Het Nederlands Elftal vervolgt na de memorabele overwinning op Duitsland zijn jacht op een EK-ticket vanavond in en tegen Estland. Hoewel de tegenstander een stuk minder aansprekend is dan afgelopen vrijdag, zijn de belangen onverminderd groot. Alleen een overwinning telt voor Oranje.

Estland – Nederland
EK-kwalificatie
9 september 2019
20.45 uur, A. Le Coq Arena, Tallinn

Bekijk hier alle wedopties!

Onder trainer Ronald Koeman kruipt Oranje steeds verder uit het diepe dal waarin het sinds het WK van 2014 terecht is gekomen. Maar de successen in de Nations League ten spijt, de crisis zal gevoelsmatig pas écht voorbij zijn als Nederland zich plaatst voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar. In Hamburg zette Oranje een grote stap richting dat EK. Na een licht teleurstellende eerste helft liep Nederland na rust bij vlagen over Duitsland heen en boekte het een verdiende 2-4 zege. In alle euforie na de wedstrijd hield Koeman zijn hoofd koel: de overwinning was knap, maar zonder waarde bij een slecht resultaat tegen Estland.

Nederlands Elftal - Toto

Donyell Malen, Memphis Depay, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Matthijs de Ligt vieren de 1-2 tegen Duitsland

Niet altijd eenvoudig

Oranje speelde in het tijdperk-Koeman vrijwel alleen interlands tegen sterke tegenstanders. Slowakije, Peru en Wit-Rusland vormen de uitzondering op wedstrijden tegen Duitsland (4x), Engeland, Portugal, Frankrijk en België. Het nieuwe Oranje gaat vanavond voor het eerst ervaren wat vorige lichtingen zo vaak ondergingen: spelen op bezoek bij een ploeg die niet per se wil winnen, maar blij zal zijn met een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag. Dat bleek niet altijd even eenvoudig. De laatste keer dat Nederland in Estland speelde, in de kwalificatiereeks voor het WK 2014, stevende het zelfs af op een nederlaag. Door een makkelijk gegeven strafschop door scheidsrechter Sergei Boiko in de blessuretijd werd het alsnog 2-2. Saillant detail: het duel van vanavond staat net als toen onder leiding van de Oekraïner.

Nederlands Elftal - Toto

Met deze ploeg ontsnapt Oranje in september 2013 aan een nederlaag tegen Estland. Zes jaar later is alleen Kevin Strootman nog van de partij.

Onze voorspelling

Bij Oranje is sinds de mislukte kwalificatiecampagne voor het WK 2018 veel veranderd. Het chagrijn heeft plaatsgemaakt voor plezier, uiteraard gesteund door de goede resultaten. Nederland heeft aangetoond zich te kunnen meten met de Europese top. Kan het ook zijn wil opleggen aan een voetbaldwerg? Estland verloor vrijdag met 1-2 van Wit-Rusland en lijkt geen partij voor dit Oranje. Van onderschatting zal geen sprake zijn; zowel trainer als spelers lijken zich bewust van waar het Nederlands Elftal vandaan komt. Oranje is in de winning mood en vol vertrouwen: een ruime overwinning ligt voor de hand.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?