Zondag 28 juli start om 15.10 uur Nederlandse tijd de Grand Prix van Duitsland. Dit gaat de 78e editie van deze race worden en de 64e keer als onderdeel van de Formule 1. Vorig jaar was Lewis Hamilton met meer geluk dan wijsheid de snelste en dit jaar kan hij zomaar zijn vijfde winst in de GP van Duitsland pakken. In de kwalificatie wist de Brit in ieder geval als eerste te eindigen. Hij mag vanaf polepositie starten. Achter de Mercedes-mannen is het veld dichter bij elkaar gekomen. Hierdoor liggen er, zeker nu Ferrari flink de mist in ging in de kwalificatie, kansen voor Max Verstappen om het podium te halen. Of dit gaat lukken bespreken we in meer detail deze voorbeschouwing.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Er staat dit seizoen geen maat op Mercedes, en vooral Hamilton blinkt opnieuw uit. Mercedes won negen van de tien races en bij acht van de tien races stonden beide coureurs op het podium. Hamilton won ook de afgelopen GP van Groot-Brittannië met speels gemak. De Duitse renstal had niet alleen de beste auto aan het begin van het seizoen, maar heeft ook de beste updates en upgrades uitgevoerd. Ferrari begon als belangrijke uitdager van Mercedes, maar de laatste races krijgen zij juist concurrentie van Red Bull Racing. Dit was ook het geval in de kwalificatie voor de GP van Duitsland 2019. Vooral Verstappen is uitstekend bezig en hij wist zelfs voor Bottas te eindigen in de kwalificatie. Hij won in Oostenrijk en zou op Silverstone normaliter derde zijn geworden. We denken dat beide Mercedes-coureurs sneller zijn gedurende de race, maar Verstappen zal als derde eindigen.

Max Verstappen Sebastian Vettel

Max Verstappen kwam op Silverstone in botsing met Sebastian Vettel, wat de Nederlander een podiumplek koste.

Het circuit

De Grand Prix van Duitsland van 2019 zal plaatsvinden op de iconische Hockenheimring. Dit vlakke circuit is 4,574 kilometer lang en heeft zeventien bochten. Er zijn drie DRS-zones die het inhalen vergemakkelijken. Het huidige parcours staat te boek als zeer snel en hierdoor kunnen teams met een hoge topsnelheid mogelijk wat voordeel behalen. De bochtige sectoren zijn daarentegen ook niet mals en geven zeker kansen om in te halen. Hoewel het natuurlijk de thuisrace is van Sebastian Vettel zijn er Mercedes Benz-tribunes die voor Hamilton en Valtteri Bottas zullen juichen. Vanwege de nabijheid van Nederland en Oostenrijk kan ook Red Bull Racing op genoeg supporters rekenen. Wat dat betreft zal het een gelijke strijd worden.

Strijd tussen Hamilton en Bottas?

Mercedes kan de winst in Duitsland alleen mislopenals Verstappen een fantastische dag heeft en zijn auto boven verwachting presteert. Het wordt bovendien de 200e Grand Prix voor Mercedes, dus de renstal zal er veel aan gelegen zijn te winnen. Hamilton en Bottas laten elke race zien dat ze een topniveau halen en beiden laten weinig steekjes vallen. Hamilton is hierbij nog ietsje beter dan Bottas, en lijkt bovendien door zijn voorsprong in het wereldbekerklassement de voorkeurspositie te krijgen binnen het team.

Zolang Bottas en Hamilton elkaar niet in de vernieling rijden, is de kans groot dat een van de Mercedes-coureurs er met de winst vandoor gaat. Wij rekenen vooral op Hamilton. De Brit was al vier keer eerder de snelste in de GP van Duitsland en weet dus wat het is om te winnen op de Hockenheimring. Vorig jaar begon hij door een mislukte kwalificatie vanaf plek veertien, maar wist hij alsnog te zegevieren. Hamilton was in de kwalificatie voor de GP van Duitsland 2019 een stukje sneller dan Bottas en Verstappen. De Fin moet oppassen voor de Nederlander maar zal als alles voor Mercedes goed valt op plek twee finishen.

Lewis Hamilton - Toto

Lewis Hamilton is in Duitsland weer de topfavoriet.

Red Bull Racing klimt op

In het begin van het seizoen stonden Ferrari en Mercedes op eenzame hoogte. Inmiddels is óf Ferrari relatief minder geworden óf Red Bull Racing beter. Verstappen won namelijk de GP van Oostenrijk en was puur op race-pace de beide Ferrari-coureurs de baas in Groot-Brittannië. Dit natuurlijk tot hij werd aangereden door Vettel in de slotfase. In de wereldbekerstand staat de Nederlander door zijn constante en vrijwel foutloze seizoen op een keurige derde plaats. Op Silverstone liet zijn teamgenoot Pierre Gasly ook een stijgende lijn zien. Hij eindigde voor het eerst dit seizoen boven Verstappen en werd vierde. In de GP van Duitsland 2019 pakte Gasly de vierde startplek, maar hij lijkt geen bedreiging te vormen voor de mannen boven hem.

Hoewel in Duitsland de topsnelheid een verschil kan maken is het alsnog Verstappen die de favoriet is voor de derde plaats. Dit komt onder meer omdat de Nederlander uitstekend in vorm is en Red Bull Racing steeds beter begint te draaien met de nieuwe Honda-motor. Tel daarbij op dat Ferrari juist steekjes laat vallen en dat vooral Vettel zichzelf uitschakelt voor de topposities dit seizoen. Bij de kwalificatie voor de aankomende Grand Prix waren het niet de coureurs van Ferrari, maar de auto’s zelf die tegenvielen. In de trainingen was Ferrari nog het snelste team, maar door technische problemen met de auto begint Vettel vanaf plek 20 en Leclerc vanaf plek 10. De kans is de klein dat ze deze grote achterstand in kunnen halen gedurende de race.

Sainz en Räikkönen best-of-the-rest

In de schaduw van de drie topteams doen ook met name Carlos Sainz (McLaren) en Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) het uitstekend. McLaren groeit in het seizoen en heeft hun set-up steeds beter voor elkaar. Räikkönen is op zijn beurt vooral door persoonlijke kwaliteiten met een degelijk seizoen bezig. De Fin staat achtste in de stand om de wereldbeker terwijl zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi met hetzelfde materiaal achttiende staat. In de head-2-headweddenschappen kan het lonen om de opties voor deze twee coureurs daarom in de gaten te houden. Ze bewezen hun kwalifteiten maar weer eens in de kwalificatie. Ze gaan als vijfde (Räikkönen) en zevende (Sainz) van start en kunnen dus ook op de Hockenheimring goed uit de voeten.

Onze tips

Hamilton wint de race > 1.65

Räikkönen eindigt in top-6 > 4.75

Verstappen eindigt in top-3 > 1.80

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?