Er staat Ajax een drukke maand te wachten. De komende weken gaat duidelijk worden of de formatie van trainer Erik ten Hag een tastbare herinnering overhoudt aan dit uitstekende seizoen in de vorm van een prijs. Ajax speelt tot medio mei zeven wedstrijden, te beginnen met het competitieduel uit bij FC Groningen. Kunnen de Noorderlingen roet in Ajax’ eten gooien op weg naar een 34e landstitel?

FC Groningen – Ajax
Eredivisie
20 april 2019
18.30 uur, Hitachi Capital Mobility Stadion, Groningen

Waar zet jij op in?

De lach zal deze week niet verdwenen zijn van de gezichten van de Ajacieden. Hoe kan het ook anders, nadat voor het eerst in 22 jaar de halve finale van de Champions League werd bereikt, ten koste van Juventus? Een prestatie die voor een Nederlandse club eigenlijk niet meer voor mogelijk werd gehouden. Natuurlijk, met het nodige geluk zijn op papier mindere clubs in staat ver te komen in zo’n groot toernooi. Maar Ajax heeft de laatste vier niet bereikt met geluk. Wel met fantastisch voetbal. Heel de wereld was deze week lyrisch over het ‘oud-Hollandse’ aanvallende spel wat Ten Hag zijn ploeg laat spelen. Een vergelijking met het Ajax van 1995 is inmiddels wel op zijn plaats.

Head to Head Groningen Ajax

Play-offs

Terwijl de Ajax-spelers woensdagavond achteroverleunend zagen dat Tottenham Hotspur de tegenstander wordt in de halve finale, zal Ten Hag ongetwijfeld al bezig zijn geweest met de volgende wedstrijd tegen FC Groningen. Want allemaal leuk en aardig dat succes in Europa, maar de landstitel is nog verre van binnen. Weliswaar gaan de Amsterdammers aan kop in de Eredivisie, maar PSV heeft nog steeds hetzelfde puntenaantal (74). Wat wel in het voordeel van Ajax spreekt is het doelsaldo. Met +12 ten opzichte van PSV kan dat eigenlijk gezien worden als een extra punt voor de koploper. Groningen-uit is niet de uitgelezen wedstrijd om dat doelsaldo nog verder op te krikken. Na een dramatische eerste seizoenhelft is de ploeg van coach Danny Buijs helemaal uit het dal gekropen. Op Ajax na heeft Groningen dit kalenderjaar zelfs de meeste punten behaald samen met AZ; 27 in totaal. Van degradatiekandidaat is Groningen verworden tot een team dat mee kan gaan doen aan de play-offs voor Europees voetbal. Daarvoor moet er een plekje bij de eerste zeven bemachtigd worden. Nu staan de Noorderlingen nog negende met twee punten achterstand op nummer zeven Vitesse. Er is dus nog van alles mogelijk.

Constant

Groningen is dit seizoen geen doelpuntenmachine gebleken. Er werd slechts 34 keer gescoord. Alleen hekkensluiter NAC Breda doet het in dat opzicht minder goed met 27 goals. Aan de andere kant worden er ook weinig doelpunten geïncasseerd; 36. Alleen Ajax (27) en PSV (23) kregen minder goals tegen. Groningen moet het dus hebben van de constantheid.

Kaj Sierhuis - Toto

Spits Kaj Sierhuis is op dit moment door Ajax verhuurd aan FC Groningen.

Onze voorspelling

Er is echter meer nodig dan constantheid om Ajax het vuur aan de schenen te leggen. De hoofdstedelingen verkeren namelijk in bloedvorm. En niet alleen in Europa. Want in de afgelopen vier Eredivisiewedstrijden werd namelijk achttien keer (!) doel getroffen. Zaterdag zien wij het niet gebeuren dat Ajax erop los scoort. Enerzijds vanwege de goede defensie van Groningen. Anderzijds zal Ajax niet met onnodige krachten willen smijten, gezien het drukke programma. Wij voorspellen daarom een kleine overwinning voor de Amsterdammers, die al vroeg in de wedstrijd tot stand komt.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.