Hoewel Hamilton een discutabele beslissing van de wedstrijdleiding nodig had om de Grand Prix van Canada te winnen betekende het wel de zevende overwinning op rij voor Mercedes dit seizoen. In de Formule 1 zijn de Zilverpijlen hét dominante team dit jaar en Lewis Hamilton heeft nu al vijf Grand Prix-zeges achter zijn naam. Vorig jaar was Hamilton de snelste in de toen net teruggekeerde GP van Frankrijk. Zondag 23 juni om 15:10 uur Nederlandse tijd zal hij proberen zichzelf op te volgen. In de kwalificatie liet hij alvast zien de snelste te zijn op het Circuit Paul Ricard. Wij blikken hier vooruit op de Formule-1 race.

Onze voorspelling

  1. Hamilton
  2. Bottas
  3. Leclerc
Wie wint volgens jou deze race?

Het moet gezegd worden: het zit Hamilton zeker niet tegen dit seizoen. Toch is het knap dat de Brit opnieuw oppermachtig is. Het leek er even op dat zijn teamgenoot Valtteri Bottas het hem dit seizoen lastig zou maken. De laatste drie GP-races won Hamilton echter ‘gewoon’ en zijn voorsprong op Vettel is nu al meer dan 60 punten. Hamilton won vorig jaar in Frankrijk en is dus in topvorm. Het circuit ligt zowel Ferrari als Mercedes goed, maar aangezien Hamilton de wind in de rug heeft gaat hij de GP van Frankrijk winnen. Mercedes was namelijk een stuk sneller dan Ferrari in de kwalificatie. Hamilton start vanaf pole en Bottas vanaf plek twee. Wij denken dat ze deze posities vast zullen houden tijdens de race, ook omdat ze elkaar geen pijn willen doen. Vettel verprutste zijn kwalificatie en start vanaf plek zeven en zal een inhaalslag moeten maken. Leclerc is hierdoor favoriet voor plek drie.

Valtteri Bottas - Toto

Valtteri Bottas staat op dit moment tweede in de WK-stand.

Het circuit

De geschiedenis van de Grand Prix van Frankrijk is onregelmatig. Hoewel dit de 88e editie van deze race zal worden, is die pas vorig jaar, na een absentie van tien jaar, teruggekeerd op de kalender. De coureurs rijden op een aangepaste versie van het oude Circuit Paul Ricard, waar vanaf de jaren ’70 al enkele races plaatsvonden. Het circuit is vrij gevarieerd, maar zeker niet in het nadeel van de teams met veel vermogen. Er zijn ook enkele technische stukken, maar deze zijn niet lastig genoeg om bijvoorbeeld Red Bull Racing een serieuze kans te geven op winst. Het circuit is ruim 5,8 kilometer lang en daarom moeten er 53 ronden worden afgelegd.

Hamilton weer de favoriet voor wereldtitel

Lewis Hamilton is de te kloppen man in Frankrijk. De Brit leek een lastig seizoen te krijgen maar alles valt tot nu toe zijn kant op. In de GP van Canada moest hij Vettel voor laten gaan, maar door de tijdstraf voor de Duitser werd Hamilton alsnog tot winnaar gekroond. Vettel maakte opnieuw een klein foutje en daar kunnen we Hamilton niet op betrappen. Hij is extreem constant en zijn team Mercedes heeft de zaakjes perfect op orde. Hij weet, samen met Kimi Räikkönen, als enige van de nog actieve coureurs wat het is om te winnen in de GP van Frankrijk en dit zal in zijn voordeel zijn. Bottas is ook ijzersterk dit seizoen, maar moet het toch nog afleggen tegen zijn teamgenoot. Dat bleek ook in de kwalificatie voor de GP van Frankrijk van 2019. Bottas maakte wat schoonheidsfoutjes en reed daardoor maar liefst drie tiende langzamer. Hamilton was vlekkeloos en als hij dit vol kan houden, gaat hij de GP van Frankrijk gewoon winnen.

Kimi Raikkonen - Toto

Kimi Raikkonen is samen met Lewis Hamilton de enige actieve coureur die al eens won in Frankrijk.

Ferrari grijpt de geboden kansen niet

Ferrari heeft een prima auto en uitstekende coureurs dit seizoen, maar het wil allemaal net niet lukken. Als kleine foutjes waren voorkomen en op beslissende momenten net wat andere keuzes waren gemaakt had Ferrari nu dicht op Mercedes kunnen zitten in de strijd om de constructeurstitel. Het voorkomen van deze kleine foutjes is echter een cruciaal onderdeel van racen op topniveau en daarom is het terecht dat Ferrari in de underdogpositie zit voor de GP van Frankrijk. De jonge Leclerc mogen we de foutjes nog vergeven, maar Vettel zal dit seizoen wel moeten laten zien dat hij zijn salaris van tientallen miljoenen euro’s per jaar waard is. In de kwalificatie ging het opnieuw mis bij Vettel. Hij finishte slechts als zevende en zal daardoor flink aan de bak moeten in de race. Het is net niet goed genoeg wat Ferrari laat zien en daardoor gaan ze ook in Frankrijk niet hun eerste overwinning van het seizoen pakken.

Verstappen op tweede rij dit seizoen

De overstap van Renault naar Honda als motorleverancier heeft Red Bull Racing nog niet de gewenste aansluiting met Mercedes en Ferrari gebracht. Verstappen was ongelukkig tijdens de kwalificatie bij de GP van Canada maar pakte nog knap plek vijf. Als alles mee zit kan hij in de GP van Frankrijk de top drie halen, maar een positie vlak achter het podium is realistischer. Dit bleek ook tijdens de kwalificaties. Verstappen haalde, ook volgens zichzelf, het maximale uit zijn auto. Hij begint hierdoor vanaf plek vier, en het zal heel lastig worden om de drie mannen voor hem in te halen. Het is wachten op foutjes en daarmee hopen op een podiumplek. Waarschijnlijk kan Verstappen bij de meer bochtige stratencircuits op de kalender wat meer laten zien dit seizoen.

Onze tips

Hamilton wint de race en daar zetten we op in.

Hamilton wint > 1.80

Startpositie winnaar GP: tweede > 3.25

Er komt geen safetycar tijdens de race > 2.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?