Toen het competitieschema werd omgegooid vanwege de Europese successen van Ajax rolde er een pikant affiche uit de bus voor de laatste speeldag: De Graafschap – Ajax. De gedachten gingen direct terug naar 2016 toen deze wedstrijd ook werd gespeeld in de 34e speelronde. Destijds verspeelde Ajax de landstitel door met 1-1 gelijk te spelen op de Vijverberg. Gelukkig voor de Amsterdammers zit een dergelijk scenario er woensdag niet in, want zondag werd de ploeg al officieus kampioen na de zege op FC Utrecht. Maar Ajax zal dit geweldige seizoen wel in stijl willen afsluiten voordat Matthijs de Ligt de schaal overhandigd krijgt.

De Graafschap – Ajax
Eredivisie
15 mei 2019
19.30 uur, De Vijverberg, Doetinchem

Waar zet jij op in?

Het was me een weekje wel voor Ajax. Op 5 mei won de club voor het eerst in vijf jaar weer eens een prijs. In de finale van de TOTO KNVB Beker werd Willem II met 4-0 aan de kant gezet. Drie dagen later stond een van de belangrijkste wedstrijden van deze eeuw op het programma voor Ajax. Thuis tegen Tottenham Hotspur had de ploeg van trainer Erik ten Hag aan een gelijkspel genoeg om een historische Champions League-finale te bereiken. Ajax kwam op 2-0 voorsprong, maar diep in blessuretijd maakte Lucas Moura de 2-3 voor de Spurs, waarmee een droom abrupt uiteen spatte. Des te knapper was de 4-1 overwinning tegen FC Utrecht van afgelopen weekend. Daardoor, en omdat PSV uit bij AZ verloor, is de 34e landstitel zo goed als binnen voor Ajax. Alleen in theorie zouden de Eindhovenaren Ajax nog voorbij kunnen streven, maar dan moet De Graafschap winnen en moet PSV een doelsaldo van -14 goedmaken. En dat gaat niet gebeuren.

Dusan Tadic - Toto

Dusan Tadic kan zich nog kronen tot Eredivisietopscorer.

Topscorer

Desalniettemin zal Ajax er niet met de pet naar gooien tegen De Graafschap. Want die titel is pas binnen als de schaal is uitgereikt. Bovendien heersen er ongetwijfeld revanchegevoelens na die enorme zeperd van drie jaar geleden. Voor de Ajacieden die op de drempel van een mooie transfer staan, zoals Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt, is het een laatste mogelijkheid om hun kunsten aan geïnteresseerde clubs te tonen. Daarnaast is er nog steeds een kans dat Ajax dit seizoen de topscorer van de Eredivisie aflevert. Dusan Tadic heeft er inmiddels 26 in liggen. Dat zijn er slechts twee minder dan de huidige topschutter Luuk de Jong. De Amsterdammers gaan dus op jacht naar een grote overwinning, met hopelijk een paar goals voor de Serviër.

Nacompetitie

Doordat FC Emmen zondag bij Willem II won en De Graafschap met 6-1 verloor bij Vitesse zijn de Superboeren veroordeeld tot de nacompetitie. Het enige wat nog niet vaststaat, is de eindpositie van De Graafschap. De formatie van Henk de Jong staat nu één na laatste, maar kan nog een plekje klimmen. De achterstand op nummer zestien Excelsior is een punt. Het duel met Ajax moet voor De Graafschap vooral een goed gevoel geven richting de nacompetitie, die aanstaande zondag al begint. En dat goede gevoel zal het vooral krijgen als het geen forse nederlaag lijdt. Maar wij voorspellen dat Ajax flink gaat uithalen in Doetinchem om zo een uitroepteken te zetten achter de 34e landstitel.

Onze wedtips

Tadic scoort laatste doelpunt > 4.00

Ajax wint met 0-5 > 11.75

In beide helften meer dan 1,5 goal > 2.10

Statistieken

Meer feitjes weten over De Graafschap – Ajax? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.