De traditionele top-3 heeft op papier een makkelijk weekend. Maar die gemakzucht kan Ajax, PSV en Feyenoord net de das gaan om doen. Lees hier de voorbeschouwing. 

VVV – Ajax

Zaterdag 08 augustus 2018
18.30 uur, De Koel, Venlo

In Amsterdam heeft het chagrijn plaats gemaakt voor optimisme. Midweeks werd de return tegen Standard Luik gespeeld. Daarin overtuigde Ajax en won het met 3-0. Met name de manier waarop maakte indruk. Met frivool en technisch hoogstaand spel werden de Belgen weggespeeld in de Johan Cruijff Arena. Het verschil met de eerste competitiewedstrijd tegen Heracles was dan ook groot. Toen kwamen de Amsterdammers moeilijk tot kansen en verloor het zelfs bijna de wedstrijd. Het is overduidelijk dat de selectie van Ajax overstroomt van kwaliteit. Daarmee is het op papier de favoriet voor de landstitel. Het manco zit hem met name dat het allemaal spelers zijn die bal in de voet willen hebben en veelal naar de bal toe komen i.p.v. diep gaan. Dat maakt het speelveld tegen het gros van de Eredivisie zeer compact, omdat zij tegen Ajax allemaal een verdedigende speelstijl hanteren. De individuele kwaliteit moet de doorslag gaan gaven in dat soort wedstrijden.

Tegenstander VVV gaat zijn tweede opeenvolgende Eredivisie seizoen in. Afgelopen jaar werd het 15e en ontliep het daarmee knap de play-offs. De vraag is of dat dit seizoen ook mogelijk is? De transferperiode heeft de Venlonaren namelijk niet per se goed gedaan. Sleutelspelers Clint Leemans en Vito van Crooij vertrokken PEC Zwolle. Met name Leemans is een aderlating door zijn sleutelrol op het middenveld. In de eerste competitiewedstrijd trof VVV Willem II en won het prompt met 0-1. De laatste keer dat er in Venlo punten werden afgesnoept van Ajax was in het seizoen 2010/2011. Door twee goals van Ahmed Musa werd het 2-2.

Onze wedtips

Wie wint de wedstrijd met handicap? Ajax -1 > 1.78

Beide teams scoren in de wedstrijd? Nee > 1.81

Fortuna Sittard – PSV

Zaterdag 18 augustus 2018
20.45 uur, Fortuna Sittard Stadion, Sittard

Er zit een mooi linkje tussen Fortuna  Sittard en PSV als het om spelers gaat die bij beide clubs hebben gespeeld. Huidig Fortuna Sittard coach Kevin Hofland en huidig PSV coach Mark van Bommel begonnen beide hun carrière bij Fortuna waarna ze beide naar PSV vertrokken. Nu staan de voormalig teamgenoten voor het eerst als coach tegenover elkaar. Voor Fortuna Sittard is dat extra mooi. Want na 16 seizoenen in de eerste Divisie, waarvan het zeker 12 seizoenen in de onderste regionen bivakkeerde, mag het nu weer spelen in de Eredivisie. En dan is streekgenoot PSV een mooie tegenstander. Fortuna wist bij de rentree in de Eredivisie direct een eerste punt te pakken. Uit bij Excelsior kwam het zelfs door middenvelder Jorrit Smeets met 1-0 voor maar werd de gelijkmaker door de Kralingers in de slotfase alsnog gemaakt. Een prima begin voor de Fortunezen.

PSV startte het seizoen overtuigend tegen FC Utrecht. De Eindhovenaren hebben onder Mark van Bommel een iets andere speelstijl waarbij het doel is om bij balverlies de bal zo snel mogelijk terug te veroveren. Dat lukte in fases van de wedstrijd. Mede door de individuele kwaliteit van Steven Bergwijn, die ongrijpbaar was, won de landskampioen met 4-0. Deze week kwam daar ook het bericht dat PSV Ryan Thomas van PEC Zwolle overnam. Hij is  de opvolger van Marco van Ginkel. De Nieuw-Zeelander zal zaterdag waarschijnlijk voor het eerst bij de wedstrijdselectie zitten.

De laatste keer dat de thuisploeg wist te winnen van PSV was in het seizoen 1998/1999. Toen werd er maar liefst tien keer gescoord en won Fortuna met 6-4.

Onze wedtips

Fortuna Sittard wint de eerste helft met handicap 1-0 > 2.02

Er worden 2 of 3 goals gescoord > 2.22

Feyenoord – Excelsior

Zondag, 19 augustus 2018
14.30 uur, De Vijverberg, Doetinchem

De Rotterdamse derby. De enige dit jaar omdat Sparta is gedegradeerd. Het seizoen is pas net begonnen maar de onrust bij Feyenoord is nu al naar het kookpunt gestegen. Resumerend; Feyenoord blameerde zich in Slowakije met een 0-4 nederlaag tegen Trencin en werd door het gelijke spel thuis vroegtijdig uitgeschakeld in Europa, het verloor de seizoenopening met 2-0 van de Graafschap en Jean-Paul Boëtius werd uit de selectie gezet vanwege wangedrag en kan uit kijken naar een nieuwe club. En dat allemaal in twee weken tijd. De druk op coach Giovanni van Bronckhorst neemt toe en de roep om versterkingen bij Martin van Geel ook. Het schrijnende optreden van de Rotterdammers is confronterend voor het Legioen; die hebben nu al de conclusie getrokken dat de concurrentie met PSV en Ajax op deze manier nooit kan worden aan gegaan. Daarbij moet een kanttekening worden geplaatst dat de Bekerwinnaar nog niet met de sterkste elf op het veld heeft gestaan. Nicolai Jørgensen, Robin van Persie, Eric Botteghin, Yassin Ayoub en Tonny Vilhena kampten de laatste weken namelijk allemaal met pijntjes. Daarvan zijn Jørgensen en Ayoub nog steeds niet fit.

Excelsior zag één van zijn smaakmakers afgelopen seizoen in de vorm van Hicham Faik transfervrij naar Zulte Waregem vertrekken. Daarnaast vertrok spits Mike van Duinen voor 750K naar PEC Zwolle. Daarmee verloor Excelsior twee bepalende spelers. Met de financiële middelen van de club is het niet in staat geweest om gelijkwaardige vervangers te halen. In dat licht is de elfde en twaalfde plek van de afgelopen twee seizoen extra knap. De laatste vijf ontmoetingen in de Kuip werden allemaal door de thuisploeg gewonnen. Excelsior wist in de historie maar één keer de volle buit mee te nemen, één keer werd het gelijk en Feyenoord won 19 keer.

Onze wedtips

Halftime/Fulltime: Feyenoord/Feyenoord > 1.80

Feyenoord wint met handicap 0-2 > 2.59

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.