Na PSV – Ajax staat er komende donderdag opnieuw een topper op het programma. Weliswaar een topper op papier, want met Feyenoord en AZ staan de nummers tien en vier tegenover elkaar. AZ won in 2016 voor het laatst van Feyenoord, met 4-2 in het eigen AFAS Stadion. Voor een Alkmaarse overwinning in De Kuip moeten we nog veel verder terug. 

Feyenoord – AZ
Eredivisie
26 september 2019
20.00 uur, De Kuip, Rotterdam

Bekijk hier alle wedopties!

Nu al vijf voor twaalf voor Feyenoord

Voor Feyenoord is het zo vroeg in de competitie al vijf voor twaalf. Slechts twee van de zes wedstrijden werden gewonnen. Vier keer werd het gelijk. Afgelopen zondag leek de eerste nederlaag aanstaande, maar Jens Toornstra redde in de 97e minuut een punt. En dat terwijl Feyenoord na 12 minuten nog op een comfortabele 0-2 voorsprong stond. De Rotterdammers staan na zes wedstrijden tiende en kunnen zich tegen AZ eigenlijk geen nieuw puntenverlies veroorloven. Hoewel de verschillen nog klein zijn – het gat met koploper Ajax is slechts vier punten – raakt de (sub)top voor Feyenoord bij een gelijkspel of nederlaag na zeven wedstrijden al uit het zicht.

Jens Toornstra scoort tegen FC Emmen - Toto

Jens Toornstra schiet in de 97e minuut raak, Feyenoord komt op 3-3 tegen FC Emmen

Traditioneel niet makkelijk in De Kuip

AZ heeft de top nog scherp in het vizier. De Alkmaarders hebben één verliespunt minder dan Ajax en PSV en zullen zolang mogelijk bij de twee titelkandidaten aan willen haken. Toch gaat het ook bij de ploeg van trainer Arne Slot nog lang niet altijd even makkelijk. Afgelopen weekend kende AZ de nodige moeite met ADO Den Haag en won het uiteindelijk door een laat doelpunt van Teun Koopmeiners. Op bezoek bij Feyenoord heeft de Noord-Hollandse formatie het traditioneel niet makkelijk. De laatste overwinning van AZ in De Kuip dateert alweer van 2011 en de laatste vijf ontmoetingen gingen verloren. Wil AZ de aansluiting met PSV en Ajax behouden, zal het dus met deze negatieve reeks af moeten rekenen.

Teun Koopmeiners besliste zondag vanaf de strafschopstip de wedstrijd tegen ADO Den Haag

Onze voorspelling

De individuele kwaliteit bij AZ is imponerend. Met Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi hebben de Alkmaarders een voorhoede om van te watertanden en daarachter laten vooral Koopmeiners en Owen Wijndal zich gelden. Maar te vaak laten de talenten nog twee gezichten zien. Zo leverde Stengs, midweeks in Belgrado nog uitblinker in het Europa League duel tegen Partizan, een beroerde partij af tegen ADO Den Haag. Tonen de groeibriljanten van AZ donderdag het juiste gezicht, dan gaat Feyenoord een moeilijke avond tegemoet.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?