Het is dé voetbalwedstrijd van Nederland: Feyenoord – Ajax. Woensdagavond staat de Klassieker op het programma in de halve finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Voor thuisploeg Feyenoord is het duel van levensbelang, om het seizoen toch met een prijs af te sluiten. Ajax zint op revanche, nadat het eind januari met maar liefst 6-2 onderuit ging in De Kuip. Kortom, genoeg ingrediënten voor een heerlijk avondje.

Feyenoord – Ajax
27 februari 2019
20.45 uur, De Kuip, Rotterdam

Wie wint de Klassieker?

 

Er zal over tientallen jaren nog over gesproken worden; het scoreverloop, het krachtsverschil en natuurlijk de ongekende uitslag. 6-2. De meeste toeschouwers waren nog niet geboren toen Feyenoord voor het laatst met vier goals verschil van Ajax won. Dat gebeurde daarvoor namelijk voor het laatst in 1979 (4-0). En weinigen zagen die uitslag ook aankomen. Weliswaar zat Ajax in een mindere fase, maar Feyenoord had sinds 2012 niet gewonnen in de Eredivisie van de Amsterdammers. Aan de hand van een ontketende Robin van Persie (twee goals) en Jens Toornstra (één goal, drie assists) werd Ajax op een historische nederlaag getrakteerd.

Goed resultaat tegen toppers

Het bleek maar weer eens dat de Klassieker altijd op zich staat. Dat zal woensdag niet anders zijn. Maar kunnen we weer zo’n goed Feyenoord verwachten? Kijkend naar de statistieken van de Rotterdammers tegen toppers Ajax en PSV zou Feyenoord zomaar weer uitstekend voor de dag kunnen komen. Want tegen Eredivisie-koploper PSV werden dit seizoen vier punten behaald, tegen Ajax drie. Alleen in de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena bleek Feyenoord kansloos: 3-0. De ploeg van vertrekkend trainer Giovanni van Bronckhorst kan zich op een of andere manier altijd beter opladen voor ‘grote’ wedstrijden, dan voor duels met de ‘kleintjes’. Dat bleek zondag ook weer tegen PSV, toen het 1-1 werd.

Jens Toornstra - Toto

Jens Toornstra was een van de uitblinkers in de vorige Klassieker.

Na de nederlagen tegen Feyenoord en Heracles Almelo leek Ajax de landstitel wel uit het hoofd te kunnen zetten. Maar concurrent PSV wist drie weken op rij niet te winnen, waardoor het gat tussen beiden nog maar twee punten bedraagt. Zelf won Ajax na de zeperd tegen Heracles van NAC Breda en ADO Den Haag. Het spel was nog niet altijd om over naar huis te schrijven, maar het vertrouwen zal in ieder geval weer zijn toegenomen. En de ploeg is ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd. Want binnen een maand twee keer van Feyenoord verliezen, dat is geen optie.

Blessures en schorsingen

Van Bronckhorst heeft achterin de nodige personele problemen. Sven van Beek is geschorst en Eric Botteghin nog altijd geblesseerd. Daarentegen is Jerry St. Juste waarschijnlijk wel weer inzetbaar. Ajax heeft ook enkele geblesseerden, maar trainer Erik ten Hag kan wel zijn sterkste elf opstellen. Daarom zien wij Ajax ook als favoriet, ondanks het feit dat Feyenoord zich in eigen huis én tegen grote tegenstanders extra kan opladen. Maar Ajax wil niet nog een keer tegen zo’n gevoelige nederlaag aanlopen.

Wat denkt Nederland?

Over de uitkomst van deze wedstrijd is Nederland flink verdeeld. 45% van de spelers ziet Ajax de finale bereiken, terwijl 41% denkt dat Feyenoord voor het tweede jaar op rij de eindstrijd haalt.

Uit de statistieken blijkt verder dat 14% van de spelers de strijd vanavond ziet eindigen in gelijkspel. Vorige maand vond de Klassieker ook in plaats in de Eredivisie, maar toen dachten spelers van Toto heel anders over de winkansen. Maar liefst 71% dacht dat Ajax zou winnen, en slechts 21% geloofde in de winst voor Feyenoord. In de Rotterdamse Kuip zegevierde Feyenoord uiteindelijk met 6-2. Die uitslag heeft mogelijk invloed gehad op de voorspellingen voor de wedstrijd van vanavond.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.