Vanaf half augustus gingen 107 clubs met elkaar de strijd aan in de 101e editie van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Een kleine negen maanden later zijn Willem II en Ajax als laatste twee overgebleven. De Tilburgers staan voor de vierde keer in de finale van de TOTO KNVB Beker. Voor Ajax is dat alweer de 25e keer. Uiteraard zijn de Amsterdammers favoriet, maar dat waren ze ook in hun vorige finale tegen PEC Zwolle en toen ging het met 5-1 ten onder. Willem II draait een van de beste seizoen van de laatste jaren, en zou dat graag willen bekronen met de derde bekerwinst in de clubhistorie.

Willem II – Ajax
Finale TOTO KNVB Beker
5 mei 2019
18.00 uur, De Kuip, Rotterdam

Bekijk hier alle wedopties!

Toen Willem II met Adrie Koster op de proppen kwam als opvolger van Erwin van de Looi deed dat bij de meeste voetbalkenners de wenkbrauwen fronsen. Immers, bij zijn aanstelling al 63 jaar oud en vier jaar geen club onder zijn hoede gehad als hoofdtrainer. Wat wel in Koster’s voordeel sprak, was zijn verleden bij Willem II. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 was hij er al werkzaam als (assistent)-trainer. Na een prima start met zes punten uit drie duels kwam de klad in de prestaties van Willem II. Vervolgens wisten De Tricolores acht wedstrijden op rij niet te winnen. De kritiek op Koster zwengelde aan, maar de club bleef vertrouwen in de oud-trainer van Ajax houden. En dat vertrouwen werd niet beschaamd. Willem II klom op naar een achtste plek op de ranglijst en heeft zelfs uitzicht op play-offs om Europees voetbal. Dit mede dankzij superspits Alexander Isak, de vervanger van Fran Sol. De Zweed is met twaalf goals een van de revelaties na de winterstop. De halve finaleplek van vorig seizoen in het bekertoernooi werd ook nog eens overtroffen door Willem II. Er mocht echter niet geklaagd worden over de loting, want in ‘the road to the final’ was AZ in de halve finale de enige ploeg uit de Eredivisie die de Tilburgers tegenkwamen. ‘Cupfighter’ AZ werd verslagen na strafschoppen.

Adrie Koster - Toto

Adrie Koster beleeft dit seizoen een prima rentree bij Willem II.

Hunkering naar prijs

Tussen de twee halve finales van de Champions League in ‘even’ de beker ophalen. Zo makkelijk zal het echter niet gaan voor Ajax. Erik ten Hag hinkt ongetwijfeld op twee gedachten na de 1-0 zege bij Tottenham Hotspur. Enkele spelers sparen voor de return in Amsterdam of op volle sterkte aantreden tegen Willem II? Eigenlijk kan Ajax geen risico nemen. Want de laatste keer dat de Amsterdammers een prijs wonnen, is alweer vijf jaar geleden toen de landstitel werd behaald. Ajax kan zich zo’n echec als de met 5-1 verloren finale tegen PEC Zwolle niet veroorloven. Mogelijk ruimt Ten Hag een plekje in voor de ‘twaalfde man’ van dit seizoen bij Ajax, Klaas-Jan Huntelaar. En dat is absoluut geen verzwakking. Voor de rest verwachten wij dat er niet veel aan het elftal gesleuteld gaat worden, ondanks dat een paar dagen later de belangrijkste wedstrijd van deze eeuw op het programma staat voor Ajax.

Bekerfinale 2010 - Toto

In 2010 won Ajax voor het laatst de beker toen Feyenoord in een dubbele confrontatie werd verslagen.

Finales

Zoals gezegd, wordt het zondag de vierde bekerfinale voor Willem II. De eerste twee keer wonnen de Tilburgers. In 1944 werd RKSV Groene Ster met maar liefst 9-2 verslagen. In 1963 was Willem II een maatje te groot voor ADO (3-0). In 2004 ging de eindstrijd verloren tegen PSV: 4-0. Overigens versloeg Willem II destijds Ajax in de halve finale. De Amsterdammers gaan op voor hun 25e bekerfinale. Van de eerste 24 stapte Ajax 18 keer als winnaar van het veld. De laatste keer in 2010, toen Feyenoord na een dubbele confrontatie werd verslagen.

Onze voorspelling

Heel Ajax is erop gebrand om eindelijk weer eens een prijs te pakken. De halve finale van de Champions League en de strijd om de landstitel worden zondag even vergeten en iedereen zal er vol voor gaan. Wij voorspellen dat Ajax het duel furieus begint om snel een comfortabele voorsprong op te bouwen. Daarna is het uitspelen en mag Matthijs de Ligt de TOTO KNVB Beker in ontvangst nemen.

Onze wedtips

Ajax scoort in eerste kwartier > 3.30

Neres scoort en wint > 2.40

Uitslag eerste helft: 0-2 > 4.20

Statistieken

Meer feitjes weten over Willem II – Ajax? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.