Een midweekse speelronde in de Eredivisie. Waar Ajax na de ruime overwinning op PSV één van de best spelende uitteams van de Eredivisie ontvangt, PSV op bezoek gaat in het hoge Noorden en Feyenoord weer een sterke middenmoter treft. Lees hier de voorbeschouwing.

PSV publiek - Toto

FC Groningen – PSV
Woensdag, 13/12/2017
18.30, Euroborg

Gelijkspel @  4.95

Na het ruime verlies tegen Ajax afgelopen weekend met 3-0 is de belangrijkste vraag onder de Eindhovense fans hoe de koploper voor de dag gaat komen op bezoek bij Groningen? Het spel van PSV in de Johan Cruijff was namelijk niet om over naar huis te schrijven. Het was afwachtend en in balbezit creëerde het tot de 70ste minuut helemaal niets. Toen was daar het eerste schot op goal van Derrick Luckassen. Eigenlijk is het spel van de ploeg van Philip Cocu al een paar weken niet goed en dat werd nu doorgezet in Amsterdam. Op bezoek bij FC Groningen zal het in ieder geval op zoek naar goals moeten zonder Jurgen Locadia. De spits lijkt een scheurtje in zijn hamstring te hebben opgelopen in het duel met Ajax en zal waarschijnlijk pas na de winterstop weer in actie komen. Dat is een aderlating, want met negen goals staat Locadia tweede op de topscorersranglijst.

Tegenstander FC Groningen ging in het weekend op bezoek bij laagvlieger Roda JC. Daar speelde het ternauwernood gelijk door twee goals van Tom van Weert. Groningen is de huidige nummer 12 en speelt vooralsnog een wisselvallig seizoen. De Noorderlingen spelen graag voor een plek in subtop maar dit seizoen moet het waarschijnlijk genoegen nemen met een plek aan de onderkant van die gewenste klassering. Spelers als Mimoun Mahi en Oussama Idrissi zijn flegmatiek en wisselen hele goede wedstrijden af met mindere. Dat zorgt ervoor dat de ploeg van Ernest Faber weinig constant is.

In de historie speelden de teams in Groningen 28 keer eerder tegen elkaar, tien keer won FC Groningen, tien keer werd het gelijk en 18 keer won PSV.

Onze voorspelling: PSV heeft het doorgaans lastig in Groningen en heeft na het verlies tegen Ajax een tikkie gehad. Groningen houdt de koploper op een gelijkspel > 4.95.

Feyenoord De Kuip - Toto

Feyenoord – SC Heerenveen
Woensdag, 13/12/2017
20.45, De Kuip

Handicap 0-1 (Feyenoord) @  1.95

Feyenoord treft wederom een ploeg uit de top-9. Na Vitesse en FC Utrecht, die laatste wedstrijd werd overigens afgelast, komt nu Heerenveen op bezoek. En die afgelast wedstrijd kwam Feyenoord misschien wel goed uit omdat het midweeks nog in de Champions League tegen Napoli speelde. In en tegen Utrecht stond Nicolai Jørgensen in ieder geval niet in de basis. De vraag is of Giovanni van Bronckhorst daaraan vasthoudt in de thuiswedstrijd tegen de nummer negen van de Eredivisie. Door het verlies van PSV tegen Ajax zal de hoop in een nieuw landskampioenschap in ieder geval niet helemaal zijn weggevaagd. Het staat dan weliswaar met veertien punten en wedstrijd minder te hebben gespeeld achter, elf punten lijkt overbrugbaar in deze competitie. Heerenveen leek aan het begin van het seizoen te kunnen excelleren tegen de topclubs, getuige de 2-0 overwinning op PSV. Maar daarna in de wedstrijd tegen Ajax kwam daar weer niets van terecht door een 4-0 verlies. Afgelopen weekend kwam VVV op bezoek en vooraf werd gerekend op een eenvoudige overwinning, maar die hoop bleek ongegrond. De Friezen speelde namelijk met 2-2 teleurstellend gelijk.

De historie is duidelijk in het voordeel van Feyenoord. De wedstrijd werd 26 keer eerder in Rotterdam gespeeld. Veertien keer won Feyenoord, negen keer werd het gelijk en twee keer won Heerenveen.

Onze voorspelling: Feyenoord boekt een eenvoudige overwinning met twee doelpunten verschil. Feyenoord wint met handicap 0-1 >  1.95.

Arena Amsterdam Stadion - Toto

Ajax – Excelsior
Donderdag, 14/12/2017
20.45, Johan Cruijff Arena

Handicap 0-2 (Ajax) @  1.80

Zal de overwinning op PSV de wisselvalligheid in ieder geval tot de winterstop uit Ajax halen? Dan moeten de Amsterdammers in ieder geval eerst een degelijke overwinning op nummer elf Excelsior  boeken. Tegen PSV durfde Marcel Keizer het wederom aan met een 3-4-3 formatie, waarin Frenkie de Jong vanuit achteruit een vrije rol had. Dat vulde het talent in de topper uitstekend in, getuige ook te zijn uitgeroepen als man van de wedstrijd. Daarom zal Marcel Keizer, dit in het seizoen zijn basisformatie veelvuldig wijzigde, nu waarschijnlijk een tijdje vasthouden aan deze formatie. Tegenstander Excelsior was tot FC Utrecht-uit op 19 november nog ongeslagen dit seizoen in uitduels. Het presteerde daarmee zelfs beter dan in eigen stadion. Maar de nederlaag tegen Utrecht was het startsein van een reeks mindere wedstrijden, de Rotterdammers verloren achtereenvolgens namelijk van PSV, NAC en PEC Zwolle. De vorm is er even niet bij Excelsior.

In de historie speelde de teams in Amsterdam 20 keer eerder tegen elkaar, 19 keer won Ajax en één keer werd het gelijk. Excelsior won nog nooit.

Onze voorspelling: De primeur van Excelsior om voor het eerst in Amsterdam te winnen wordt ook nu uitgesteld. Ajax stoomt na de overwinning op PSV over Excelsior heen. Ajax wint met handicap 0-2> 1.80.

Speel de top drie als volgt en maak van €5,- > €87,-

FC Groningen – PSV: gelijkspel > 4.95
Feyenoord – SC Heerenveen: HCP 0-1/Feyenoord wint >  1.95
Ajax – Excelsior: HCP 0-2/Ajax wint > 1.80

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.