Na 21 vaak sensationele en bloedstollende races hebben Max Verstappen en Lewis Hamilton het voor elkaar gekregen met exact hetzelfde puntenaantal aan de Grand Prix van Abu Dhabi te beginnen. Een ongemeen spannende finale van het seizoen van 2021 wacht!

Grand Prix van Abu Dhabi
10 – 12 december 2021
Yas Marina Circuit
Starttijd kwalificatie: zaterdag 11 december 14.00 uur
Starttijd race: zondag 12 december 14.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen TOTO
Winst Lewis Hamilton > 1.58
Winst Max Verstappen > 3.20
Winst Valtteri Bottas > 12.50

Wie wint volgens jou deze race?

De rivaliteit tussen Ayrton Senna en Alain Prost eind jaren ’80, en bijbehorende clashes op en naast de baan, gold lang als de grootste en meest epische strijd ooit uitgevochten in de geschiedenis van de Formule 1. Maar die strijd is dit seizoen ruimschoots overtroffen. Het duel tussen regerend wereldkampioen Hamilton en uitdager Verstappen was zinderend, hard, bij vlagen vuil maar vooral meeslepend. En dan moet het slotakkoord nog komen… In Abu Dhabi wacht een geweldige climax, maar ligt ook een enorme anti-climax op de loer. Wat kunnen we verwachten in de grote finale van het meest epische Formule 1-seizoen ooit?

Het circuit

Allereerst kijken we naar het circuit. De Grand Prix van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de Formule 1 kalender en alleen van 2011 tot en met 2013 was het niet de afsluitende race van het seizoen. Het Yas Marina Circuit is de thuishaven van de race en tot dit seizoen een baan waar grote rechte stukken werden afgewisseld met het nodige bochtenwerk. Maar het circuit heeft een paar veranderingen ondergaan. Een aantal langzame bochten zijn of ingeruild voor snellere varianten of helemaal verdwenen en dat betekent dat een rondje zo’n 10 seconden sneller dan voorheen kan worden afgelegd.

Verstappen heeft een prima trackrecord op het Yas Marina Circuit. De afgelopen drie jaar stond onze landgenoot er op het podium, en ieder jaar een treetje hoger: vorig jaar won Verstappen de race in Abu Dhabi. Maar dat was dus allemaal voor de wijzigingen aan het circuit, en die zijn niet bepaald in het voordeel van Red Bull. Waar veel vermogen gevraagd wordt, is Mercedes sinds de komst van de nieuwe krachtbron oppermachtig. De Duitsers zullen ongetwijfeld handenwrijvend hebben gekeken naar de veranderingen op het circuit.

De scenario’s

De uitgangspositie voor de slotrace is natuurlijk helder: wie vóór de ander eindigt, is wereldkampioen. Maar er zijn meer scenario’s denkbaar. Want wat als beide coureurs buiten de punten eindigen? Omdat Verstappen dit seizoen meer races won dan Hamilton, staat de Nederlander bij een gelijke stand op de eerste plaats. Een licht voordeel voor de Nederlander, waar veel over gespeculeerd wordt. Finishen beide coureurs niet, dan is Verstappen wereldkampioen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de slotrace van een Formule 1-seizoen in een tranendal eindigt.

Voorspelling TOTO

Maar wij gaan uit van een fair gevecht op de baan. En dan moeten we de conclusie trekken dat Red Bull en Verstappen van héél goeden huize moeten komen om die felbegeerde wereldtitel binnen te slepen. Op basis van de nieuwe lay-out van het circuit is Hamilton behoorlijk in het voordeel. Maar we zien ook kansen voor de Nederlander. Over één rondje liet Verstappen in Saoedi-Arabië zien dat hij Mercedes kan aftroeven. En positie op de grid, dat is in Abu Dhabi van groot belang. Inhalen is mogelijk, maar niet zo makkelijk als op andere circuits. Wat ons betreft is het een echte fifty-fifty wedstrijd. En dan is de odd voor een overwinning van Verstappen het meest aantrekkelijk!

WEDTIP

Verstappen wint > 3.25

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.