Na een weekje rust verzamelt het Formule 1-circus zich dit weekend in België. Het prachtige circuit van Spa-Francorchamps is het decor voor de zevende Grand Prix van het seizoen. Helaas geen tienduizenden in oranje gestoken racefans op de tribunes, zij zullen voor hun televisie hopen dat Max Verstappen voor het eerst in zijn carrière de GP van België wint. Uiteraard moet de Limburger dan wel even afrekenen met de Mercedessen. TOTO Extra blikt vooruit!

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

Het circuit van Spa-Francorchamps is meer dan zeven kilometer lang en daarmee één van de langste in de Formule 1. Er zijn negentien bochten, relatief weinig voor het lange parcours. Dat wil automatisch zeggen dat er veel lange rechte stukken zijn, waar de topsnelheid een groot verschil kan maken. De schatting is dat ongeveer 70% van het circuit vol gas kan worden afgelegd. Ondanks de hoogteverschillen en glooiingen in het circuit is het daardoor een erg snel parcours. Het is voor de liefhebbers daarnaast uitkijken naar iconische sectoren zoals de Eau Rouge.

Eau Rouge - Toto

Eau Rouge is een van de meeste iconische bochten in de Formule 1.

Hamilton minder dominant op Spa

Typisch een circuit dus voor de motoren met veel vermogen. En dan komen we al snel uit bij de Mercedes-motoren. Toch is de Duitse renstal de laatste jaren in België minder dominant dan op andere circuits. Ook de cijfers van Lewis Hamilton zijn op Spa-Francorchamps een stuk minder indrukwekkend dan bij andere grand prix’. De zesvoudig wereldkampioen won slechts drie keer in de Ardennen. Het komt in België zelden voor dat een coureur twee jaar op rij wint. Kimi Raikkonen slaagde daar in 2004 en 2005 als laatste in. Vorig jaar won Charles Leclerc. Gezien de matige prestaties van de Fransman en Ferrari dit seizoen lijkt het uitgesloten dat Raikkonen dit jaar een opvolger krijgt.

Indrukwekkende racepace

Maar ondanks de wat mindere prestaties uit het verleden is Mercedes ook dit weekend uiteraard weer het te kloppen team. De Duitsers wonnen dit seizoen zes van de zeven races en zijn sterker dan ooit. Dat Verstappen achter Hamilton, maar vóór Valtteri Bottas tweede staat in de stand om de WK-titel, zegt daarom veel. Ook de Nederlander is bezig aan zijn beste jaargang ooit. In de kwalificaties kan Verstappen de Mercedessen niet volgen, maar de racepace van de Red Bull-coureur is indrukwekkend. Voor Verstappen is het dan ook iedere zaterdag zaak zich te verzekeren van minimaal de tweede startrij. Het vergroot de kans tijdens de race Hamilton en Bottas aan te kunnen vallen.

Max Verstappen - Toto

Max Verstappen is bezig aan een ijzersterk seizoen en kan vooral tijdens de race zich meten met de sterke Mercedessen

Mercedes-motoren Racing Points

En juist daar schuilt op Spa-Francorchamps het gevaar. Alleen in 2016 slaagde Verstappen erin zich te kwalificeren in de top-4. Toen startte de Nederlander van P2. Daarna volgde een 5e, 7e en vorig jaar opnieuw een 5e startpositie. Nu Ferrari de slag dit seizoen gemist heeft lijkt een plek bij de eerste vier gegarandeerd, maar dat is buiten de Racing Points gerekend. Die zijn uitgerust met de Mercedes-motoren van vorig jaar en beschikken over meer vermogen dan de Red Bull van Verstappen. En dus zal onze landgenoot alle zeilen bij moeten zetten Sergio Perez en Lance Stroll zaterdag van zich af te houden.

Alles op zijn plek

Slaagt Verstappen daarin, dan zien we kansen voor een eerste zege op zijn thuiscircuit. Zijn beste uitslag op Spa-Francorchamps was een derde plaats in 2018. Vorig jaar viel Verstappen al in de eerste ronde uit. Red Bull heeft aangetoond zich in de races te kunnen meten met Mercedes en dan is alles mogelijk. Bij de GP van het 70-jarig bestaan viel alles op zijn plek en ook bij de GP van Groot-Brittannië had Verstappen zomaar kunnen winnen. Hamilton is als altijd de grote favoriet, maar we sluiten een overwinning voor Verstappen niet uit!

Onze wedtips

Verstappen wint de wedstrijd en pole Hamilton > 7.00

Snelste raceronde Bottas > 4.00

Alexander Albon rijdt top-6 > 1.90

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?

Wat vind je van deze voorbeschouwing?