Zoals gebruikelijk start het nieuwe seizoen van de Formule 1 ‘Down Under’. In Melbourne beginnen de twintig coureurs zondag 17 maart om 6:10 uur Nederlandse tijd aan de eerste Grand Prix van het jaar. Voor de Nederlandse Formule 1-fans is het daarom zaak de wekker vroeg te zetten. Na de lange winterstop is het de vraag welke teams en coureurs als beste uit de startblokken schieten. Kan Ferrari dit jaar definitief het gat met Mercedes dichten, en lukt het Max Verstappen mee te doen voor de wereldtitel door de nieuwe motor van Honda?

Onze voorspelling

  1. Sebastian Vettel
  2. Lewis Hamilton
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Uiteraard is de eerste race van het nieuwe Formule-1 seizoen vrij lastig te voorspellen. De topteams van vorig jaar hebben waarschijnlijk nog steeds een aardige voorsprong op de rest van het veld, maar hoe de onderlinge verhoudingen tussen Ferrari, Mercedes en Red Bull exact liggen, is niet duidelijk. Tijdens de testdagen in Barcelona waren Ferrari en Mercedes vrijwel even snel, maar in wat voor ‘race-pace’ dit daadwerkelijk resulteert is de vraag. Sebastian Vettel won in 2017 en 2018 de Grand Prix van Australië en Ferrari heeft vaak een goede seizoenstart. Daarom is hij voor ons de favoriet voor de winst. Wereldkampioen Lewis Hamilton blijft niet ver achter en zal tweede worden. De hoop is dat Verstappen onder meer Valtteri Bottas en Charles Leclerc achter zich weet te houden en de derde plaats inneemt.

Het circuit

Het Melbourne Grand Prix Circuit is gesitueerd in het Albert Park, rondom het fraaie Albert Park Lake. Het asfalt is voor de Formule 1-race uiteraard getransformeerd tot een echt circuit, maar de rest van het jaar zijn dit reguliere straten. De grip op het parcours kan daarom lastig zijn. Het semi-stratenparcours heeft aardig wat krappe bochten, waardoor niet alleen de topsnelheid maar ook de grip en downforce van groot belang zijn. Inhalen is normaliter lastig, maar door de aangepaste regels zou het dit seizoen eenvoudiger moet zijn dan voorheen. De coureurs rijden 58 ronden van 5,303 kilometer. Het weer vormt in deze tijd van het jaar vaak geen groot obstakel in Australië.

Sebastian Vettel - Toto

Kan Sebastian Vettel voor het eerst sinds 2013 weer wereldkampioen worden?

De kanshebbers

Zowel Verstappen als Vettel hebben een nieuwe teamgenoot. Bij Ferrari is dit de jonge en zeer talentvolle Leclerc. Hij maakte indruk bij de testdagen en wist ook vorig seizoen af en toe knappe uitslagen te noteren bij Sauber. Bij Red Bull zit Pierre Gasly in het stoeltje van Daniel Ricciardo. De Fransman reed de auto twee keer in de prak bij de oefendagen en heeft dus geen goede beurt gemaakt bij zijn nieuwe werkgever. Voor beide mannen zijn de verwachtingen nog niet zo hooggespannen als voor hun teamgenoten. Dit gaat ook op voor Bottas. De Finse teamgenoot van Hamilton bij Mercedes behoort niet tot de grootste kanshebbers.

Veel kenners denken namelijk dat het ‘gewoon’ weer tussen Vettel en Hamilton zal gaan dit seizoen, weliswaar met Verstappen als belangrijkste uitdager. Vorig jaar gooide Vettel zijn eigen glazen in door enkele domme fouten, maar hij wist in de eerst helft van het seizoen op gelijke hoogte te blijven met Hamilton. De Duitser won twee jaar op rij in Melbourne, en dat wil in ieder geval zeggen dat het parcours hem en ook zijn team goed ligt. Mercedes was vorig jaar vooral op de circuits waar de topsnelheid essentieel was van grote klasse. In de Grand Prix van Australië zijn ook de andere race-aspecten van groot belang en daardoor lijkt Vettel op voorhand nipt de favoriet.

Kansen Verstappen

Wat Verstappen kan in zijn nieuwe auto is een groot vraagteken. Vorig jaar zorgden veel motorproblemen voor een matige eerste helft van het seizoen. Met Honda als nieuwe motorleverancier zijn deze problemen hopelijk verleden tijd. Dat neemt niet weg dat Verstappen het vorige seizoen, met de ‘slechte’ Renault-motor, afsloot met vijf podiumplekken op rij. De verwachting is dat de Nederlander tijdens het komende seizoen steeds wat dichter bij Mercedes en Ferrari komt, maar winst in Melbourne komt normaal gesproken iets te vroeg.

Onze voorspelling

Wij wedden dus op winst voor Sebastian Vettel.

Vettel wint > 2.75

Vettel rijdt snelste raceronde > 3.10

Verstappen eindigt op podium > 1.85

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.