In dit gemankeerde Formule 1-seizoen staat eigenlijk maar één ding als een paal boven water: de auto van Mercedes is onder normale omstandigheden de concurrentie mijlenver voor. Gelukkig zijn er lang niet altijd normale omstandigheden op Silverstone. De reprise van de GP van Groot-Brittannië kan zondag 9 augustus daarom nog wel eens spectaculair worden. Wij blikken vooruit.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

De Formule 1-organisatie had de 70th Anniversary GP liever onder wat meer feestelijke omstandigheden verreden. Het zeventigjarig bestaan wordt in deze coronaperiode desalniettemin met een eigen race op Silverstone gevierd. Daar waar het allemaal begon.

In vergelijking met de GP van Groot-Brittannië van vorige week op hetzelfde circuit valt op dat Pirelli dit keer voor een zachtere bandenselectie gaat. Dat wil zeggen dat de mediums van vorig week nu de hards zijn, de softs de medium en een nog zachtere compound de nieuwe softs. Kan Mercedes met deze bandenselectie de slijtage onder controle houden?

Mercedes lekke band - TOTO

Afgelopen weekend reden beide Mercedes-coureurs lek tijdens de race.

Het circuit

Het iconische Silverstone is sinds 1987 het vaste decor van de GP van Groot-Brittannië. Deze eenmalige 70th Anniversary GP is feitelijk de 71e keer dat er een GP in Engeland gehouden wordt. Met bijna 5,9 kilometer lengte is Silverstone een lang parcours. De achttien bochten zijn overwegend eenvoudig om te nemen, maar door de hoge maximale snelheid is de slijtage aanzienlijk. Op de lange rechte stukken is inhalen relatief gemakkelijk, mits je natuurlijk voldoende power hebt. Met onvoldoende vermogen kan je niks uithalen op Silverstone.

Hamilton acht keer winst op Silverstone?

Lewis Hamilton is na zeven keer winst in de GP van Groot-Brittannië uiteraard dé grote favoriet om zondag opnieuw toe te slaan. De Brit voelt zich thuis op het circuit en lijkt zeker sinds de vorige race ook de favoriet binnen het team. Dertig punten voorsprong op ploeggenoot Valtteri Bottas is in dit korte seizoen al behoorlijk wat.

Dat Mercedes niet onschendbaar is, bleek tijdens de GP Groot-Brittannië. Zowel bij Hamilton als Bottas ontstond een lekke band door slijtage. Bottas gaf hierdoor zijn zekere tweede plek uit handen en finishte als elfde. Hamilton wist op drie banden de finish te halen met minieme voorsprong op Max Verstappen.

Een gewaarschuwd Formule 1-team telt voor twee en Mercedes leert snel van de weinige fouten die ze maken. Toch kan het, zeker gezien de zachtere compounds banden en het waarschijnlijk warme weer, opnieuw spannend worden wat betreft het slijten van het rubber. Wanneer alles goed gaat, kan echter niemand Mercedes van de winst houden.

Lukt het Max Verstappen weer op het podium te finishen op Silverstone?

Wat kan Verstappen?

Verstappen reed, niet voor het eerst in zijn carrière, praktisch de gehele race in niemandsland. Charles Leclerc kon de Nederlander niet bijbenen en op zijn beurt moest Verstappen de Mercedes-rijders laten gaan. Na zijn uitvalbeurt in Oostenrijk is Verstappen drie keer op rij op het podium verschenen. Dit gaat hij zondag in onze optiek opnieuw bewerkstelligen.

Middenmoot bijzonder spannend dit jaar

Hoewel er zeker geen nivellering is in de top van de F1 is het in de middenmoot juist bijzonder spannend dit seizoen. McLaren, Ferrari, Racing Point en Renault zijn competitief, terwijl ook Red Bull-rijder Alexander Albon en incidenteel een van de Alpha Tauri-coureurs zich in de middenmoot moeten zien te handhaven.

Spectaculaire weddenschappen zijn daarom voornamelijk onder de top drie te vinden. Vooral Renault deed het leuk bij de GP van Groot-Brittannië, maar puur qua vermogen zou Racing Point het in theorie de rest erg lastig kunnen maken.

Onze voorspelling

Hamilton en Bottas gaan vechten om de winst met de wereldkampioen als onze favoriet. Verstappen pakt de overgebleven podiumplek. In de middenmoot verwachten we dat Lando Norris het goed doet in zijn thuisland met een top 6-klassering.

TOTO wedtips

Norris eindigt in top-6 > 1.61

Hamilton rijdt snelste raceronde > 2.00

Verstappen, Norris en Sainz eindigen in top-10 > 2.20

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?