Europa is zomerstop inmiddels aangebroken. In vooral Zuid-Amerika is er echter nog genoeg moois om naar uit te kijken. In Brazilië begint vrijdag 14 juni namelijk de 46e editie van de Copa América. Dit toernooi is te vergelijken met het EK, en alle tien leden van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL doen mee. Daarnaast zijn voor de editie van 2019 Japan en Qatar uitgenodigd. In de finale op zondag 7 juli zal blijken wie de opvolger gaat worden van regerend kampioen Chili. Wij blikken hier vast vooruit op dit voetbaltoernooi vol wereldsterren.

Opzet toernooi

Zowel in 2015 als in 2016 werd er een Copa América gehouden. Het normaal vierjaarlijkse georganiseerde toernooi kreeg in 2016 namelijk een extra editie, vanwege het honderdjarig bestaan. Opmerkelijk is dat de organisatie CONMEBOL ervoor heeft gekozen om in 2020 alweer een Copa América te organiseren. Dit zodat het toernooi voortaan in hetzelfde jaar kan worden gehouden als het Europees kampioenschap voetbal en niet langer in oneven jaren. Na 2020 is de gebruikelijke vierjaarlijkse termijn weer van kracht.

Deelnemers uit Azië

In 2019 mogen er twaalf landen meedoen. In het verleden werden vaak Mexico en de Verenigde Staten toegevoegd aan het deelnemersveld om iets meer concurrentie te genereren. Deze editie van de Copa América is er gekozen om twee lidstaten van de Aziatische voetbalbond AFC toe te voegen. Japan en Qatar waren de finalisten van de AFC Asian Cup en mogen daarom ook van start gaan in dit toernooi. De twaalf landen zijn ingedeeld in drie groepen van vier. Zij spelen in de groepsfase één keer tegen elk ander groepslid. De beste twee landen van elke groep gaan door naar de knock-outfase en ook de beste twee nummers drie mogen zich opmaken voor de kwartfinales.

Bekijk hier het volledige speelschema van de Copa América.

Chili Copa América

Chili won de laatste twee edities van de Copa América.

Brazilië ook zonder Neymar favoriet

Hoewel Brazilië-superster Neymar het door een akelige enkelblessure moet missen, is het gastland alsnog de favoriet om de Copa América van 2019 te winnen. Brazilië zit met Bolivia, Venezuela en Peru in Groep A en moet normaliter geen moeite hebben om hier eerste of tweede te worden. Het gastland staat bovendien derde op de wereldranglijst en verloor vanaf 2016 tot en met de start van het toernooi maar drie (!) wedstrijden. De Seleçao is sinds de laatste nederlaag, medio 2018, alweer tien duels op rij ongeslagen. In de selectie zitten niet alleen sterke aanvallers zoals Philippe Coutinho, Roberto Firmino en Gabriel Jesus, maar juist ook in de verdediging zien we uitblinkers. Alisson is niet voor niks de keeper van Liverpool en verdedigers Thiago Silva en Dani Alves en verdedigende middenvelder Fernandinho zijn zeer ervaren. Brazilië heeft bovendien het thuisvoordeel.

Uruguay en Argentinië belangrijkste uitdagers

Hoewel vrijwel alle landen in Zuid-Amerika vrij sterk zijn, is de verwachting dat de voornaamste concurrenten voor Brazilië de zuiderburen Uruguay en Argentinië zullen zijn. Uruguay staat zevende op de FIFA-ranking en heeft vooral een ijzersterke voorhoede met Luis Suarez en Edinson Cavani. Uruguay is bovendien een team dat uitstekend op elkaar is ingespeeld en al lang samen is. Het verdedigende blok van José Gimenez, Diego Godin en Martin Cacares is lastig te passeren.

De sterspelers van Argentinië behoeven eveneens weinig introductie. Met Lionel Messi, Sergio Agüero en Paulo Dybala in de spits moet het maken van doelpunten in ieder geval geen probleem vormen. In recente jaren liet Argentinië het vaak liggen op wilskracht en teamspirit, maar als het deze keer wel goed zit in de ‘koppies’, dan kan Argentinië van elk ander land op de Copa América winnen.

Gabriel Jesus - Toto

Bij afwezigheid van Neymar moet Gabriel Jesus voor goals zorgen bij Brazilië.

Colombia en Chili echte outsiders

Naast de drie toplanden zijn ook Colombia en Chili potentieel gevaarlijk. Chili won de Copa América in 2015 en 2016, maar moet het nu nog altijd grotendeels van dezelfde spelers hebben als in die jaren. Deze mannen zijn inmiddels op leeftijd en bijvoorbeeld Arturo Vidal, Alexis Sanchez en Eduardo Vargas zijn niet meer op de toppen van hun kunnen, maar natuurlijk nog altijd zeer goede voetballers. Weinig echt groot talent komt door bij Chili, en het is de vraag of de ‘oudjes’ het team nog tot zulke grote hoogtes kunnen stuwen als enkele jaren geleden.

Colombia heeft ook een zeer degelijk team, maar mist net die twee of drie uitblinkers die het verschil kunnen maken in de lastige duels. Met onder anderen James Rodriguez, Davinson Sanchez en Radamel Falcao op het veld is Colombia zeker een ploeg om naar uit te kijken. Helaas zullen ze het, in ieder geval op papier, afleggen tegen de hierboven behandelde landen.

Onze voorspelling

Brazilië heeft de sterkste selectie, de meeste wedstrijden gewonnen de laatste jaren én het thuisvoordeel. Ook zonder Neymar kiezen wij er daarom voor om te wedden op Brazilië als winnaar van de Copa América 2019.

Bekijk HIER alle wedopties die betrekking hebben op het hele toernooi, zoals de eindwinnaar en de topscorer.

HIER kan je inzetten op alle wedstrijden van de Copa América.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?