Het was wat geweest; voor het eerst in 30 jaar kampioen worden bij ‘buurman’ en rivaal Everton. Dat scenario zal voor Liverpool niet uitkomen. Manchester City won woensdag van Arsenal, waardoor The Reds in ieder geval nog een aantal dagen langer moeten wachten op de felbegeerde negentiende landstitel. De vraag is, hoe staat Liverpool ervoor na een matige fase vóór de coronabreak? En kan Everton wellicht stunten in de Merseyside-derby?

Everton – Liverpool
Premier League
21 juni 2020
20.00 uur, Goodison Park, Liverpool

Bekijk alle wedopties!

De opluchting was groot bij iedereen met een Liverpool-hart toen eind mei bekend werd dat de Premier League ‘gewoon’ uitgespeeld zou worden ondanks de coronacrisis. De koploper genoot een straatlengte voorsprong op nummer twee Manchester City. Het was een kwestie van tijd voordat er bij Liverpool na 30 jaar frustratie een enorme vreugde-uitbarsting zou loskomen door eindelijk de Engelse titel te pakken. Zou die titel er nog wel komen, was lang de vraag. Gelukkig is de competitie deze week weer hervat en kan er worden afgerekend met de vloek van het landskampioenschap. Het feest zal helaas niet zo uitbundig zijn, maar dat wordt op een later moment ongetwijfeld ingehaald.

Kenny Dalglish - TOTO

In 1990 hielp Kenny Dalglish Liverpool als speler/trainer naar de laatste landstitel.

Dipje

De coronacrisis kwam voor Liverpool niet helemaal op een slecht moment. Want de formatie van Jürgen Klopp kende daarvoor een mindere fase. Op 29 februari was daar de eerste verrassende competitienederlaag tegen Watford. Een aantal dagen later vloog Liverpool uit de FA Cup door toedoen van Chelsea. En in de Champions League werd de titelhouder uitgeschakeld door Atlético Madrid. Maar als The Reds binnenkort de Premier League winnen, zal niemand het ooit meer hebben over die slechte resultaten.

Beneden stand

Everton investeerde afgelopen zomer een fortuin aan nieuwe spelers. Afgaand op de totale marktwaarde van alle selecties in de Premier League zouden The Toffees op een zevende plek moeten staan. Maar de resultaten zijn daar niet naar. Op het dieptepunt stond Everton zelfs achttiende. Dat was na een 5-2 nederlaag tegen Liverpool. Het kostte trainer Marco Silva de kop. Onder diens opvolger Carlo Ancelotti doet de club het wel wat beter, maar een twaalfde positie is nog steeds ver beneden stand. De supporters hunkeren naar de tijd dat Everton nog meedeed om de prijzen, midden jaren ’80. Dat lijkt voorlopig ver weg.

Calvert-Lewin & Ancelotti - TOTO

Everton-manager Carlo Ancelotti hoopt dat zijn spits Dominic Calvert-Lewin weer op dreef is net als voor de coronabreak (13 goals).

TOTO voorspelling

Wie de afgelopen tien jaar heeft ingezet op Everton tijdens de Merseyside-derby is niet rijk geworden. Sterker nog, dan heb je alleen maar geld verloren. Voor de laatste zege op Liverpool moeten we terug naar 17 oktober 2010 (2-0). Daarna was het 21 keer óf Liverpool dat won óf eindigde het duel in een gelijkspel. Het komt natuurlijk steeds dichterbij dat Everton wél een keer wint. Maar dat zien wij zondag nog niet gebeuren. De lijstaanvoerder is erop gebrand om de titel zo snel mogelijk veilig te stellen. Groot nadeel voor de thuisploeg is ook dat ze geen steun ondervinden van een vol Goodison Park. Bij duels zonder publiek komt vaak het beste team bovendrijven. Onze voorspelling is daarom een ruime zege voor Liverpool.

Statistieken

Meer feitjes weten over de Merseyside-derby? Check ze HIER!

Programma Premier League Stand Premier League

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?