We gaan weer racen! Op het Bahrain International Circuit gaan zondagmiddag 17.00 uur Nederlandse tijd de lichten uit voor de eerste grand prix van dit seizoen. De eerste van hopelijk vele clashes tussen Mercedes en Red Bull, of beter gezegd, Max Verstappen!

Quoteringen van TOTO

Winst Max Verstappen > 2.37
Winst Lewis Hamilton > 2.56
Winst Valtteri Bottas > 6.30

Wie wint volgens jou deze race?

Geen traditionele start in Melbourne dus, maar in Bahrein. De baan in Sakhir kenmerkt zich door drie lange rechte stukken en is dus ideaal voor teams die het vooral van motorvermogen moeten hebben. En dus, zouden we voorgaande jaren gezegd hebben, een circuit op maat voor Mercedes. Maar met een nieuwe motor in de RB16 zou daar wel eens verandering in kunnen zijn gekomen.

Dé kans voor Verstappen

Alle experts zijn ervan overtuigd: dit jaar is dé kans voor Verstappen om de hegemonie van Mercedes te doorbreken en zijn eerste wereldtitel te grijpen. De verschillen lijken op zijn minst kleiner dan ooit. Tijdens het testweekend, twee weken geleden in Bahrein, toonden de Nederlander en zijn nieuwe teamgenoot Sergio Perez zich al razendsnel en verliep het weekend van Mercedes niet geheel zonder problemen. Of was dat slechts schijn?

Verstoppertje spelen

Want ook vorig jaar was de algemene opinie voor het seizoen dat Red Bull het gat met de Duitse formatie zou hebben verkleind. Die constatering klopte, maar een bedreiging voor Hamilton werd Verstappen nooit. En dus rijst de vraag of Mercedes zo vlak voor het seizoen geen verstoppertje aan het spelen is. Hamilton maakte zich in ieder geval nog geen zorgen. Al zal hij met bovengemiddelde interesse naar de snelheid van de Red Bulls hebben gekeken.

Perez moet druk opvoeren

Ook in de strijd om de wereldtitel bij de constructeurs kon Red Bull absoluut niet opboksen tegen de Duitse concurrent. Dat lag niet in de laatste plaats aan de matige prestaties van Alexander Albon. De Thaise Brit is inmiddels vervangen door Perez en met de Mexicaan naast Verstappen moet Red Bull in staat worden geacht de druk op Mercedes op te voeren. En zo misschien wel tot fouten te dwingen.

Best of the rest

Achter Red Bull en Mercedes lijkt McLaren zijn zaken het beste op orde te hebben. Het roemruchte team werd vorig jaar al best of the rest bij de constructeurs en die plek zal het dit jaar met Daniel Ricciardo op zijn minst willen evenaren. Ferrari sprokkelde vorig seizoen drie podiumplaatsen bij elkaar en aangezien de auto nauwelijks is verbeterd mogen we daar niet veel meer van verwachten.

Verstappen favoriet

Maar dat zijn bespiegelingen voor later in het seizoen. Eerst dus de kick-off in Bahrein. Met de prestaties tijdens het testweekend nog vers in het geheugen geldt Verstappen als de favoriet voor de zege in de woestijn. Vorig jaar werd onze landgenoot tweede, zijn eerste podiumplaats in Bahrein. Uiteraard wordt Verstappen nipt gevolgd in de quoteringen door de winnaar van vorig jaar en de regerend wereldkampioen.

Voorspelling TOTO

Wij gaan voor een overwinning van Verstappen. Daarbij verwachten we, gelet op de problemen tijdens de testweek, niet dat beide Mercedessen de finish halen. Ook denken we dat er minstens één keer een gevaarlijke situatie ontstaat waarbij de wedstrijdleiding de virtual safety car inschakelt. We hebben er in ieder geval zin in!

Waar kun je de GP Bahrein zien op tv?

De Grand Prix van Bahrein is zondag 28 maart vanaf 17.00 uur live te zien op Ziggo Sport. De voorbeschouwing start op dezelfde zender om 15.45 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.