In de GP van Monaco continueerde Mercedes hun superioriteit in de Formule 1. Hamilton won de race en Vettel kon alleen door de tien seconden penalty van Max Verstappen de tweede plek op het podium innemen. Zondag 9 juni staat de 56e GP van Canada 2019 op het programma. De race start om 20:10 uur Nederlandse tijd. Door de kenmerken van het parcours zou dit zomaar een race kunnen worden waar Ferrari weer eens flink wat punten pakt. In de kwalificatie troefde Ferrari Mercedes in ieder geval af.

Onze voorspelling

  1. Vettel
  2. Hamilton
  3. Leclerc
Wie wint volgens jou deze race?

In de GP van Monaco toonde Mercedes aan de beste allround auto te hebben. Door ook in de nauwe straten van het prinsendom te excelleren werd duidelijk dat Mercedes het niet alleen van de topsnelheid moet hebben. In de GP van Canada is veel meer mogelijkheid om in te halen, maar zijn er ook veel (zo goed als) rechte stukken. Ferrari heeft de meeste power en kan daarvan profiteren. In de kwalificatie kwam Vettel op polepositie terecht terwijl zijn teamgenoot Leclerc net achter Hamilton op plek drie terechtkwam. Bottas had pech en kon door een spin niet verder komen plek zes. De resultaten van de kwalificatie geven vooral aan dat Vettel de te kloppen man is in de GP van Canada. Vijfvoudig winnaar Hamilton zal voor Leclerc eindigen.

Sebastian Vettel - Toto

In 2018 won Sebastian Vettel de Grand Prix van Canada.

Het circuit

Het Circuit Gilles Villeneuve is sinds 1978 het decor van de GP van Canada. Vooral de ‘Wall of Champions’ spreekt erg tot de verbeelding. Onder anderen Michael Schumacher, Damon Hill, Nico Rosberg en Jacques Villeneuve crashten tegen deze muur in bocht twaalf en dertien. Verder staat het parcours bekend als één van de snelste van het Formule 1-seizoen. Er zijn veertien bochten in de ruim vier kilometer lange baan, maar veel kunnen op hoge snelheid worden gerond. Voor auto’s met genoeg vermogen is inhalen goed te doen op het vaak vrij brede parcours. Door de hoge snelheid kan een klein foutje echter voldoende zijn om uit de race te liggen.

Hegemonie Mercedes duurt voort

Michael Schumacher is de recordhouder in de GP van Canada met zeven overwinningen. Lewis Hamilton kan hem bij winst zondag 9 juni evenaren. De Brit won al zes keer eerder in Montreal Hoewel de strategie van Mercedes in Monaco voor het eerst dit seizoen niet optimaal was, won Hamilton alsnog. Geen team kan sneller door de bochten en ook wat betreft de power op het rechte stuk heeft Mercedes de zaakjes goed voor elkaar. Bottas stond al vier keer op het podium in Canada, maar de laatste races kan hij Hamilton nog net niet bijbenen. Zijn startpositie, plek zes, is bovendien een nadeel.

Lewis Hamilton - Toto

Lewis Hamilton is de huidige leider in de WK-stand.

Ferrari wil eerste zege van het jaar

Leclerc zijn weekend in Monaco draaide uit op een deceptie. Vettel liet wel zien het maximale uit zijn auto te kunnen halen. Hij had mazzel met de tijdstraf voor Verstappen maar reed zelf ook een vrijwel foutloze race. Vettel won vorig jaar de GP van Canada, maar dit seizoen wil het bij Ferrari net niet lukken. Als er één onderdeel is waar de rode brigade wél in uitblinkt is het de topsnelheid op het rechte stuk. Wat dat betreft liggen er kansen voor vooral Vettel in Canada. Hij weet wat het is om daar te winnen en Leclerc is dit seizoen regelmatig iets te enthousiast en onervaren. Dat soort kleine foutjes kunnen de Monegask zijn race kosten. Vettel was in de kwalificatie de snelste in sector drie. Hij toont hiermee aan dat Ferrari inderdaad de meeste power heeft op de rechte stukken. Als de Duitser geen fouten maakt kan dit een herhaling van vorig jaar opleveren en kan hij de race winnen.

Verstappen moet geduld behouden

Red Bull kan ook dit jaar niet tippen aan Mercedes en Ferrari. In Monaco haalde Verstappen het maximale uit zijn auto. Zijn confrontatie in de pitstraat met Bottas resulteerde in de tijdstraf en het verlies van zijn podiumplek. Verder is de Nederlander nog foutloos dit Formule 1-seizoen. In de GP van Canada komt hij normaal kracht tekort. Als iemand een foutje maakt moet hij er als de kippen bij zijn om het gaatje op te vullen. Het podium lijkt echter een lastige opgave te worden. Zeker nu hij door een combinatie van pech en een matige bandenkeuze vanaf plek elf moet starten in de GP van Canada zondagavond. Verstappen had nog twee minuten om zijn matige tijd op de mediumband te verbeteren. Door een crash van Magnussen lukte dit niet en vloog hij in Q2 uit de kwalificatie. Verstappen kan nog genoeg goedmaken, maar het podium is wel erg ver weg.

Onze tips

Vettel pakt zijn net als vorig jaar de zege in de GP van Canada en Hamilton finisht voor Bottas.

Hamilton wint > 2.05

Hamilton wint kwalificatie > 2.05

Vettel rijdt snelste raceronde > 6.25

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?