Met Lewis Hamilton weer terug achter het stuur gaan zondag in Abu Dhabi om 14.10 uur Nederlandse tijd de lichten uit voor de laatste race van het Formule 1-seizoen van 2020. Grijpt de wereldkampioen ook deze prooi, of kan Max Verstappen daar een stokje voor steken?

Rijdt ‘ie wel of rijdt ‘ie niet? Dat was in aanloop naar de GP van Abu Dhabi de grote vraag. Lewis Hamilton miste de GP van Sakhir door een positieve coronatest en deelname aan de laatste race van het seizoen was lang twijfelachtig. Pas donderdag kreeg Hamilton groen licht en de bevestiging dat de wereldkampioen het seizoen waardig af kan sluiten. Daarmee keert George Russell terug naar Williams. De Brit, onder contract bij Mercedes, nam bij afwezigheid van Hamilton de honneurs waar en deed dat meer dan verdienstelijk. De overwinning leek voor het grijpen, maar botte pech gooide roet in het eten.

Het circuit

De Grand Prix van Abu Dhabi staat sinds 2009 op de Formule 1 kalender. Alleen van 2011 tot en met 2013 was het niet de afsluitende race van het seizoen. De wedstrijd start traditioneel eind van de middag plaatselijke tijd, waardoor een groot gedeelte van de race in het donker gereden wordt. De ultramoderne baan kent 21 bochten en kenmerkt zich vooral door de twee lange rechte stukken. Een rondje op het Yas Marina Circuit is ruim 5,5 kilometer lang, waardoor de coureurs slechts 55 rondes af hoeven te leggen. Een groot contrast met de ultrakorte baan van vorige week in Bahrein. Door het vele bochtenwerk naast de grote rechte stukken is Verstappen zeker niet kansloos in Abu Dhabi. Vorig jaar werd onze landgenoot tweede en in 2018 derde.

Grand Prix Abu Dhabi - Toto

Een mooie blik van boven op het Yas Marina Circuit

Wedtips

Hoewel Hamilton al zeker is van de wereldtitel, zal de Brit getergd zijn. De prestaties van Russell in zijn auto bleven natuurlijk niet onopgemerkt. Hamilton zal ongetwijfeld willen laten zien dat hij de beste coureur van de wereld is. Onze eerste wedtip is dan ook dat de zevenvoudig wereldkampioen van poleposition gaat starten.

Hamilton wint kwalificatie > 1.80

Maar of een getergde Hamilton genoeg is voor de overwinning? Wij betwijfelen het. Bij Mercedes zullen ze ongetwijfeld revanche willen op het drama van vorige week, maar de scherpe kantjes lijken er wel af. En dus liggen er kansen voor Max Verstappen. Onze landgenoot kreeg vorige week geen kans te strijden om de zege en zal de laatste prijs van het seizoen graag willen grijpen.

Verstappen wint de wedstrijd > 6.00

Wie ook getergd aan de start zal verschijnen, is Sergio Perez. De Mexicaan won vorige week voor het eerst in zijn carrière een grand prix, maar heeft nog altijd geen stoeltje voor volgend seizoen. Nog één keer krijgt Checo Perez de kans te laten zien dat hij in de Formule 1 thuishoort. Rijdt hij opnieuw naar het podium? Dan levert dat jou ruim elf keer je inleg op!

Perez finisht in top-3 > 11.25

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.