Normaal gesproken had het Formule 1-circus deze maand afgereisd naar de wat tropischere oorden als Japan en Mexico. Maar dit seizoen is alles anders. En zo kan het dat midden in de Duitse herfst de Nürburgring wordt aangedaan voor de allereerste Grand Prix van de Eifel. Wie gaat het beste om met deze voor Formule 1-begrippen ongewone omstandigheden?

Het circuit

De Grand Prix van de Eifel mag dan voor het eerst in de historie op de kalender staan, De Nürburgring zelf heeft een rijke historie in de Formule 1. In het verleden was het circuit 26 keer het decor voor de Grand Prix van Duitsland en twaalf keer werd de Grand Prix van Europa er verreden. Tot 1976 gebeurde dat op het originele, liefst 28 kilometer lange circuit. In 1984 werd het huidige circuit aangelegd. Dat heeft een lengte van ruim 5 kilometer en telt zestien bochten. Het circuit is vrij ouderwets: geen lange uitloopstroken, maar direct een grindbak naast de track.

Acht graden en regen

In droge en warme omstandigheden wordt er door die grindbakken al meer van de coureurs gevraagd dan op andere circuits. Even een bochtje laten lopen is er op de Nürburgring niet bij. Laat staan hoe dat is bij koud en nat weer. En laten de vooruitzichten nou net naar dat weertype wijzen. De verwachting is dat de temperatuur tijdens de kwalificatie en de race niet boven de acht graden zal uitstijgen en regenbuien trekken het hele weekend over het circuit. We mogen ons dus op gaan maken voor een hoop spektakel!

Verstappen in het voordeel?

Het huidige seizoen heeft ons geleerd dat alles kan gebeuren tijdens een Formule 1-race. Maar het onvoorspelbare kunnen we niet voorspellen. En dus kijken we voor de favorieten voor komend weekeinde naar de rijders die een bewezen trackrecord hebben als het gaat om regenraces. En dan komen we al snel bij Max Verstappen terecht. Op voorhand laat de race van zondag zich vergelijken met de Grand Prix van Duitsland vorig jaar, op het circuit van Hockenheim. Ook toen waren de omstandigheden erg slecht en kwam de Red Bull-coureur als winnaar uit de bus.

Max Verstappen - TOTO

Max Verstappen op regenbanden voor de Grand Prix van Hockenheim, juli 2019. De Nederlander zou de spectaculaire race uiteindelijk winnen

Of toch gewoon Hamilton

Maar wat ons betreft is Verstappen niet op voorhand de grote favoriet. Ook zesvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton hoeft zich niet meer te bewijzen als het gaat om racen in moeilijke omstandigheden. En dan heeft de Brit het voordeel dat hij ook nog eens over de beste auto van allemaal beschikt. Uitgerekend in Duitsland kan Hamilton zijn 91ste overwinning boeken, en daarmee het ooit ongenaakbaar geachte record van Michael Schumacher evenaren. Als we alle externe factoren uitsluiten, gaat dit zondag gebeuren. Hou je meer van een gokje, dan is een quotering van 4.8 voor winst Verstappen zeker de moeite waard!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?