Speelronde 22 van de Eredivisie brengt AZ naar Enschede voor de uitwedstrijd tegen FC Twente. De ploeg van trainer Arne Slot heeft wat goed te maken na de bekeruitschakeling tegen eerstedivisionist NAC Breda. De thuisclub kent helemaal een roerige week. Het verloor dinsdag bij FC Emmen en bij terugkomst werd de spelersbus opgewacht door boze fans. Uitgelekte geluidsopnames uit het gesprek dat volgde tussen technische staf en supporters zorgden voor de nodige ophef. Wie sluit de week alsnog met een goed gevoel af en pakt de punten in de Grolsch Veste?

FC Twente – AZ
Eredivisie
15 februari 2020
18.30 uur, Grolsch Veste, Enschede

Bekijk hier alle wedopties!

Voor het eerst sinds 2016 wist AZ zich niet te plaatsen voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. De verliezend finalist van 2017 en 2018 verkeek zich behoorlijk op de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie. NAC won met 1-3 en van een gestolen overwinning was geen sprake. Tegen FC Twente moet de Alkmaarse formatie zich herpakken om in de race voor de landstitel te blijven. AZ heeft nog altijd slechts drie punten achterstand op koploper Ajax. Begin maart staat de topper in de Johan Cruijff Arena tussen de twee overgebleven kampioenskandidaten op het programma. Er zal AZ veel aan gelegen zijn de achterstand voordien niet groter te laten worden. Winst tegen FC Twente en een week later tegen PEC Zwolle is dus geboden.

Bekeruitschakeling AZ

Calvin Stengs krabt zich achter de oren; zijn AZ struikelt over eerstedivisionist NAC Breda in het bekertoernooi

Wout Brama

Bij FC Twente is het alarmfase één. De ploeg van trainer Gonzalo Garcia Garcia won van zijn laatste negen wedstrijden er slechts eentje. Door het verlies bij FC Emmen staat Twente nog maar drie punten boven de nacompetitiestreep. Met AZ, FC Utrecht (uit), Heerenveen, Vitesse (uit) en Ajax (uit) als komende tegenstanders heeft de landskampioen van 2010 bovendien een loodzwaar programma voor de boeg. Na de wedstrijd tegen Emmen barstte de bom in Enschede. Vooral de uitspraken van Garcia Garcia en keeperstrainer Sander Boschker over Wout Brama deden de nodige stof opwaaien. De routinier behoort tot onvrede van de supporters al weken niet tot de selectie van FC Twente. Volgens de technische staf zorgt Brama ‘voor wrijving’ in de selectie.

Spandoek Wout Brama - TOTO

De supporters van FC Twente schaarden zich tijdens en na het duel met FC Emmen achter clubicoon Wout Brama

Onze voorspelling

De vraag is hoe de supporters zaterdag zullen reageren op spelers en staf. Naar aanleiding van de uitspraken van Boschker werd zijn standbeeld bij de Grolsch Veste een dag later ingepakt met vuilniszakken. Wel distantieerde de fanatieke aanhang van Vak P zich van die actie. De onrust zal FC Twente hoe dan ook niet helpen in de strijd tegen degradatie. TOTO Extra ziet het ongetwijfeld getergde AZ dan ook makkelijk winnen in Enschede. Wij gaan voor een ruime overwinning van de Noord-Hollanders.

Statistieken

Meer feitjes weten over FC Twente – AZ? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?