Na de uitschakeling van AZ zijn Feyenoord en Vitesse de enige twee Nederlandse clubs in de derde voorronde van de Europa League. De Rotterdammers hebben gunstig geloot met het Nederlandse getinte AS Trenčín uit Slowakije. Vitesse zal het een stuk lastiger krijgen tegen FC Basel. Lees hieronder onze voorbeschouwingen en voorspellingen voor beide duels.

AS Trenčín – Feyenoord
9 augustus 2018
19.00 uur, Štadión na Sihoti, Trenčín

Kan Feyenoord winnen in Slowakije?

 

In de derde voorronde van de Europa League treft Feyenoord AS Trenčín, een ploeg uit Slowakije en de huidige nummer vijf in de Slowaakse ‘Eredivisie’. Daar is de competitie nu twee of drie wedstrijden bezig. Trenčín heeft er twee gespeeld; eenmaal winst en eenmaal verlies. De club heeft op verschillende gebieden een link met Nederland. Tussen 2012 en 2014 had het een samenwerkingsverband met Ajax in het uitwisselen van jeugdspelers. Op dit moment hebben de Slowaken een zelfde soort samenwerking met FC Eindhoven. In de selectie zitten dan ook een zestal Nederlanders (o.a. oud NEC-aanvaller Joey Sleegers). Ook zit er met Gideon van der Wee een Nederlandse trainer in de technische staf. Trenčín is pas sinds 1998 actief op het hoogste niveau in Slowakije. Daarin werd het twee keer achter elkaar kampioen, in 2015 en 2016.

Feyenoord is het officiële seizoen al met een prijs begonnen. Afgelopen zaterdag won het in Eindhoven van PSV de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In een weinig aantrekkelijk duel, waarin PSV de betere kansen kreeg, wonnen de Rotterdammers na strafschoppen. Jordy Clasie schoot de winnende penalty binnen en kende zo dus een succesvolle rentree bij zijn geliefde Feyenoord. De kleine middenvelder moet Karim El Ahmadi doen vergeten. Het wordt daarmee dringen op het middenveld van de bekerwinnaar met Yassin Ayoub, Sofyan Amrabat, Renato Tapia, Robin van Persie, Tonny Vilhena, Jens Toornstra en Clasie dus. In principe komen alle spelers in aanmerking voor een basisplaats, maar een paar zullen veel minder gaan spelen. Voor trainer Giovanni van Bronckhorst de uitdaging om iedereen tevreden te houden.

Vitesse heeft een gevaarlijk aanvalstrio met v.l.n.r. Bryan Linssen, Roy Beerens en Tim Matavz.

Vitesse – FC Basel
9 augustus 2018
20.00 uur, Gelredome, Arnhem

Is Vitesse in staat Basel te verslaan?

 

De meest succesvolle club van Zwitserland van de afgelopen decennia is de volgende, zware, horde voor Vitesse op weg naar het hoofdtoernooi van de Europa League. FC Basel werd twintig keer kampioen in de Zwitserse Super League, waarvan tussen 2010 en 2017 acht keer op rij. Daarnaast wonnen ze elf keer de beker. Het laatste belangrijke Europese wapenfeit was in het seizoen 2012/2013, toen haalde Basel de halve finale van de Europa League na overwinningen op onder meer Zenit St. Petersburg en Tottenham Hotspur. Kortom, Vitesse kan aan de bak. De Zwitsers zijn de competitie niet ongeschonden begonnen, na drie wedstrijden staat RotBlau op vier punten. De Arnhemmers treffen in de vorm van Ricky van Wolfswinkel een oude bekende. De spits doorliep de jeugdopleiding van Vitesse en speelde in 2016/2017 zijn meest succesvolle seizoen in de Gelredome met twintig goals in 32 wedstrijden.

Vitesse won in de tweede voorronde over twee wedstrijden Viitorul. Uit speelde de formatie van nieuwbakken coach Leonid Slutsky gelijk en thuis werd er met 3-1 gewonnen. Daarin viel het aanvalstrio vooral op. Met Bryan Linssen, Tim Matavz en Roy Beerens beschikt de ploeg over een ervaren voorhoede met allen een goed neusje voor de goal. Vitesse heeft het nadeel dat ze eerst thuis aantreden en daarna uit in Zwitserland. Bij voorkeur zal er thuis dus gewonnen moeten worden. Dat zal een lastig karwei worden tegen Basel.

Onze wedtips

Trenčín – Feyenoord: Halftime/fulltime: Feyenoord/Feyenoord > 2.95

Vitesse – FC Basel: Under 2.5 goals > 1.83

Als je €10 inzet op bovenstaande voorspelling maak je kans op > € 54

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.