Na vier weken zonder Eredivisievoetbal gaan we dit weekend eindelijk weer los. Vrijwel elke club heeft in de winterstop een trainingskamp belegd in een zonnig oord, dus het zal weer even wennen zijn op de koude, Hollandse velden. Koploper PSV bijt het spits in 2019 af tegen Eredivisiedebutant FC Emmen. De vraag voor de tweede seizoenshelft is of de Eindhovenaren de voorsprong op Ajax vast kunnen houden en zo de vierde titel in vijf jaar weten te pakken.

FC Emmen – PSV
20 januari 2019
14.30 uur, De Oude Meerdijk, Emmen

Blijft PSV ook in 2019 winnen?

 

Tot nu toe beleefde PSV een rustige januarimaand. Er waren wel geruchten over een transfer van sterspeler Hirving Lozano, maar voorlopig blijft de Mexicaan ‘gewoon’ in het Philips Stadion te bewonderen. Zijn aanblijven scheelt een slok op een borrel. Lozano bewees voor de winterstop eens te meer zijn waarde met elf goals en acht assists. Alleen Luuk de Jong was waardevoller voor PSV door direct betrokken te zijn bij 21 goals. Samen met Steven Bergwijn vormen De Jong en Lozano het ijzersterke aanvalstrio. Verwonderlijk is het dan ook niet dat er voor de nog maar 21-jarige Bergwijn ook de nodige belangstelling bestaat. Maar voorlopig kan trainer Mark van Bommel opgelucht ademhalen en blijft zijn selectie, inclusief de drie aanvallers, intact.

Steven Bergwijn - Toto

Ondanks veel belangstelling blijft Steven Bergwijn voorlopig bij PSV.

Het zal ook nodig zijn om de beste spelers binnenboord te houden. De voorsprong van PSV op Ajax is broos; slechts twee punten. Eén slechte dag van de koploper, een zege van Ajax en de rollen zijn zo omgedraaid. Er is een belangrijke statistiek die in het voordeel van PSV spreekt. Sinds de eeuwwisseling werd de winterkampioen in het merendeel van de gevallen ook de kampioen aan het einde van het seizoen. Slechts vijf keer gebeurde dat niet. Het geluk bij een ongeluk kan zijn dat PSV deze jaargang alleen nog actief is in de Eredivisie. De formatie van Van Bommel werd in het bekertoernooi uitgeschakeld en overwinterde niet in Europa. Concurrent Ajax strijd wel nog mee op drie fronten. Mogelijk kunnen die extra wedstrijden van de Amsterdammers een rol gaan spelen in de titelrace. En PSV heeft nog alles in eigen hand. ‘Gewoon’ alle resterende duels winnen, en het is kampioen.

FC Emmen - Toto

FC Emmen won dit seizoen pas één thuiswedstrijd.

FC Emmen is de eerste horde voor PSV. Als nieuwkomer in de Eredivisie doet de ploeg van trainer Dick Lukkien het prima. Halverwege de competitie staat Emmen op een dertiende plek met zeventien punten. Dat hadden er meer kunnen/moeten zijn. Zo werd in blessuretijd een overwinning weg gegeven tegen Fortuna Sittard (3-3) en ging Excelsior in de slotfase met drie punten terug naar Rotterdam (1-2). Toch zal het algemene gevoel goed zijn in Emmen. Voor hopelijk wat extra doelpunten in de tweede seizoenshelft haalde de club Michael de Leeuw binnen. De oud-speler van onder andere De Graafschap en FC Groningen keerde terug in Nederland na een avontuur in de Amerikaanse competitie bij Chicago Fire. Maar ook met zijn inbrengen gaat het een (te) lastige kluif worden om PSV aan het wankelen te brengen. Niet alleen omdat de koploper een veel betere selectie heeft. Emmen wist dit seizoen pas één keer thuis te winnen.

Onze wedtips

PSV wint met meer dan 2 goals verschil > 2.35

Luuk de Jong scoort eerste doelpunt > 3.30

PSV wint eerste helft met handicap -1 > 3.00

Statistieken

Meer feitjes weten over FC Emmen – PSV? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.