De 69e editie van de Grand Prix van Italië staat zondag 2 september op het programma. Het is één van de weinige wedstrijden die al sinds het begin van de Formule 1 in 1950 wordt verreden. Op het iconische en bijzonder snelle circuit van Monza is het voor Ferrari een thuiswedstrijd. De vele duizenden in het rood gestoken tifosi langs de kant zouden Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen moeten helpen om de Italiaanse racestal voor het eerst in zeven jaar weer een overwinning in eigen land te bezorgen.

Onze voorspelling

  1. Sebastian Vettel
  2. Lewis Hamilton
  3. Kimi Räikkönen
Wie wint volgens jou de GP van Italië?

Bij de Grand Prix van België van vorige week bleek dat het niet Mercedes, maar toch echt Ferrari is die op dit moment de auto met het meeste vermogen heeft. De race van Räikkönen liep door een uitvalbeurt weliswaar uit op een sof, maar Vettel liet op Spa-Francorchamps de concurrentie relatief eenvoudig achter zich. Ook op Monza is power van de motor zeer belangrijk en heeft Ferrari dus de beste papieren. De eerste rijder van het team en man in vorm is zonder twijfel Vettel. Wij voorspellen daarom dat de Duitser de Grand Prix van Italië dit jaar winnen. Hamilton bleef als enige in de buurt van Vettel in België en pakt daarom de tweede plek. Aangezien hij zijn kopman bij zal moeten staan wanneer dit nodig is, is onze voorspelling dat Räikkönen niet verder komt dan een derde plek.

Het circuit

Monza is een ongecompliceerd parcours. Er zijn in totaal maar elf bochten en de meeste hiervan kunnen op hoge snelheid worden genomen. Het circuit is 5,793 meter lang, maar dat een rondje niet langer dan 1.22 minuten hoeft te duren geeft wel aan dat het een bijzonder snelle baan is. Inhalen is er niet altijd eenvoudig, al kan de extra DRS-zone net dat voordeel geven dat nodig is om de voorganger in te halen.

De tifosi hopen weer eens op een overwinning van Ferrari op Monza.

Tweestrijd Vettel-Hamilton

Het wereldkampioenschap gaat dit jaar naar Vettel of naar Hamilton. De Duitser van Ferrari en de Brit van Mercedes ontlopen elkaar al het hele seizoen bijzonder weinig. Als één van de twee een steekje laat vallen, profiteert de ander daar direct van. Waar de auto’s op veel circuits gelijkwaardig zijn, heeft Ferrari in België laten zien beter uit de zomerstop te zijn gekomen. Ze kunnen het vermogen iets beter kwijt dan Mercedes. Dit kan net de paar honderdsten per rondje schelen die het verschil maken tussen de eerste en tweede plek.

Op Monza zal het, wanneer er geen gekke incidenten zijn, niet anders verlopen. Vettel kan door zijn krachtige motor langzaam uitlopen op de concurrenten, terwijl Räikkönen het eventuele afstopwerk of tactisch wisselen van banden voor zijn rekening neemt om zijn kopman te helpen. Hamilton is echter geslepen en uiteraard een absolute topcoureur. Hij pakt daarom wel de tweede plek.

Kansen Verstappen

Voor Max Verstappen is het in België maar weer eens duidelijk geworden dat Red Bull op de circuits waar het vermogen essentieel is niet is opgewassen tegen Ferrari en Mercedes. In Italië start zijn teamgenoot Daniel Ricciardo bovendien achteraan. Hij is het proefkonijn om een nieuwe powerunit uit te proberen en krijgt daarvoor een gridstraf. Als deze powerunit bevalt, zou Verstappen hier de rest van het seizoen mee kunnen rijden en mogelijk iets meer kans hebben op de snelle circuits. Tot die tijd is het vooral wachten op fouten van anderen, zoals in België. Toen reed Verstappen naar een verrassende derde plek. En er zal worden uitgekeken naar bijvoorbeeld de race in Singapore waar het bochtenwerk een belangrijkere rol speelt.

Onze wedtip

Wij verwachten een zege voor Vettel, dus wij zetten dan ook op de Duitser in.

Vettel wint > 1.85

Benieuwd naar alle andere wedopties? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.