Michael van Gerwen gaat op Nieuwjaarsdag op voor zijn vierde wereldtitel bij de PDC. De titelverdediger neemt het in de finale op tegen Peter Wright, die zijn eerste wereldkampioenschap in de wacht kan slepen. Op papier is de Nederlandse nummer één van de wereld torenhoog favoriet, maar kan Snakebite er een spannende finale van maken? TOTO Extra blikt vooruit!

Michael van Gerwen – Peter Wright
Finale WK Darts
1 januari 2020
20.00 uur, Alexandra Palace, Londen (Eng)

Check hier alle wedopties!

De finale van 2020 is een herhaling van de finale van 2014. Toen won Van Gerwen ten koste van Wright zijn eerste wereldtitel. De Brabander won daarna nog de edities van 2017 en 2019, de Schot reikte nimmer meer zo ver als in 2014. In 2017 haalde Wright nog wel de halve finale, waarin hij verloor van Gary Anderson. Hoewel Van Gerwen redelijk makkelijk de finale bereikte, laat de nummer één van de wereld nog niet het niveau zien dat hij in voorgaande jaren op het WK haalde. Zo gooide Van Gerwen in de halve finale tegen Nathan Aspinall slechts een gemiddelde van 96.34. Alleen in de vierde ronde tegen Stephen Bunting gooide Mighty Mike een gemiddelde per drie darts dat hoger lag dan 100. Wright excelleerde in zijn kwartfinalepartij tegen Luke Humphries. De kleurrijke Schot tikte de 105 gemiddeld aan.

Peter Wright - TOTO

Peter Wright staat niet alleen om zijn goede dartsspel bekend, ook om zijn kleurrijke uiterlijk

Van Gerwen won bijna alle finales tegen Wright

In onderlinge wedstrijden is Van Gerwen, zoals hij dat tegen iedere darter is, in het voordeel. Naast de al gememoreerde overwinning in de WK finale van 2014 versloeg Van Gerwen Wright nog 58 keer, terwijl de Schot het moet doen met zeventien overwinningen. In de Premier League speelden beide darters twee keer gelijk. Opvallend is de trackrecord in finales. Van de achttien keren dat beide heren tegenover elkaar stonden in een eindstrijd won Van Gerwen er zestien. De verschillen tussen beide darters in de laatste onderlinge ontmoetingen zijn erg klein. De vorige drie keer dat beide spelers elkaar tegen kwamen eindigde de wedstrijd in een decider. Van Gerwen won twee keer, onder meer in de finale van de Champions League of Darts, Wright één keer. Het zal de neutrale kijker hoop geven voor een spannende finale in Alexandra Palace. Dat zullen de statistieken als het gaat om aantal gegooide maximale scores ook geven. Wright mocht al 57 keer juichen na een 180, Van Gerwen liefst 30 keer minder.

Michael van Gerwen - TOTO

Michael van Gerwen is niet in grootse topvorm, maar bereikte zonder noemenswaardige problemen de WK-finale

Onze voorspelling

Van Gerwen kan Nieuwjaarsdag voor het eerst zijn wereldtitel prolongeren en daar moet alles voor wijken. De Brabander liet zich dit toernooi al een paar keer betrappen op opvallende uitspraken richting zijn collega darters en ook over Wright had Van Gerwen al het nodige te zeggen. Dat had Gerwyn Price, tegenstander van de Schot in de halve finale ,ook, wat bij Wright als een rode lap werkte. Kan Snakebite zich helemaal opladen voor een topwedstrijd met Van Gerwen? Wij denken in ieder geval dat de underdog het de regerend kampioen knap lastig kan gaan maken!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?