De derde Grand Prix van het nog jonge Formule 1-seizoen staat zondag 14 april alweer op de kalender. De GP van China 2019 start om 8:10 uur Nederlandse tijd. De kwalificatie van zaterdag 13 april om 8:00 uur is ook zeker de moeite waard om te bekijken. Dit omdat het met name tussen Mercedes en Ferrari stuivertje wisselen was in de eerste twee races. Ferrari leek het snelste team, maar Mercedes domineerde de kwalificatie. Zij leveren daarom de favoriet voor de zestiende editie van de Grand Prix van China.

Onze voorspelling 

  1. Bottas
  2. Hamilton
  3. Leclerc

In het nog jonge seizoen was Mercedes sneller in de GP van Australië, terwijl in de GP van Bahrein Ferrari het beste team was. Leclerc leek op weg naar zijn eerste winst tot één van de zes cilinders van zijn motor uitviel. De jonge Monegask was desondanks indrukwekkend en liet zien dat hij zich dit seizoen niet achter Vettel gaat verstoppen. Wij zetten hem daarom op drie voor de GP van China 2019. Hamilton is zoals altijd constant en rustig en pakt de tweede stek omdat Vettel wel veel kleine foutjes blijft maken. Bottas was zowel in de trainingen als in de kwalificatie indrukwekkend. Hij liet zien waarom hij tot nu toe de leider is in de WK-stand. In tegenstelling tot vorig seizoen lijkt hij nu wel de winnaarsmentaliteit te hebben en daarom zetten we hem op één voor de GP van China 2019.

Het circuit

De GP van China gaat, zoals de vorige vijftien edities, ook van start op het Shanghai International Circuit. Net als in Bahrein is er in China genoeg ruimte om in te halen en het rechte eind met de start/finish is het langste van alle circuits in de Formule 1. Doordat er ook een pittige bochtige en technische sector is, kunnen zowel teams met een hoge topsnelheid als de auto’s met een betere handling en downforce hier goed uit de voeten. De vele uitloopruimtes bij de baan zorgen ervoor dat inhaalmanoeuvres niet direct worden bestraft. Hopelijk kan dit voor een spectaculaire race zorgen.

Mercedes vaak goed in China

Bij de laatste zeven edities van de GP van China wist Mercedes maar liefst vijf keer als eerste over de streep te bollen. Met name Hamilton is succesvol in China. Hij won vijf van de vijftien edities. Mercedes zal zich flink achter de oren hebben gekrabd na de GP van Bahrein van twee weken geleden. In Australië had Mercedes veruit de beste race-pace, maar in Bahrein werden ze weggeblazen door Ferrari. Alleen door mazzel pakte Hamilton de winst. Hij en Bottas reden een foutloze race, maar zonder de spin van Vettel en de motorpech van Leclerc hadden ze nooit kunnen winnen. De achterstand hebben ze bijzonder snel weten om te buigen in een voorsprong. In de kwalificatie in China kwam Ferrari weliswaar dichtbij, maar Mercedes start met twee man op de eerste rij.

Max Verstappen - Toto

Als iedereen foutloos blijft, wordt het voor Max Verstappen lastig het podium te halen.

Leclerc kan eerste zegen pakken

Leclerc was eigenlijk oppermachtig in de GP van Bahrein van 2019. De 21-jarige pakte polepositie en hoewel hij zich liet verschalken door Vettel in de eerste bocht pakte hij de nummer één stek snel terug. Hij reed tevens de snelste ronde van iedereen. Ook in de trainingen was Ferrari veruit het snelste team. Aangezien de circuits van Bahrein en China grote overeenkomsten vertonen is het opvallend dat Ferrari dit keer juist achter Mercedes staat. Leclerc en Vettel rijden vrijwel dezelfde tijd. Hoewel de Duitser vanaf plek drie start en Leclerc vanaf plek vier lijkt de jonge Monegask beter in vorm. Hij reed beter dan Vettel in Bahrein en is gretig voor de podiumplekken.

Verstappen moet hopen op updates en foutloos blijven rijden

Het positieve voor Verstappen is dat hij derde en vierde werd in de eerste twee races en dus in ieder geval punten achter zijn naam heeft. In eerdere seizoenen ging het namelijk vaak mis in het begin van het seizoen voor de jonge Nederlander. Het negatieve is dat zijn Red Bull-auto niet in balans was in Bahrein en Verstappen, zelfs na een foutloze race, niet verder kon komen dan plek vier. Zolang er geen grote updates komen bij Red Bull Racing zal Verstappen rustig moeten blijven en moeten profiteren van foutjes bij Ferrari en Mercedes. Ook in de kwalificatie voor de GP van China kwam Red Bull net tekort. Verstappen begint vanaf plek vijf en als de race normaal verloopt zal hij ook rond die plek finishen.

Onze voorspelling

Wij wedden op winst in de GP van China 2019 voor Bottas.

Winst Leclerc > 2.55

Snelste raceronde Leclerc > 3.50

Meer dan 16,5 coureurs halen de finish > 2.10

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.