Na twee weken Oostenrijk verhuist het Formule 1-circus deze week naar Hongarije. Op de Hungaroring zal Max Verstappen opnieuw proberen de Mercedessen naar de kroon te steken. Op het bochtige circuit zullen de verschillen naar verwachting minimaal zijn! 

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou deze race?

Met twee overwinningen op rij maakt Mercedes voorlopig als vanouds de dienst uit in de Formule 1. De eerste GP van Oostenrijk werd een prooi voor Valtteri Bottas, de zogenaamde Grand Prix van Stiermarken op dezelfde Red Bull Ring werd vorige week gewonnen door Lewis Hamilton. Zowel Bottas als Hamilton reden van hun poleposition redelijk onbedreigd naar de zege. Verstappen viel in de openingsrace uit, maar herstelde zich een week later met een derde plaats. Achter Hamilton werd Bottas tweede, waardoor de eerste dubbel van Mercedes dit seizoen een feit was.

Lewis Hamilton wint in Oostenrijk - TOTO

Lewis Hamilton viert de overwinning in de Grand Prix van Stiermarken met zijn team

Het circuit

De Hungaroring is een circuit waarbij de rechte, snelle stukken van minder belang zijn dan de bochtige secties. De lay-out is eigenlijk te vergelijken met een stratencircuit, maar dan op een normale racebaan. Er is net als op bijvoorbeeld het circuit van Monaco weinig plek om in te halen, maar foutjes hoeven niet direct fataal te zijn vanwege de uitloopstroken. De Hungaroring kenmerkt zich daarbij door de vele hobbels, heuvels en hoogteverschillen. De Grand Prix van Hongarije staat sinds 1986 onafgebroken op de Formule 1-kalender. Hamilton is met zeven overwinningen recordhouder. De Brit won drie van de laatste vijf races op de Hungaroring, waaronder die van 2018 en 2019.

Titanengevecht in 2019

Die editie van 2019 werd een titanengevecht tussen Hamilton en Verstappen. Onze landgenoot vertrok voor het eerst in zijn carrière van poleposition en werd na een spannende tactische strijd pas vier ronden voor het einde ingehaald door de Brit. En hoewel P2 vorig jaar pas zijn eerste podiumplek in Hongarije was, bevestigde Verstappen daarmee dat het circuit zijn Red Bull uitstekend ligt. Misschien wel beter dan de Red Bull Ring, waar de Limburger de laatste jaren de podiumplaatsen juist aaneen reeg. Sebastian Vettel werd vorig jaar derde. De verwachting is niet dat de Duitser die prestatie dit jaar kan herhalen. Ferrari kende een dramatisch tweede weekend in Oostenrijk met als dieptepunt de botsing tussen Vettel en teamgenoot Charles Leclerc, waardoor beide coureurs de strijd al vroeg moesten staken.

Sebastian Vettel - TOTO

Sebastian Vettel blijft met een zwaarbeschadigde Ferrari achter na een botsing met teamgenoot Charles Leclerc

Wedtips TOTO

We mogen er dus vanuit gaan dat de GP van Hongarije opnieuw een strijd wordt tussen Mercedes en Max Verstappen. Diens teamgenoot Alexander Albon liet vorige week zien niet mee te kunnen in het geweld van de drie toppers. De achterstand van Verstappen in de strijd om de coureurstitel op leider Bottas is inmiddels al 28 punten. Om in te lopen, volstaat alleen een overwinning. Gelet op het circuit zien we Verstappen opnieuw op poleposition, maar de favorietenrol is vanwege de vorige races voor Mercedes.

Verstappen pakt poleposition > 5.00

Leclerc eindigt in de top-6 > 2.20

Snelste raceronde Bottas > 4.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.