Na twee weken tennis op het hoogste niveau zijn er nog twee spelers over in het herenenkelspel van de Australian Open. Dat Novak Djokovic er daar één van is, mag geen verrassing heten. De finaleplaats van Dominic Thiem is dat wel. De als vijfde geplaatste Oostenrijker reikte bij zes eerdere deelnames in Melbourne nooit verder dan de vierde ronde. Kan Thiem ook in de finale verrassen en Djokovic van zijn achtste Australian Open titel afhouden?

Titelverdediger Djokovic beleeft een vlekkeloos toernooi. In de eerste ronde leverde de Serviër een set in tegen Jan-Lennard Struff, wat het enige setverlies tot aan de finale zou blijken. Djokovic rekende na Struff achtereenvolgens af met Tatsuma Ito, Yoshihito Nishioka, Diego Schwartzman en Milos Raonic. In de halve finale wachtte Djokovic een kraker tegen Roger Federer, maar door een liesblessure kon de Zwitser nooit aanspraak maken op de zege. Zes partijen gespeeld, één set verloren. Het zijn cijfers waar tegenstander Thiem ongetwijfeld van onder de indruk zal zijn. Het pad van de Oostenrijker richting de finale verliep een stuk hobbeliger. In de tweede ronde had de nummer vijf van de wereldranglijst een vijfsetter nodig tegen de Amerikaan Alex Bolt, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten. Vanaf de vierde ronde kreeg de van origine gravelspecialist het op zijn heupen. Met Gael Monfils (10), Rafael Nadal (1) en Alexander Zverev (7) schakelde Thiem drie top-10 spelers uit. Het spectaculaire gevecht met Nadal, dat ruim vier uur duurde, geldt als een van de hoogtepunten van deze Australian Open.

Dominic Thiem - TOTO

Dominic Thiem ging in de tweede ronde langs de afgrond, maar bereikte door drie zeges op top-10 spelers de finale in Melbourne

Onze voorspelling

Voor de 26-jarige Thiem wordt het zijn derde grandslamfinale. In 2018 en 2019 verloor hij de finale op Roland Garros. De zes jaar oudere Djokovic is alweer toe aan zijn 26e eindstrijd. The Joker verkeert in een bloedvorm. Voor de Australian Open won hij zonder een partij te verliezen met Servië de ATP Cup. In 2015 was Djokovic dichtbij de Grand Slam; het winnen van de vier grandslamtoernooien in één seizoen. Alleen de finale van Roland Garros ging verloren. Rod Laver, de naamgever van het stadion waar zondag de finale wordt gespeeld, was in 1969 de laatste speler die dat kunstje flikte. Wil Djokovic dit jaar een nieuwe poging wagen om de legendarische Australiër op te volgen, moet hij zondag eerst met Thiem af rekenen. Wij denken dat de Oostenrijker tegen een Djokovic in deze vorm geen schijn van kans maakt en rekenen op een eenvoudige overwinning voor de nummer één van de wereld.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?