Voor de dertiende race van het seizoen is het Formule 1-circus afgereisd naar Italië, naar het Autódromo Enzo é Dino Ferrari in Imola om precies te zijn. Om 13.10 uur (let op!) gaan de lichten uit voor wat officieel de Grand Prix van Emilia-Romagna heet. Wie volgt Michael Schumacher op, die in 2006 de laatste winnaar op het beroemde circuit was?

De Duitse legende is met zeven overwinningen recordhouder op het circuit van Imola, waar van 1980 tot en met 2006 de Grand Prix van San Marino werd verreden. De eerste keer dat Schumacher won was in 1994, in een van de zwartste weekenden uit de historie van de Formule 1. Tijdens de kwalificatie kwam Roland Ratzenberger bij een crash om het leven en een dag later overkwam Ayrton Senna hetzelfde.

Het circuit

Na het fatale weekend in mei 1994 onderging het circuit een aantal aanpassingen om de veiligheid te vergroten. Zo werd de beruchte Tamburello-bocht, waar Senna het leven liet, vervangen door een chicane. Anno 2020 is de baan net geen 5 kilometer lang en telt het liefst 20 bochten. Dat maakt dat er ook slechts één lang recht stuk is, bij start/finish. Naar verwachting zullen daar ook de meeste inhaalacties plaats kunnen vinden.

Titel’strijd’ constructeurs beslist

Lewis Hamilton reed in Portugal vorige week het record van 91 overwinningen van Schumacher definitief uit de boeken. De Brit won voor de 92e keer in zijn carrière en de vraag is waar de teller gaat stoppen. Op Imola kan nummer 93 al een feit worden, want alleen pech of teamgenoot Valtteri Bottas lijkt Hamilton te kunnen gaan stoppen. Voor Mercedes ligt dit weekend de wereldtitel bij de constructeurs te wachten. Die titel is een feit als Red Bull er niet in slaagt 33 punten meer dan de Duitse renstal te behalen. Daarmee lijkt het binnenhalen van de zevende wereldtitel op rij niet meer dan een formaliteit. Voor onze wedtips kijken we dit weekend dan ook eens achter de Mercedessen en Max Verstappen.

Best of the rest

De strijd wie zich achter de twee topploegen de best of the rest mag noemen, is bijvoorbeeld aardig spannend. Racing Point, McLaren en Renault staan binnen een schamele zes puntjes van elkaar. En zelfs Ferrari, dat op 33 punten van Racing Point staat, is niet kansloos voor de derde plek. Charles Leclerc lijkt afgerekend te hebben met de enorme dip van de Italiaanse renstal eerder dit seizoen en werd in Portimao vorige week vierde. Zonder gekke dingen eindigen Hamilton, Bottas en Verstappen op het podium in Imola, maar als er één wegvalt zou die plek zomaar ingenomen kunnen worden door de Monegask. Die zo goede zaken zou doen voor Ferrari.

WEDTIP
Charles Leclerc eindigt op podium > 4.70

Eerste punten George Russell?

Voor onze tweede tip kijken we naar een coureur die we steeds vaker richting het middenveld zien schuiven. De beste klassering van Williams-coureur George Russell dit seizoen is een elfde plaats bij de Grand Prix van Toscane. Nét buiten de punten dus, in een race waarin acht coureurs de finish niet haalden. Afgelopen weekend werd de Brit veertiende in Portugal, terwijl er slechts één uitvaller te noteren viel. Hebben Russell en Williams weer een goed weekend en zijn er meer uitvallers dan vorige week, dan kunnen de de eerste punten voor coureur en constructeur een feit zijn. En dat kan jou zeven keer je inleg opleveren!

WEDTIP
George Russel eindigt in de top-10 > 7.00

Wie wint de Grand Prix van Emilia-Romagna?

Lewis Hamilton > 1.39

Valtteri Bottas > 4.20

Max Verstappen > 5.20

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?