Voorspelling GP van Groot-Brittannië: wat wordt de invloed van de nieuwe kwalificatie?

Max Verstappen - TOTO

Drie achtereenvolgende overwinningen voor Max Verstappen, het zijn ongekende tijden voor de Nederlandse Formule 1-liefhebber. Zondag gaat onze landgenoot tijdens de GP van Groot-Brittannië (start 16.00 uur) voor zijn vierde op rij, in een raceweekend waarin alles anders is!

Grand Prix van Groot-Brittannië
16-18 juli 2021
Silverstone Circuit
Starttijd kwalificatie: vrijdag 16 juli 19.00 uur
Starttijd sprintrace: zaterdag 17 juli 17.30 uur
Starttijd race: zondag 18 juli 16.00 uur

Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.65
Winst Lewis Hamilton > 2.63
Winst Valtteri Bottas > 12.25

Wie wint volgens jou deze race?

Ja, je leest het hierboven in het overzicht van de starttijden goed. Voor het eerst in de historie van de Formule 1 wordt tijdens het weekend een sprintrace gehouden. Op vrijdag bepalen de coureurs tijdens de reguliere kwalificatie de startvolgorde voor deze race, die een halfuur duurt. De uitslag van de sprintrace is vervolgens de startgrid voor de race van zondag. En, niet onbelangrijk, voor de top-3 van de sprintrace liggen WK-punten te wachten (3, 2 en 1). De GP van Silverstone is de eerste van in totaal drie grand prix’ waar we deze sprintraces dit seizoen gaan zien. Het format is in het leven geroepen om de kwalificatie spannender te maken.

Het circuit

Het iconische Silverstone is sinds 1987 het vaste decor van de GP van Groot-Brittannië. Het wordt zondag de 72e keer dat er een grand prix in Engeland wordt verreden. Met bijna 5,9 kilometer lengte is Silverstone een lang circuit. De achttien bochten zijn overwegend eenvoudig te nemen, maar door de hoge maximale snelheid is de slijtage aanzienlijk. Op de lange rechte stukken is inhalen relatief gemakkelijk, mits je natuurlijk voldoende power hebt. Met onvoldoende vermogen valt er weinig uit te halen op Silverstone.

Verstappen de baas

En dus zouden we een jaar geleden op deze plek geschreven hebben dat de Mercedes van Lewis Hamilton de te kloppen auto op dit circuit zou zijn. De Brit won niet voor niets al zeven keer op Silverstone, waarvan zes keer tussen 2014 en 2020, en beschikte jarenlang over de auto met het meeste vermogen. Maar dit seizoen is Verstappen voorlopig de baas. Drie pole positions en drie overwinningen op rij pakte onze landgenoot de afgelopen weken. En daarmee een voorsprong van 32 punten in de WK-stand.

Mentale klap

Dat betekent dat Verstappen dit weekend een enorme tik uit kan delen. Slaagt de Limburger er ook op een hogesnelheidscircuit in Hamilton te verslaan, dan neemt hij een voorschot op de eerste Nederlandse WK-titel ooit. Het seizoen is nog lang, na zondag nog niet halverwege, maar de mentale klap voor Mercedes zal bij een zege van Verstappen op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van het team groot zijn. Vorig jaar wist onze landgenoot al eens te winnen op Silverstone, bij de 70th Anniversary GP, maar in het licht van het seizoen 2020 bezien was dat niet meer dan een toevalstreffer.

Voorspelling TOTO

De verschillen tussen Verstappen en Hamilton zullen naar verwachting komend weekend kleiner zijn dan de afgelopen races. En is er dus nog die nieuwe manier van kwalificeren. De coureurs hebben voor de kwalificatie slechts één vrije training, en het parc fermé-reglement treedt gewoon in werking voor de kwalificatie. Dat reglement houdt in dat teams niet meer mogen sleutelen aan de auto’s. Er zal dus erg weinig data beschikbaar zijn en dat lijkt gezien de dominantie van Mercedes in het verleden in het nadeel van Red Bull. Wij verwachten een spannend weekend waarin Hamilton aan het langste eind zal trekken.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?