Grand Prix Azerbeidzjan: hoe ontvouwt de eerste sprintrace nieuwe stijl zich?

Baku City Circuit | TOTO

Door het wegvallen van de Grand Prix van China kregen de Formule 1-fans al vroeg in het seizoen een break van bijna een maand voor de kiezen. Zondag wordt het seizoen weer hervat met de Grand Prix van Azerbeidzjan, met de eerste sprintrace van het jaar!

Grand Prix van Azerbeidzjan
28 – 30 april
Baku City Circuit
Starttijd vrije training: vrijdag 28 april 11.30 uur
Starttijd kwalificatie: vrijdag 28 april 15.00 uur
Starttijd Sprint Shootout: zaterdag 29 april 11.30 uur
Starttijd sprintrace: zaterdag 29 april 15.30 uur
Starttijd race: zondag 30 april 13.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen van TOTO (race)
Winst Max Verstappen > 1.39
Winst Sergio Perez > 5.25
Winst Fernando Alonso > 11.00

En niet zomaar een sprintrace, maar een sprintrace nieuwe stijl. Pas een paar dagen voor het begin van het raceweekend stemden de teambazen unaniem voor de voorgestelde veranderingen. Die houden in dat de kwalificatie op vrijdag voor de race van zondag is en op zaterdag de gebruikelijke tweede vrije training vervangen wordt voor een zogenaamde Sprint Shootout, de kwalificatie voor de sprintrace later die dag. Dit alles om het aantal vrije trainingen te verminderen, die volgens de leiding van de Formule 1 te saai zouden zijn. De zondag blijft onveranderd met alleen de hoofdrace.

Grote tegenstander van de veranderingen: Max Verstappen. De regerend wereldkampioen liet zich zelfs ontvallen de sport te verlaten als het format steeds maar omgegooid wordt. Maar Verstappen toonde zich net als vele andere coureurs óók kritisch over het oorspronkelijke format van de sprintrace. De baten van die verkorte race wogen volgens hen niet op tegen het grote risico: het verliezen van startposities voor de zondagse race.

Het circuit

We racen dit weekend op het Baku City Circuit, een stratencircuit in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De baan kan in tweeën worden gedeeld: een bochtige en erg nauwe sector door het oude centrum en een lang recht stuk op een behoorlijk brede weg, het langste rechte stuk van de kalender. In de bochtige sector zijn crashes vrijwel onvermijdelijk, omdat de muur nooit ver weg is. Inhalen kan vooral op het rechte eind en daarom is de topsnelheid in Bakoe ook van groot belang. De race staat sinds 2016 op de kalender. Eerst als Grand Prix van Europa en vanaf 2017 als de Grand Prix van Azerbeidzjan. Nico Rosberg won de eerste, Verstappen was vorig jaar voor het eerst de beste in Azerbeidzjan.

Back to back

Daartussen wonnen Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Sergio Perez in Bakoe. Dat betekent dat nog nooit een coureur de GP van Azerbeidzjan back to back wist te winnen. Verstappen kan zondag de eerste worden. Ook in Bakoe is Red Bull Racing weer de te kloppen ploeg. De RB19 kan op beide delen van de baan het best uit de voeten en dat – samen met de resultaten uit de drie eerdere races van dit seizoen – maakt de Nederlander tot absolute topfavoriet. Met zijn ploeggenoot Perez als enige échte concurrent.

Moeilijkheidsgraad

Maar op het Baku City Circuit zijn snelheid en racepace niet genoeg voor de zege. Niet voor niets won de polesitter vaker niet dan wel in Azerbeidzjan. Alleen in 2016 (Rosberg) en 2019 (Bottas) gebeurde het wel. De afgelopen twee edities scoorde Charles Leclerc P1, in 2021 viel de Fransman uit en vorig jaar werd hij vierde. Het zegt veel over de moeilijkheidsgraad van het circuit, waar spektakel vaak op de loer ligt. De crash van Verstappen in 2021 in leidende positie op het rechte stuk na een klapband staat bij vele F1-fans nog op het netvlies. En wat te denken van de botsing tussen Verstappen en teamgenoot Ricciardo in 2018

Voorspelling TOTO

Een walk in the park gaat het dus zeker niet worden voor onze landgenoot, al moet blijken hoe de sprintrace zich zal gaan ontvouwen. Alle veranderingen ten spijt, met alle risico’s die het circuit met zich meeneemt is het de vraag hoeveel risico de coureurs op zaterdag zelf zullen nemen. Het Baku City Circuit lijkt op voorhand niet het meest ideale circuit voor een raceweekend met sprintrace en de auto heel thuisbrengen op zaterdag voor de race op zondag lijkt toch vooral het devies. En blijft Verstappen op zondag vrij van pech en ander ongeluk, dan zien we onze landgenoot opnieuw op de hoogste trede belanden.

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Azerbeidzjan is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije training!

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

 

BEKIJK DE MAX VERSTAPPEN SPECIALS

 

Weersverwachting

Het zal je niet verbazen dat we een droog en warm weekend tegemoet gaan in Azerbeidzjan. De gemiddelde temperatuur zal iedere dag rond de 23 graden liggen bij een matige wind. De warmste dag lijkt zondag te gaan worden; dan kunnen de temperaturen tijdens de race oplopen tot 26 graden.

Waar kun je de GP van Azerbeidzjan zien op tv?

De GP van Azerbeidzjan is zondag 30 april vanaf 13.00 uur te zien op ViaPlay. Ook de andere sessies zijn te zien bij de streamingsdienst.

SPEEL NU MEE

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Foto: ProShots