Op het circuit van Interlagos in São Paolo gaan komende zondag om 18.10 uur Nederlandse tijd de lichten uit voor de voorlaatste race van dit seizoen. De wereldtitels zijn inmiddels vergeven aan Lewis Hamilton en Mercedes, maar de Grand Prix van Brazilië belooft gewoon weer een spannende race te worden. Met onze landgenoot Max Verstappen als misschien wel de grootste favoriet voor de zege!

Onze voorspelling

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

Het Formule 1-circus doet komend weekend het circuit van Interlagos, officieel het Autodromo José Carlos Pace, voor de dertigste keer aan sinds de eerste Grote Prijs van Brazilië in 1973. In 1978 en van 1981 tot en met 1989 werd de Braziliaanse Grand Prix vanwege de slechte staat van het circuit in São Paolo in Rio de Janeiro verreden. Interlagos, naar de gelijknamige wijk waar het circuit ligt, is nog altijd een baan waar het asfalt allesbehalve egaal is en financieel heeft de organisatie het doorgaans niet breed. Vooralsnog staat Interlagos ook voor 2020 nog op de kalender, maar de verwachting is dat de Braziliaanse Grand Prix misschien al komend jaar of anders in 2021 opnieuw naar Rio de Janeiro verhuist. Dit jaar rijden de coureurs in ieder geval nog 71 rondes van 4.309 kilometer tegen de klok in op Interlagos.

Grand Prix Formule 1 Brazilie - Toto

Het circuit in Sao Paolo kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen.

Verstappen des duivels

Dat onvoorspelbare weer zorgde in 2016 voor een legendarische inhaalrace van Verstappen. In de stromende regen reed de Nederlander na een verkeerd uitgepakte bandenstrategie in veertien ronden van de 16e naar de 3e plaats. Op de race van 2018 zal Verstappen met minder plezier terugkijken. De Red Bull-coureur was op weg naar de overwinning, maar botste in bocht 1 met achterblijver Esteban Ocon, die zijn ronde achterstand probeerde goed te maken. Verstappen spinde, werd ingehaald door Lewis Hamilton en kon een zeker lijkende zege op zijn buik schrijven. De Limburger werd nog wel tweede achter Lewis Hamilton, maar was na afloop des duivels. In de paddock deelde Verstappen een duw uit aan Ocon, met een taakstraf als gevolg.

Podium Grand Prix Brazilië 2018

Het podium van de Grand Prix van Brazilië 2018, inclusief balende Max Verstappen

Nieuwe kans op zege

Voor onze landgenoot ligt er zondag een nieuwe kans om de Grand Prix van Brazilië voor het eerst in zijn carrière op zijn naam te schrijven. Red Bull lijkt na een mindere periode na de zomerstop weer helemaal terug in competitie. In Mexico was er pole-position voor Verstappen en twee weken geleden finishte de Nederlander als 3e bij de Grand Prix van de Verenigde Staten, achter de twee Mercedessen. In Austin viel het gebrek aan topsnelheid bij Ferrari op. De Italianen hadden de concurrentie na de zomerstop steeds afgetroefd op pure snelheid, maar gaven in Amerika niet thuis. De renstal zelf wijt het aan een veranderde afstelling van de auto’s, bij met name Red Bull wijzen ze naar vermeend vals spel van de rode brigade. Een trucje met de brandstofsensor zou Ferrari volgens het team van Verstappen en Alexander Albon extra voordeel hebben opgeleverd. De FIA heeft dat trucje voor de Amerikaanse Grand Prix verboden, waarna Ferrari dus verrassend langzaam voor de dag kwam.

Onze voorspelling

Mocht Ferrari inderdaad gebruik hebben gemaakt van een maas in de wet, dan ligt het niet in de lijn der verwachting dat het op Interlagos een rol van betekenis gaat spelen. Daarbij heeft Charles Leclerc een gridstraf aan zijn broek door een motorwissel. De strijd om de winst lijkt opnieuw te gaan tussen Verstappen, Hamilton en Valtteri Bottas. Verstappen heeft daarbij nog een kleine kans op de derde plaats in het eindklassement. Die plaats is momenteel in handen van Leclerc. De Fransman heeft 14 punten voorsprong op de Nederlander. Voor Bottas en Hamilton staat alleen racewinst nog op het spel. Wij tippen mede daarom Verstappen als winnaar!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.